wtorek, 20 maja 2014

Zdrowe ciasteczka kokosowo- daktylowe bez cukru

Ciasteczka daktylowo- kokosowe




Te ciasteczka zrobiłam z ciekawości właściwie już jakiś czas temu, tylko brzydko mówiąc zapomniałam o nich. Ale na szczęście każdy przepis, który ma trafić na bloga a raczej wszystkie zdjęcia są zapisywane na moim pedrive, więc nic nigdy mi się nie gubi. Zaczęłam to stosować po tym, kiedy nowy laptop zepsuł się po tygodniu i straciłam wszystko, co na nim miałam, a było tego dosyć sporo, łącznie ze zdjęciami do bloga, prywatnymi zdjęciami, dokumentami i książkami na studia, muzyką i filmami. Teraz z powodu przezorności zapisuję wszystko na czymś, co najprawdopodobniej się nie zepsuję, tak, żebym nie musiała tracić wszystkiego za każdym razem, kiedy mój laptop odmówi posłuszeństwa, choć tamten incydent nie powtórzył się<na szczęście> już później.
Wracając do ciasteczek jednak bardzo byłam ciekawa ich smaku. Daktyle i wiórki kokosowe są słodkie, więc nie obawiałam się o to, ze ciasteczka mogą nie mieć smaku. Są jednak mniej słodkie niż inne i przyznam szczerze trochę ciężko się je robi, ponieważ ciasto jest kruszące się i trzeba cierpliwości, aby pokroić je i uformować tak, aby spełniały oczekiwania, jednak, jak widać da się i efekt mi się podoba. 
Jest to zdrowa wersja ciasteczek, nie zawierająca cukru ani masła, a część mąki pszennej zastąpiłam żytnią. Myślę, że warto ich spróbować, mnie i mojej rodzinie smakowały, szczególnie w towarzystwie herbaty; )

Ciasteczka kokosowo- daktylowe
ok 18- 20 ciasteczek

składniki:
- 10 daktyli
- 90 ml oleju rzepakowego lub innego np kokosowego
- 120 g mąki pszennej
- 60 g mąki żytniej
- 1 jajko
- 70 g wiórek kokosowych
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli

Daktyle wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować ok 10 minut aż zmiękną, następnie zblendować na pastę.
Do miski przesiać oba rodzaje mąk, wiórki kokosowe, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko, olej i pastę daktylową, wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować wałek, następnie owinąć go w folię spożywczą i związać na obu końcach, tworząc cukierek. Uformować walec albo inny kształt- ja chciałam, żeby moje ciasteczka był kwadratowe, więc uformowałam coś na kształt graniastosłupa. 
Uformowane ciasteczka włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i odwinąć z foli.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni- termoobieg.
Ostrożnie kroić ciasto na ciasteczka ostrym nożem na grubość ok 1 cm, moje był nieco grubsze, więc wyszło mi mniej ciastek. Pokrojone i uformowane ciasteczka ostawić na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12 minut, jeśli ciastka są cienkie lub 15- 17 minut, jeśli są grubsze. Ciastka powinny się dobrze przyrumienić.
Gotowe ciasteczka odstawić do przestudzenia.
Smacznego!





14 komentarzy:

  1. Świetnie wyglądają te ciasteczka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają na kruche i to bardzo! :)
    Ale szczerze? Masz cierpliwość i widać to choćby po kształcie tych ciasteczek, MISTRZU! :*
    Masz to, co ja-zrobię bo ciekawi mnie jak to będzie..
    Mnie zaskakują wszystkie przepisy RAW, czy wegańskie bez jajek, etc.. jak to wyjdzie?! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. podziwiam za kształt ciasteczek :]
    rzeczywiście, niebagatelnie zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. dziś ciacha z daktylami w mniejszej wersji zrobiłam sobie na śniadanie, a teraz czas zabrać się za taki wypiek! coś czuję, że smakują genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zabieram się do roboty - super ciacha

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się taki pomysł na ciasteczka! Jak najbardziej do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przypominają mi takie mini-kromki chleba :D Baaaardzo apetyczne, jak z kokosem i daktylami <3 Idealne do mleka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Często piekę ciasteczka daktylowe i są świetne. Muszę spróbować twojego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasteczka samo zdrowie :)
    pamiętam jak mi kiedyś usunęło wszystkie zdjęcia, bo program je przechowujący nawalił... teraz twardy dysk jest zawsze w pobliżu

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, backup ważna sprawa a ciasteczko chętnie bym schrupała :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Te ciasteczka absolutnie mnie urzekły! Śliczne i słodkie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...