niedziela, 4 maja 2014

Szparagi i jajko sadzone w jednym na śniadanie

Smażone szparagi z jajkiem sadzonym, papryczką pepperoni, fetą i orzechami włoskimi



Sezon na szparagi czas zacząć! Przyznam, że bardzo za nimi przepadam i zawsze chętnie po nie sięgam i wymyślam dania z ich udziałem. Mam w planach jeszcze parę przepisów ze szparagami, ale dzisiaj prezentuję Wam pomysł na pyszne i lekkie śniadanie, które na pewno będzie smakować każdemu fanowi szparagów. 
Smażone szparagi na maśle mają niezwykły smak, są delikatne, bardzo aksamitne i w połączeniu z jajkiem sadzonym smakują naprawdę wybornie. Nie ma lepszego połączenia od delikatnego smaku, podkręconego nutką papryki pepperoni i pieprzu.
Myślę, że takiego śniadania nie powstydziłby się nikt, kto chciałby zrobić nie tylko wizualne wrażenie na swoim porannym gościu: ))

Smażone szaragi z jajkiem sadzonym, papryczką pepperoni, fetą i orzechami włoskimi
1 porcja

składniki:
- 8 dużych szparagów
- 1 jajko
- 1/2 papryczki pepperoni
- 1 ząbek czosnku
- garstka orzechów włoskich
- kawałek fety
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz

Na suchej patelni podprażyć orzechy i odstawić. Szparagi umyć, osuszyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Papryczkę oczyścić z nasion i pokroić na krążki, czosnek pokroić na drobniutką kostkę
Na patelni roztopić masło, dodać czosnek i smażyć chwilę, następnie wrzucić szparagi, przyprawić odrobiną soli i pieprzu i smażyć na średnim ogniu aż zrobią się miękkie ale będą nadal jędrne- ok 7- 10 minut. Ja po prostu odkroiłam kawałeczek i sprawdziłam. Następnie zmniejszyć ogień i bezpośrednio nad szparagami rozbić jajko. Smażyć, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne- można to sprawdzić dotykając delikatnie żółtka palcem, kiedy jest na nim błonka, ale żółtko ugina się pod naszym palcem a białko jest już ścięte, jajko jest gotowe. 
Szparagi zdjąć z patelni, posypać papryczką, pokruszoną fetą i orzechami, Doprawić odrobiną soli i pieprzu, podawać od razu.
Smacznego!




Szparagi

12 komentarzy:

  1. szczerze przyznam, że nie jadam tych szparag, bo zawsze boje się je przyrządzić..
    Ale uwielbiam je na zdjęciach, w różnych daniach...
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. To dla mnie połączenie idealne ! :)
    Dałaś mi fajną inspirację na jutrzejsze śniadanie :) !
    Jeszcze nie jadłam szparagów w tym roku :) Twoja propozycja wygląda tak bardzo smakowicie ! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. to widzę, że nie tylko ja za nimi przepadam..jednak jeszcze ich nie kupiłam w tym roku, co na pewno jutro zrobię ;) podoba mi się ta propozycja podania, właśnie w takiej postaci - z jajkiem sadzonym smakują mi najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie, szkoda, że mnie nie ma przy tym garnku:(

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam jajko na sadzono, jednak nieprzekonana jestem do szparagów. w sumie jadłam je raz w życiu i być może były po prostu okropnie przygotowane. nie można było ich wogóle pogryźć i były trochę twarde. sądzę, że to chyba była kwestia złego przygotowania. chętnie spróbowałabym sama podejść do szparagów i przygotować je na własną rękę. (a do restauracji, w której jadłam danie ze szparagami to stwierdziłam że nigdy nie wrócę :D )

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię szparagi, choć niedawna to sprawa. Śniadanie, obiad i kolacja- pierwsza klasa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam zgłodniałam... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zdecydowanie śniadanie mistrzów!

    OdpowiedzUsuń
  9. Byłabym zachwycona, gdyby ktoś podał mi takie śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dokładnie taki też mam patent na szparagi :) Ale podaję jeszcze z parmezanem zamiast fety :D Ślicznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  11. Królewskie śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jako, że zapałałam miłością pierwszą do szparagów, takie jajko na szparagach to wprost idealne danie dla mnie na dziś!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...