piątek, 18 października 2013

Ravioli, dynia, feta? Tak, tak...

Ravioli z dynią i fetą z masłem tymiankowym



Zdążyłam już dawno się przekonać, że dynia jest tak przyjemnym i wdzięcznym składnikiem, że można robić z niej zarówno dania słodkie, jak i wytrawne. Jej delikatny smak jest temu wszystkiemu "winny"- nie jest tak bardzo charakterystyczna, żeby biła smakiem na łeb inne składniki. I bardzo dobrze. Bo można z nią eksperymentować i próbować coraz to nowych dań.
Dzisiaj? Moje pierwsze ravioli.
Trochę się obawiałam. Cały ten przepis był jednym wielkim eksperymentem, który na szczęście okazał się być wspaniałym pomysłem na danie. Co powiecie na dynie i fetę? Ja, jak dotąd nie spotkałam się z takim farszem. Pomyślałam, a co tam, trzeba próbować. Możecie mi nie wierzyć, ale farsz przypominał mi... pastę łososiową! Albo przynajmniej jakąś o rybnym posmaku. Nie mam pojęcia, jakim cudem. Okazało się, że nie jestem w moich odczuciach sama i nie muszę martwić się o swoje kubki smakowe, bo moja rodzina powiedziała dokładnie to samo. Jak? Nie wiem. Efekt? Zachwycający. Mnie bardzo smakowało. A dopełnienie wszystkiego tymiankowym masłem było strzałem w 10: )

ps. Jutro też będzie dyniowo, ale tym razem nie samotnie...:>

Ravioli z dynią i fetą z masłem tymiankowym
ok 25 ravioli <ciasta mi trochę jeszcze zostało, ale farszu już nie: D>

składniki na ciasto:
- 300 g mąki poznańskiej
- 3 jajka
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- białko jednego jajka

Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, oliwę, sól i wyrobić dokładnie ciasto- ma być gładkie i elastyczne.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.

składniki na farsz:
- 200 g fety
- 1 czerwona cebula
- 1/2 dużej papryczki pepperoni
- sól, pieprz, papryka wędzona mielona
- oliwa do smażenia

Cebulę i papryczkę< bez pestek> pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić pokrojone warzywa- smażyć aż cebula się zeszkli. Odstawić do ostudzenia.
W misce wymieszać ze sobą puree i fetę, dodać przysmażone warzywa i doprawić przyprawami.

Gotowe ciasto wyjąć z lodówki i pokroić na 4 części. Pierwszą część rozwałkować bardzo cienko, posypując blat mąką, żeby ciasto nie przywierało. Na płacie ciasta szklanką delikatnie i niecałkowicie wykroić kółka- ma to być orientacyjne zaznaczenie, ile ravioli jesteśmy w stanie zrobić. Na środek każdego kółka nałożyć po ok łyżeczce farszu. Wokół farszu rozsmarować pędzelkiem cienką warstwę białka Drugą część ciasta rozwałkować równie cienko, płat ciasta ma być nieco większy niż poprzedni. Rozwałkowane ciasto przenieść na pierwszy płat z farszem, dobrze docisnąć, aby w ravioli nie było powietrza. 
Szklanką wykrawać ravioli. Krawędzie każdego ravioli skleić jeszcze bardziej palcami, na końcu docisnąć krawędzie widelcem.
Ravioli kłaść na podsypany mąką blat lub deskę do krojenia i przykryć ściereczką.
Z drugą połową ciasta zrobić dokładnie to samo.

W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać ravioli i gotować ok 2- 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

składniki na masło tymiankowe:
- masło
- kilka gałązek tymianku

Listki tymianku oberwać z łodyżki. Masło roztopić na patelni, dodać tymianek i smażyć przez chwilę.

Gotowe ravioli przełożyć na talerze, polać masłem tymiankowym i obsypać świeżo zmielonym pieprzem,
Smacznego!











11 komentarzy:

  1. ravioli robiłam pierwszy raz na warsztatach :) było zielone! :D pyszne! wtedy sobie obiecałam, że zrobię w domu, ale jakoś na obiecankach się skończyło ... ale zrobię! zmotywowałaś mnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nigdy ravioli nie robiłam , a tak uwielbiam !
    Muszę skorzystać z tego obłędnego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz, że się rozpływam :) Nigdy nie robiłam ravioli, ale tak mam na nie nie ochotę, że po prostu głodnieję od patrzenia na zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie podane :-) ja zamieniłabym tymianek, bo za nim nie przepadam, na szałwię która fajnie pasuje do dyni :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, szałwia się również nada: ) Jednak nie miałam jej pod ręką wtedy: ) Ale z tymiankiem smakuje równie dobrze, oczywiście komuś, kto go lubi: )

      Usuń
  5. pięknie ci wyszło! Samku nie porównam, bo ani raviolii, ani dyni w takiej postaci nie jadłam :(
    Ale tak się prezentuje! :D
    Brakuje mi tu tylko cynamonu, haha :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają tak idealnie - równiutko zlepione, pyszne nadziane- no po prostu nic dodać nic ująć :3

    OdpowiedzUsuń
  7. To wszystko wygląda tak pysznie, a ja jestem na diecie ahh..


    Zapraszam www.kpfashionn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...