piątek, 5 lipca 2013

Puddingowy poranek

Pudding z kaszy manny z musem jabłkowym




Taak... wakacje to zdecydowanie raj dla moich poranków, powoli się już przyzwyczajam do tego, że mogę poszaleć i zrobić coś pysznego na śniadanie. Teraz już w pełni rozumiem to uwielbienie dla śniadań na blogach, nie ma nic lepszego, jak solidne i pyszne rozpoczęcie dnia.
Wprawdzie tą kaszę manną przygotowuje się wieczorem, poprzedniego dnia, jednak, gdzie ja podczas roku akademiskiego miałabym czas o 23 robić puddung, z perspektywą, że rano muszę wstać o 5 rano i iść na cały dzień na zajęcia...Nie ma szans, wolałabym iść spać; D
Ale teraz nie mam takiego problemu, bo mam mnóstwo czasu i mogę z nim robić,co tylko mi się podoba. Nie wstaję rano z perspektywą, że muszę znowu iść na uczelnie, albo do szpitala i wiecznie czekać na prowadzących, bo być może sobie o nas, biednych studentach przypomną; D
Teraz mam czas. Dużo czasu. I jeszcze więcej chęci na dobre śniadanie.
Chociaż szczerze mówiąc nie pogardziłabym też takim deserem: )
Pudding jest pyszny! Kremowa manna i słodki, cynamonowy mus jabłkowy... ach dzień po takim śniadaniu wygląda 100 razy lepiej. I pomarańcze. I zielona herbata.
Można się zakochać: )

Pudding z kaszy manny z musem jabłkowym
1 porcja

składniki:

- 250 ml mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka miodu
- kilka łyżek musu jabłkowego
- 1 pomarańcza

Mleko wlać do rondelka z grubym dnem, dodać miód i doprowadzić do zagotowania. Wsypać kaszę i gotować, aż manna będzie dosyć gęsta. Zdjąć rondelek z ognia i na chwilę odstawić.
Miseczkę, w której pudding będzie leżakował wysmarować cienką warstwą masła.
Do miseczki wlać 2 łyżki kaszy manny, na nią 2 łyżki musu jabłkowego- rozprowadzić po całej powierzchni manny, następnie znowu ok 2 łyżek manny- znowu rozprowadzić po całej powierzchni musu i tak dalej do wykorzystania składników. Najlepiej, jeśli warstwę końcową będzie stanowić manna. Mnie udało zrobić się 3 warstwy manny- nie jest jej za dużo, więc uważajcie z ilością łyżek, każda miseczka ma w końcu inne rozmiary, moja była szerokości salaterki.
Mannę wstawić do lodówki na całą noc. Rano wyjąć z lodówki, podważyć delikatnie nożem i wyjąć z miseczki na talerz.
Pomarańczę obrać i wsadzić do miseczki, w której uprzednio znajdowała się manna.
Smacznego!










6 komentarzy:

  1. Fajny pomysł ! Lubię kaszę, a w zapasie mam mnóstwo słoiczków z przecierem jabłkowym,którego nikt w domu nie je :-(.
    Teraz wiem, jak jeszcze mogę wykorzystać.
    Dzięki za inspirację.Pozdrawiam.Ewa, też Śląskie;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie: )
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Jak pyszniusio wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo tak! Puddingi są pyszne, pyszne, pyszne:)
    I ten czas o poranku-też wielbię, też doceniam ale jak praktyk nie mam:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnaaaaaam!! Zaakceptowane, pyszne i bajecznie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł :) Moim dzieciakom mogło by się spodobać jedzenie kaszy manny :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...