poniedziałek, 2 września 2013

Owsianka na start- kakaowa miłość z cukinią w tle

Kakaowa- cukiniowa- lodówkowa owsianka



No dobrze, wprawdzie ja nie zaczynam dzisiaj szkoły i mam jeszcze miesiąc, z którego cieszę się, jak nigdy i nie prowadzę bloga śniadaniowego, ale na owsiankową akcję zawsze jest miejsce. Postanowiłam razem z wszelkimi blogującymi połączyć się dzisiaj w owsiankowym raju. Niedobrze dla kogoś, kto owsianek nie lubi, a jest parę osób takich< K., jeśli to czytasz, nie czytaj dalej, jestem pewna, że zbierze Ci się na mdłości. Ty cukinii i owsianki nigdy byś nie połączyła; D>. Ja osobiście uwielbiam i mogłabym jeść codziennie, tyle tylko, że... czasem nie chcę mi się jej robić; D
Ta owsianka zawładnęła moim sercem. Totalnie ją uwielbiam, jedna z najcudowniejszych owsianek, jakie mogłam kiedykolwiek zjeść, a wszystko za sprawą Whiness, mistrzyni śniadań, która ją wymyśliła i zrobiła. I chwała jej za to!
Owsianka jest pyszna, kakaowa, delikatna i za sprawą cukinii niekończąca się w miseczce; D Cukinia nadaje jej tyle objętości, że mamy wrażenie, jakbyśmy ją jedli i jedli...i bardzo dobrze.
Od siebie dodałam coś do chrupania. Efekt był niesamowity; )

Dołączam więc owsiankę do akcji Maria'n, owianko- uzależnieni- łączmy się!

Kakaowa- cukiniowa- lodówkowa owsianka
1 porcja

składniki:

- 4 łyżki płatków owsianych
- 250 ml mleka
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki syropu cynamonowego
- 100 g cukinii
-  po jednej czubatej łyżeczce słonecznika, siemienia lnianego i wiórków kokosowych

Wieczorem.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody.
Mleko wlać do rondelka z grubym dnem, dodać 1 łyżkę syropu cynamonowego i kakao, wymieszać. Mleko doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać płatki owsiane i startą cukinię. Wszystko gotować do momentu, kiedy płatki owsiane zmiękną i konsystencja owsianki będzie kremowa i gęsta.
Gotową owsiankę przelać do miseczki i odstawić do wystudzenia. Po tym czasie włożyć do lodówki na całą noc.

Następnego dnia
Na patelni najpierw uprażyć słonecznik, kiedy będzie się rumienił dodać siemię lniane i wiórki kokosowe i prażyć do momentu, kiedy wiórki się zarumienią
Zrobić kawę albo zieloną herbatę. Wyjąć owsiankę z lodówki, posypać mieszanką z patelni, jeść i się zachwycać; D
Smacznego!











16 komentarzy:

  1. Dzisiaj wszyscy jedzą owsiankę, ta akcja jest strzałem w dziesiątkę! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominowałam Cię do zabawy "20 faktów o mnie" :)
    Zapraszam :P

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę z niej zrobić powtórkę !

    OdpowiedzUsuń
  4. Kakao i cukinia cudownie się razem komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chyba się wszyscy jakoś dziś zgrali z tą kakaową cukiniową owsianką , bo nawet ja dziś ją zrobiłam :) jest pyszna, nie ma co pisać, za każdym razem smakuję mi coraz bardziej ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Och, no cudo, cudo :D Byłam pewna, że zrobisz mi dzisiaj apetyt na czekoladową wersję cukiniowej owsianki i się nie pomyliłam :) Prezentuje się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oooo,pycha,jak w moim cieście, też lubię na śniadanie:)

    http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/08/pyszne-czekoladowe-ciasto-z-cukinia.html

    OdpowiedzUsuń
  8. No i to jest sposób na zjedzenie czekoladowego śniadania z warzywami!

    OdpowiedzUsuń
  9. A od razu na ciepło też będzie dobra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, będzie dobra, jednak naprawdę polecam ją schłodzić, wtedy jest wyborna;D

      Usuń
    2. A tak na oko to ile tej cukinii? Szklanka? Bo ja wagi nie mam :(

      Usuń
    3. hm, tak 1/2 szklanki startej na tarce i odciśniętej z wody wystarczy!: )

      Usuń
    4. Dzięki :) Będę próbować

      Usuń
    5. Nie ma za co i polecam się na przyszłość: )

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...