niedziela, 22 czerwca 2014

Makaron z krewetkami i sosem szafranowym

Makaron z krewetkami i sosem szafranowym

Shrimp pasta with saffron sauce, for English scroll down


To ten rodzaj dania, który robi się bardzo szybko, jest łatwe ale za to pyszne- nieprzekombinowane, ale kładące nacisk na ten najważniejszy ze składników, czyli krewetki. Przyznam, że krewetki bardzo lubię, jeśli się je dobrze zrobi są soczyste i chrupiące. Oczywiście moja ulubiona wersja to chyba ta najbardziej popularna- podsmażane z masłem, czosnkiem i dodatkiem ziół.
Niestety u mnie w domu krewetki je się rzadko, ponieważ właściwie tylko ja je lubię. Moja mama nawet nie chce spróbować, od razu się krzywi na ich widok; D Ale jestem pewna, że gdyby się przełamała, poprosiłaby o dokładkę; D
Sos natomiast ma cudowny kolor, jest delikatny i kremowy, więc bardzo dobrze łączy się z krewetkami; )

Makaron z krewetkami i sosem szafranowym
2 porcje

składniki:
- 200 g mrożonych krewetek <np. black tiger>
- 160 g makaronu
- 25 g masła
- 4 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz, płatki chili

Krewetki rozmrozić w lodówce. Następnie wyjąć jelito, nacinając krewetkę wzdłuż od środka i nożem wyjmując cienką nitkę. Można również oderwać ogon, jednak ja go zostawiłam.
W garnku zagotować osoloną wodę i ugotować makaron al dente. W międzyczasie przygotować sos i krewetki. 
Ząbki czosnku posiekać drobno. Na patelni roztopić masło, wrzucić czosnek i chwilę podsmażyć, następnie dodać krewetki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć ok 2 minuty. 

składniki na sos:
- 200 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 szczypty nitek szafranu
- 2 łyżki zimej wody
- szczypta mielonego kminku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1- 2 łyżki wody

Szafran zmiażdżyć w moździerzu i zalać wodą. Odstawić na 10 minut. Do rondelka dodać bulion, śmietankę i gotować do zagotowania. Następnie dodać szafran, kminek i wymieszać, gotować jeszcze przez chwilę. 
Mąkę wymieszać w wodą, powoli dolewać miksturę do sosu, mieszając go cały czas. Należy kontrolować gęstość sosu, może się okazać, że niepotrzebna jest cała mączna mikstura, więc nie wlewajcie jej całej od razu, sos ma lekko zgęstnieć.

Do głębokiego talerza wlać sos, następnie ułożyć na nim porcję makaronu, a na wierzch położyć krewetki. Całość obsypać płatkami chili, szczyptą soli i pieprzu.
Podawać od razu.
Smacznego!

Shrimp pasta with saffron sauce
2 portions

ingredients:
- 200 g frozen shrimps, thawed
- 160 g pasta
- 25 g butter
- 4 small garlic cloves
- salt, pepper, chili flakes

Peel shrimps and remove intestine. Bring water with pinch of salt to a boil and cook pasta until al dente. Menwhile prepare the sauce.
Finely chop garlic and heat a frying pan with butter. Add garlic and fry for a moment, then add shrimps, season with salt and pepper and fry for 2 minutes until pink.

ingredients for sauce:
- 200 ml stock
- 200 ml heavy cream
- 2 pinch of saffron
- 2 tablespoons cold water
- pinch of ground cumin
- 2 teaspoons potato starch+ 1- 2 tablespoons water

Crush saffron with a mortar and add col water, set aside for 10 minutes. In a saucepan combine stock and heavy cream, bring to a boil. Next add saffron, cumin and cook for a minute. In the small bowl combine potato strach with water and gradually add into the sauce, whisking all the time. Maybe you won't need all strach mixture, so watch the sauce.

In a soup plate add sauce, pasta and top with shrimps. Sprinkle with chili flakes and serve.
Enjoy!



inspiracja: klik klik

6 komentarzy:

  1. Danie wygląda tak smakowicie że trudno się mu oprzeć! Mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uderzyłaś w 100 *% w me gusta ! Moje ślinianki wariują na sam widok <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektowne danie. Nadal mam obiekcje przed krewetkami. Nie wiem czemu. Ale sosem mnie kupiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda ten makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie proste i mówiące same za siebie przepisy na krewetki :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...