sobota, 27 września 2014

Babeczki z jagodowym curdem i kremem miętowym

Babeczki z jagodowym curdem i miętowym kremem z mascarpone

Buttermilk and honey cupcakes with blueberry curd and mint frosting, for English scroll down


Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam miętę, to jedno z tych ziół, którego używam na okrągło, oprócz bazylii. Pomyślałam sobie, że fajnie byłoby ją połączyć z kremem i udekorować nim babeczki, które same w sobie już są bardzo dobre, ale z dodatkiem takiego kremu smakują jeszcze lepiej.
Te babeczki powstały właściwie bardzo spontanicznie. Wprawdzie miałam je zrobić, ale trochę później, jednak po telefonie od mamy, że jadą do nas znajomi, stwierdziłam, że trzeba się za nie wziąć jednak wcześniej. Robi się je przyjemnie szybko i w ogóle to ten typ wypieków, które z reguły są przyjemne. Ja przynajmniej bardzo lubię wypieki, które można później ładnie ozdobić kremem, sprawia mi to ogromną przyjemność; )

Babeczki z jagodowym curdem i kremem miętowym z mascarpone
12 babeczek

składniki na babeczki:
- 100 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 180 g mąki pszennej tortowej 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml maślanki
- 50 ml miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 175 stopni- termoobieg.
Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia i sól. Maślankę połączyć z miodem, odstawić.
Cukier utrzeć z masłem na lekki i jasny puch. Następnie dodawać po jednym jajku a potem żółtku, dokładnie miksując przed dodaniem kolejnego. Dodać wanilię i jeszcze raz zmiksować. 
Do masy dodawać naprzemienne suche i mokre składniki, miksując jedynie do połączenia. Mieszanie składników należy zakończyć na dodaniu sypkich składników.
Formę na muffinki wypełnić papilotkami, a te wypełnić do połowy masą na babeczki. Gotowe babeczki wstawić do piekarnika i piec ok 25 minut do zezłocenia i suchego patyczka.

składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 szklanki mocno upchanych liści mięty
- odrobina barwnika zielonego
- 12 łyżeczek jagodowego curdu
- ozdoby cukrowe do dekoracji

Miętę posiekać drobno. Kremówkę ubić na sztywno, w połowie dodając cukier puder. Następnie dodawać partiami mascarpone i miksować do połączenia. Dodać barwnik i miętę i miksować jeszcze do połączenia.

Ostudzone babeczki nadziać jagodowym curdem- używam do tego wąskiej tylki do nadziewania pączków i babeczek, następnie udekorować kremem miętowym i ozdobami cukrowymi. Można wstawić do lodówki, aby ładnie stężały.
Smacznego!

Buttermilk and honey cupcakes with blueberry curd and mint frosting
12 cupcakes

ingredients for cupcakes:
- 100 g sugar
- 100 g butter, at room temperature
- 2 eggs
- 2 egg yolks
- 180 g cake flour
- 1 teaspoon baking powder
- 150 ml buttermilk
- 50 ml honey
- 1 teaspoon vanilla extract
- pinch of salt

Preheat oven to 175 C.
Sift flour, add baking powder and salt. In another bowl combine buttermilk and honey, set aside for later. Beat sugar with butter until light and fluffy, next add eggs and yolks one at a time, mixing well before adding next egg and yolk. Add vanilla and mix again. Next alternately add dry and wet ingredients, mixing just until combined. Athe the end you have to add dry ingredients.
Line a muffin pan with muffin cups and fill cups to 1/2 high and take into the preheated oven, bake approx. 25 minutes until a toothpick inserted in the center of the cupcakes comes out clean. Remove cupcakes from the oven and set aside to cool.

ingredients for frosting:
- 250 g mascarpone
- 200 g whipping cream
- 1 tablespoon icing sugar
- 1/2 cup firmly packed mint leaves
- 12 teaspoons blueberry curd
- a few drops green food colouring
- sugar pearls to decorate

Finely chop mint. Beat whipping cream until whipped, next gradually add mascarpone mixing all the time. Add food colouring and mint and stir to combine.

Fill a pastry bag with blueberry curd fitted with a filling tip and fill the cupcakes, then frost cupcakes with the frosting. Decorate with pearls and serve.
Enjoy!






16 komentarzy:

  1. Jakie piękne *.* Szczęka mi opadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale jaśniutkie.. cudowne.. kochana-zaczynasz być mistrzem!!!
    Swoją drogą-ja miętę mogę pić caaały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a może tak choć jedną z dostawą do domu :p

    OdpowiedzUsuń
  4. Wykonanie mnie powaliło,smak mogę sobie wyobrazić i tym samym doznaję kolejnego powalenia;-)Genialne!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Są prześliczne; połączenie jagód z miętą musiało smakować bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przecudnie :-) Mam ochotę kilka tych babeczek Ci podkraść ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ładnie wyglądają i na pewno smakują zabójczo pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Są bajeczne! Piękny kolor ma krem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. urocze! uwielbiam ich kolor! boskie! porwałabym ze 2!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały pomysł :) Babeczki przemawiają do mnie smakiem i kolorem !!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale śliczne:) Ja jestem nie tylko fanką świeżej mięty, ale jestem wręcz uzależniona od miętowej herbaty. Mięta rules :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają jak mini choineczki! Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniałe kolory :)

    www.anamarisworld.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...