środa, 5 lutego 2014

Anielskie ciasto, jak chmurka

Angel food cake



Jak tylko je zobaczyłam, wiedziałam, że je zrobię. Od tamtego czasu, jak tylko mam "wolne" białka to angel food cake jest obecny na stole; ) Jestem w nim totalnie zakochana. Nie dość, że jest bielutkie, to ma dosłownie strukturę chmurki. Jest bardzo miękkie i puszyste. Jeszcze nigdy nie spotkałam się z takim ciastem wcześniej.
Muszę go jeszcze upiec w innej formie, bo już mam na nie kolejny pomysł...: )
Tymczasem zapraszam Was na dawkę cudownie miękkiej i leciutkiej słodyczy.

Angel food cake
keksówka o dł. 30 cm

składniki:
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 220 g cukru
- 260 g białek- 1 szklanka lub u mnie 8 białek
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny

składniki na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

W misce wymieszać 70 g <1/3 szklanki> cukru z przesianą mąką, odstawić.
W osobnej misce ubić białka tylko do spienienia, następnie dodać sól i sok z cytryny. Zwiększyć obroty miksera i ubijać białka do uzyskania prawie sztywnej piany- ok 2.5 minut. 
Do białek powoli dodawać pozostałe 150 g cukru, cały czas miksując do uzyskania sztywnej piany, ale nie tak bardzo suchej, jak przy bezach.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni< termoobieg>
Kiedy białka będą już gotowe dodawać do nich w 5 częściach wymieszaną mąkę z cukrem, delikatnie mieszając całość za każdym razem sylikonową szpatułką, aby białka nie opadły.
Gotowe ciasto przełożyć do niewysmarowanej ani niewysypanej niczym keksówki i wyrównać. Nożem kilka razy poprzecinać ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Cisto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.
Po tym czasie wyjąć je i wystudzić na kratce do góry nogami, najlepiej podkładając pod brzeg keksówki np. drewnianą łyżkę, aby ciasto nie leżało bezpośrednio na kratce. 
Kiedy ciasto będzie całkowicie zimne ostrożnie wyjąć je z formy, stukając formę parę razy lub bardzo delikatnie oddzielając je od formy tępym końcem noża. Udekorować polewą.
Smacznego!






źródło przepisu: klik klik

9 komentarzy:

  1. Wygląda ... omamo, obłędnie! Anielskie, jak chmurka, no na pewno! Po zjedzeniu można się poczuć jak w niebie :-)) Jestem pewna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzieś już je widziałam... potrzebuję zatem zrobić jakieś kruche, żeby białek mi zostało i zdobyć dobry pretekst!;d chociaż... bez pretekstu i tak chyba warto je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj lubię takie lekkie ciacha. Taką formę ma moja mama. Ja poszukuję, ale nie widziałam nigdzie, a pięknie babki i keksy z niej wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostałam ją w prezencie, więc nie wiem, skąd mam swoją, ale widziałam bardzo podobną, jak nie taką samą w Kauflandzie, więc może spróbuj tam?

      Usuń
  4. anielskie ciasto? w takim razie ja bardzo chcę spróbować tego boskiego ciacha i odlecieć w obłoki :) wygląda kusząco i tak lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest cudowne! Lekkie jak chmurka, inaczej bym tego nie ujęła <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Perfekcyjnie! Wygląda zgodnie z nazwą - anielsko :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...