poniedziałek, 14 października 2013

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Indyjskie danie jednogarnkowe

Biryani z soczewicą i mielonym mięsem z indyka



Kuchnia Azji daje nam wiele możliwości. W azjatyckich daniach kryję się mnóstwo smaków i aromatów, które bywają odurzające swoją wspaniałością. Ja kuchnię azjatycką lubię bardzo. Wiem, że nie spróbowałam nawet odrobiny tego, co ta kuchnia ma mi do zaoferowania, ale już teraz mogę powiedzieć, że absolutnie trafia w moje smaki. 
Z biryani było podobnie, bo z założenia bardzo lubię dania jednogarnkowe poprzez właśnie tą kumulację smaków zamkniętych w jednym naczyniu. Oczywiście nie żałowałam żadnego składnika, bo to danie smakowało mi bardzo. Jest aromatyczne, ale nie za ostre, delikatne, kremowe i trudno się od niego tak po prostu "odczepić": )
Mam nadzieję, że kuchnia azjatycka będzie sprawiać mi cały czas takie przyjemności: )

ps. Wczoraj, będąc na przyjemnym spotkaniu z Salvadorem Dali w przytulnej katowickiej knajpie, zamówiłyśmy dla spróbowania i z kobiecej ciekawości piwo Murphy's Irish Stout. Pomiędzy miłą pogawędką o naprawdę wielu rzeczach sączyłyśmy obydwie ten ciemny trunek z zadowoleniem myśląc, że to był bardzo dobry wybór. Jeśli będziecie mieć kiedykolwiek okazję- spróbujcie, piwo jest bardzo dobre, niesamowicie ciemne, delikatne i  nie pozostawiające gorzkiej goryczki na języku. Idealne na pogaduchy; D

Biryani z soczewicą i mielonym mięsem z indyka
4 do 6 porcji

składniki na bulion:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- parę gałązek natki pietruszki
- 1 litr wody
- sól i pieprz

Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić na grubsze plasterki.
Wodę przelać do garnka i zagotować. Następnie dodać wszystkie warzywa, natkę i doprawić solą i pieprzem. Gotować pod uchyloną pokrywką 20 minut.

składniki na sos pomidorowy:
- puszka pomidorów krojonych
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie wlać całą puszkę pomidorów, dodać wszystkie przyprawy i gotować pok przykryciem ok 10- 15 minut.

pozostałe składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 200 g ryżu basmati
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 puszka soczewicy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz

- natka pietruszki do podania

Piekarnik nastawić na 180 stopni< termoobieg>
Mięso doprawić paprykami, kminkiem, solą i pieprzem.
W dużym naczyniu żaroodpornym, który można postawić na ogień rozgrzać łyżkę masła. Jeśli nie posiadacie takiego naczynia- duża i głęboka patelnia też się nada.
Do naczynia dodać mięso i obsmażyć. Następnie dodać surowy ryż i smażyć przez chwilę. Po chwili dodać odsączoną soczewicę, wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze minutę. Po tym czasie dodać sos pomidorowy i bulion< z warzywami, oprócz pora i natki>. Wszystko wymieszać i zagotować. Następnie przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Jeśli smażyliście mięso na patelni, dodajcie go do naczynia żaroodpornego, a następnie sos pomidorowy i bulion.
Biryani zapiekać w piekarniku 20 minut, po czym wyciągnąć i zostawić na 5- 10 minut bez przykrycia.
Gotowe danie udekorować natką pietruszki i podawać. Do biryani można podać indyjskie chlebki, np puri.








źródło przepisu z moimi zmianami: klik klik

12 komentarzy:

  1. Już dawno mówiłam, że musicie się spotkać! :D W końcu tak blisko do siebie macie! :D Super, że spotkanie się udało, mam nadzieję, że jak przyjadę do Karoliny w listopadzie to w trójkę gdzieś wyskoczymy! :)

    Uwielbiam kuchnię wschodnią, więc takie danie z przyjemnością bym zjadła! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie, że miałyście miłe spotkanko ;) nie ma to jak spotkać się razem, poznać się i zjeść coś dobrego :D
    ciekawe danie, takie obiady u mnie mile widziane ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie kuchnie indyjska i lubie takie sycace jednogary, zwlaszcza, kiedy za oknem robi sie chlodniej. I ciemne piwo tez lubie, choc akurat tego jeszcze nie probowalam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo..! Podoba mi się opis-nie za ostre, delikatne i kremowe! :)
    To danie na pewno by mi spasowało:)

    Co do spotkania-było super :) No i to piwo-niby piwo, a jednak inne, z posmakiem :) I ta kochana pianka jak kawowa! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O to coś dla mnie bo jednogarnkowe, z kminem, indykiem i ziarenkami. Super. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też ostatnio soczewica:) Smacznie i kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadam zbyt często kuchni azjatyckiej, ale odpowiada mi taka kompozycja smaków, jaką zaproponowałaś...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile tu kolorów, czuję ten aromat:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...