niedziela, 12 stycznia 2014

Bardzo kajmakowy prezent urodzinowy.

Ciasto kajmakowe z kremem kajmakowym, marsem i sosem kajmakowym< bez pieczenia>



To ciasto miało być całe kajmakowe. Robiłam je dla mojego przyjaciela na urodziny, który bardzo przepada za kajmakiem. Kiedy zapytałam się go, jakie ciasto by chciał, odpowiedział "z kajmakiem". Postanowiłam zrobić najbardziej kajmakowe ciasto, takiego, którego na pewno nie jadł. 
Nie będzie przesadą, jeśli powiem, że ciasto jest słodkie. Jest bardzo słodkie. Mały kawałek wystarczy i człowiek jest zalepiony do końca imprezy. Ale moim zdaniem i zdaniem znajomych, a także solenizanta ciasto jest bardzo dobre. 
Fani kajmaku będą naprawdę zachwyceni!

Ciasto kajmakowe z kremem kajmakowym, marsem i sosem kajmakowym
tortownica o śr. 16 cm

składniki:
puszka masy kajmakowej- 400g < u mnie gotowane przez 2.5 godziny mleko skondensowane słodzone>

składniki na spód:
- 150 g biszkoptów w kształcie kółek
- 60 g masła
- 3 duże łyżki kajmaku- 150 g

Biszkopty rozdrobnić na piasek w blenderze. Masło roztopić, ciepłe wlać do biszkoptów i dodać kajmak. Wszystko wymieszać do uzyskania mokrego ciasta. 
Dno i boki tortownicy natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy przełożyć ciasto i wylepić nim dno i boki. Wstawić do lodówki. Ciasto będzie miało zwartą i wilgotną strukturę- takie ma być. Kiedy będzie schłodzone, nie będzie kruszące się.

składniki na krem:
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 250 g mascarpone- ja dałam 200 g, ale tylko dlatego, że tyle miałam; )
- 200 g kajmaku
- 1 mars

Marsa pokroić na kawałki. Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z kajmakiem, następnie wmieszać bitą śmietanę i pokrojonego marsa.

składniki na wierzch i sos:
- 2 marsy
- 1 łyżka kajmaku
- 2 łyżki mleka

Marsa pokroić na kawałki. Kajmak gotować razem z mlekiem do uzyskania płynnej konsystencji. Sos przygotować na chwilę przed podaniem.

Spód ciasta wyciągnąć z lodówki, na niego wyłożyć krem kajmakowy i wstawić ponownie do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki odpiąć obręcz tortownicy, delikatnie usunąć papier do pieczenia. Udekorować marsami i polać sosem kajmakowym, Ciasto podawać od razu po wyjęciu z lodówki.
Smacznego!












Na dzisiaj cudowny David Lynch i Xavier Dolan; )

20 komentarzy:

  1. o! zmiany na blogu widzę! :) jak ładnie! :)

    kajmakowe ciasto brzmi jak spełnienie najsłodszych marzeń!

    OdpowiedzUsuń
  2. zaszalałaś!! *-* i te zdjęcia cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ja dobrze pacze.... czy ja dobrze pacze, że tyle razy użyłaś słowa 'kajmak' w wielu odmianach i rodzajach...?

    OdpowiedzUsuń
  4. ożesz, prawdziwa rozpusta! :) niebo w gębie, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kajmak na kajmaku i kajmakiem pogania! Tak, jak lubie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Umarłam i obudziłam się w słodyczowym raju ? *.*
    Ja chcę taki prezent ! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. o matko...........................................................

    ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. O ja!, wygląda obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. szybko,pysznie i czekoldowego -lubie tak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jeśli ma być słodko, to na maksa! :D półśrodki w przypadku kajmaku nie wchodzą w grę ;) cudowny tort, zazdroszczę solenizantowi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O matko. Sam tytuł posta przyprawił mnie o drżenie serca. Chcę to ciastu! Już teraz i zaraz!

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda MEGA kusząco :) gdybym tylko miała kajmak już bym poleciała do kuchni go robić...

    OdpowiedzUsuń
  13. cóż to za słodka rozpusta :) wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. To chyba najbardziej kajmakowe ciasto jakie widzialam! Musi smakować nieziemsko, chciałabym dostać taki prezent na urodziny!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ to kusząco wygląda! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. No niesamowite połączenie, aż sie nie moge napatrzec i chce spróbować to cudenko ;) polecam tez swojego bloga : http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...