czwartek, 26 września 2013

Idealny obiad dla fanów kaszy gryczanej i sosu pomidorowego

Smażona kasza gryczana z papryką, kukurydzą i kiełkami stir fry z sosem pomidorowym



Totalna improwizacja w kuchni. Chciałam zjeść coś smacznego, po prostu: ) I koniecznie miałam ochotę na kaszę. Pojechałam do sklepu i jedyną rzeczą, jaką kupiłam były kiełki. Stwierdziłam, że znajdę w domu jakieś składniki i COŚ z nich zrobię.
Nie sądziłam, że zrobię coś tak dobrego. Wiem, może zabrzmiałam nieskromnie, ale to danie naprawdę jest dobre; D
Zwykle gotuję 2 porcje, tak było i teraz. Ja zjadłam ze smakiem swoją i zostawiłam drugą być może na następny dzień a być może dla mamy, która skusi się na obiad. Druga porcja czekała więc w kuchni. Przyszła mama mówiąc "tylko spróbuję". Spróbowała. Słyszałam tylko "hmmm". Odstawiła miskę i wyszła z kuchni. Stwierdziłam, że chyba jednak jej nie smakuje; D. Po 10 minutach przyszła ponownie do kuchni, wzięła miskę i zaczęła jeść. "Hmm dobre, bardzo dobre...".
Tyle mi wystarczyło.

Smażona kasza gryczana z papryką, kukurydzą, kiełkami stir fry i sosem pomidorowym
2 porcje

składniki na kaszę:

- 100 g kaszy gryczanej< 1/2 szklanki>
- 250 ml wody
- łyżeczka masła
- liść laurowy
- trochę soli

- 1/2 czerwonej papryki
- 150 g kiełków stir fry
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej mielonej
- sól, pieprz, oliwa do smażenia

Wodę zagotować z liściem laurowym i solą. Do gotującej się wody wrzucić kaszę gryczaną i masło. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę- ok 10 minut. Zdjąć z ognia, owinąć w koc i odstawić na ok 30 minut, żeby kasza doszła.

Po tym czasie wrzucić kaszę do rozgrzanego woka z łyżką oliwy- ważne jest, żeby patelnia nie była przywierająca, dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć ok 10 minut, aż papryka zmięknie. Następnie dodać kiełki i kukurydzę i smażyć wszystko jeszcze ok 3- 5 minut. Doprawić odrobiną soli i pieprzu oraz papryką wędzoną.

składniki na sos pomidorowy:
- 900 g pomidorów
- 1 papryczka pepperoni< moje są małe i dosyć ostre>
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 cienkich kabanosów- użyłam takich
- sól, pieprz, oliwa do smażenia
- 1 łyżeczka suszonej bazylii

- garść twarogu do podania

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, przekroić wszerz i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
Cebulę i papryczkę pokroić w drobną kostkę, kabanosy w 2 cm paski, czosnek w cieniutkie plasterki.
Na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką oliwy wrzucić cebulę i podsmażyć do zeszklenia, dodać czosnek i papryczkę i smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidory i kabanosy, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu ok 10 minut, następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 10 minut, żeby woda odparowała. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią.

Na talerz nałożyć kaszę i sos, udekorować rozdrobnionym twarogiem i listkami bazylii, podawać.
Smacznego!









8 komentarzy:

  1. Wersja wege :D Coś dla mnie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ominiesz kabanosa w sosie pomidorowym, jak najbardziej będzie wersja wege: )

      Usuń
  2. tak sobie myślę akurat... jaka szkoda, że nie mieszkasz gdzieś blisko, tak bym wpadła do ciebie na taki obiad! ty wiesz co pyszne :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia! aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  4. obiad wygląda nieziemsko.. twoja mama ma silną wolę, dopiero po 10min wróciła.. ja nie zdążyłabym odejść raz od miski,a całość bym wszamała!

    piękne zdjęcia zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. szybko, smacznie i sycąco. przy tym tak kolorowo! i zdrowo :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też tak czasem mam - spróbuję czegos, wydaje mi się ledwie ok, nic nadzwyczajnego, albo wręcz dziwne, a za chwilę rzucam się na miskę i wyjadam do końca z zachwytem :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten dań wygląda bardzo apetycznie :) Uwielbiam kasze wszelkie i różnorakie połączenia :)

    Takiego jeszcze nie próbowałam, dobry pomysł! :)

    Buziaki
    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...