sobota, 15 sierpnia 2015

Bułki żytnio- orkiszowe na zakwasie

Bułki żytnio- orkiszowe na zakwasie

Sourdough rye and spelt bread rolls, for English scroll down


Te bułki to przykład tego, że małe jest piękne. 
Lubię piec bułki. Oczywiście kocham pieczenie chlebów, ale bułki to taka miła odmiana. Te były zdecydowanie strzałem w dziesiątkę, bo zostały bardzo szybko zjedzone, a najlepsze są własnie jeszcze tego samego dnia po upieczeniu. Mają chrupiącą skórkę i poprzez swój niewielki rozmiar nabierają bardzo uroczego charakteru:) 

Bułki żytnio- orkiszowe na zakwasie
8 bułeczek

składniki:
- 200 g mąki orkiszowej
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki żytniej razowej
- 270 ml wody
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 10 g soli

Suche składniki połączyć w misce, dodać wodę, oliwę oraz zakwas i wszystko wymieszać. Ciaro zagniatać aż powstanie elastyczna kula, ok 5- 10 minut. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować bułeczki, każdą kłaść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na 30 minut. 
W międzyczasie nastawić piekarnik na 220 stopni- grzanie góra- dół.
Wyrośnięte bułeczki naciąć, włożyć do piekarnika i piec ok 12- 15 minut do zrumienienia. Bułki wyciągnąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Więcej na temat przygotowania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Sourdough rye- spelt bread rolls
8 rolls

ingredients:
- 200 g spelt flour
- 150 g bread flour
- 100 g while rye flour
- 270 ml water
- 1 tablespoon olive oil
- 2 tablespoons flax seeds
- 10 g salt

In a bowl combine all dry ingredients, add water, olive oil and starter and mix well to combine. Knead the dought until smooth and elastic- approx. 5- 10 minutes. Take the dough into the bowl, cover with clean cloth and set adie for 2 hours.
Take out risen douhg from the bowl, divide into 8 parts and form rolls. Each of them put onto a baking sheet lined with parchment paper, let stand for 30 minutes.
Meanwhile preheat oven to 220 C.
Put risen rolls into the preheated oven and bake 15- 17 minutes until golden brown. Take out from the oven and let cool completely. 
More informations about making homemade bread, you can find here
Enjoy!




4 komentarze:

  1. Udały się znakomicie:)kształtne-kiedy ja osiągnę ten poziom zaawansowania?-wypieczone pięknie...muszę ukraść jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne te bułeczki :) I jaką masz śliczną zastawę widoczną na drugim planie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja wolę takie małe bułeczki :D Pięknie ci urosły :D

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...