wtorek, 24 września 2013

Pełnoziarnista pizza? Bardzo chętnie: )

Pełnoziarnista pizza ze szpinakiem, szynką serrano, pomidorkami koktajlowymi, pomarańczową papryką i fetą



Pizzę, mimo że lubię, jem rzadko. Na mieście właściwie w ogóle, jedynie tą domową, kiedy mam czas i ochotę na jej zrobienie. Czasem dziwię się sobie, że nie zagniatam ciasta na pizzę częściej, że nie mam ochoty po prostu. Nie szaleję na punkcie pizzy, ale, kiedy najdzie mnie już nieodparta chęć na pizzę, zajadam się nią z wielkim smakiem. 
I tak było w przypadku tej pizzy. Zrobiłam ją, bo poprosiła mnie o to moja mama. Tego dnia miały być dwie, na zwykłym cieście i na moim, pełnoziarnistym, Wyszło, jak wyszło i upiekłam tylko jedną- moją, ponieważ była tak sycąca, że drugiej po prostu byśmy nie zjedli.
To pełnoziarniste ciasto jest świetne, bardzo mi smakowało. Pizza jest gruba, więc bez trudu udźwigła dodatki. Można z ciasta zrobić jedną, dużą pizzę na grubym cieście lub 2 na cienkim. Ja wybrałam tą pierwszą opcję, bo lubię, kiedy ciasta jest dużo- to pewnie jakaś pizzowa zbrodnia, ale co tam; D
Wybór dodatków był trochę przypadkowy- wykorzystałam po prostu to, co akurat miałam w lodówce. No może wyjątkiem był szpinak, który od początku miał być dodatkiem. Reszta to kwestia moich osobistych upodobań; D
Użyłam tego samego sosu śmietanowego, co w ostatnim poście- jest po prostu genialny: )
Na taką pizzę na pewno miałabym ochotę jeszcze raz: )

Pełnoziarnista pizza ze szpinakiem, szynką serrano, pomidorkami koktajlowymi, pomarańczową papryką i fetą
1 duża pizza na grubym cieście

składniki na ciasto:
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 200 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonej bazylii

Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać rozkruszone drożdże oraz cukier- wlać ciepłą wodę i odstawić na 20 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie oddać pozostałe składniki i zagnieść ciasto- ma być elastyczne i łatwo odchodzące od dłoni. Można również zrobić wgłębienie palcem w cieście, jeśli "odskoczy", ciasto będzie gotowe. 
Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do ciepłego miejsca, żeby podwoiło swoją objętość- 1- 1.5 godziny.

składniki na sos śmietankowy:
- 150 ml śmietanki 30% lub śmietanki 12%
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz

Cebulę i czosnek pokroić na drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić cebulę. Smażyć ją na małym ogniu aż zmięknie- ok 7 minut. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Po tym czasie dodać śmietankę i gotować aż zgęstnieje, dodać sól i pieprz do smaku- nie przesadźcie z solą. Same dodatki są już dosyć słone.

składniki na wierzch:
- 100 g świeżego szpinaku
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1/3 pomarańczowej papryki
- 70 g fety
- 3- 4 plasterki szynki serrano
- 2 łyżeczki masła do smażenia 
- sól i pieprz

Masło rozgrzać na patelni. Umyty i osuszony szpinak< bez ogonków> wrzucić na patelnię i smażyć przez chwilę, aż zmniejszy nieco swoją powierzchnię, doprawić solą i pieprzem.
Paprykę i fetę pokroić w kostkę. Pomidorki jeśli są większe przekroić na pół, moje był bardzo malutkie, więc pominęłam tą czynność.
Szynkę serrano pourywać na mniejsze kawałki.

Kiedy ciasto wyrośnie, przenieść na blachę do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 220 stopni.
Ciasto rozwałkować na placek wielkości blachy. Na wierzchu rozsmarować sos, ułożyć szpinak i rozsypać po całej powierzchni resztę składników.
Pizzę piec w nagrzanym piekarniku 15- 20 minut aż się zarumieni.
Smacznego!







źródło przepisu na ciasto: klik klik

14 komentarzy:

  1. Też tak mam z pizzą - lubię, ale muszę mieć na nią naprawdę ochotę, aby ją zjeść :D Na mieście też nie przepadam, bo albo ciasto nie takie albo dodatki, łatwo zepsuć! Co innego w domu - w końcu najlepiej wiem, co lubię :) Ale też rzadko robię, sama nie wiem czemu :D
    Twoja pizza obłędnie wygląda, tak kolorowo i smacznie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja to jak najdzie mnie ochota-również :D ale wtedy to wszamałabym, oj wszamałabym :D
    Co do grubości, to zależy od dnia, ale twoja wcale nie wygląda na bardzo grubą ;)
    Ale za to te dodatki, mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pomarańczą jeszcze nie jadłam, dzięki za inspiracją :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tego co czytam to w przepisie nie ma żadnej pomarańczy ;D

      Usuń
    2. Ja też na poczatku przeczytałam o pomaranczy, a tu o paprykę chodzi:P

      Usuń
  4. jak dobra pizza to ta domowa, tym samym zdrowa !! świetnie ją zrobiłaś, same smaczne dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale super, tak kolorowo wygląda. Często robię pełnoziarnistą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne kolory! Zjadłabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Własnie zrobiłam, ale nie smakuje mi:( CHyba nie przekonam się już do mąki pełnoziarnistej:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że Ci nie smakowała. U mnie całą rodzina zachwalała ciasto, bo każdy z nas lubi mąkę pełnoziarnistą, tak więc wszystko zależy od upodobań: )

      Usuń
    2. Pewnie tak;)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...