piątek, 22 sierpnia 2014

Domowy, aromatyczny i pikantny ketchup

Domowy ketchup

Homemade ketchup. for English scroll down


Ketchup robiłam pierwszy raz, więc stwierdziłam, że na początku zrobię z mniejszej ilości pomidorów. Jakie później było moje niezadowolenie, kiedy okazało się, że domowy ketchup jest po prostu cudowny. Aromatyczny, pełny wspaniałych przypraw i, co najlepsze i najważniejsze zrobiony ze składników, o których mam pojęcie.
Mam swój ulubiony kupny ketchup i pewnie wielu z Was też go jada, ale ten domowy...co prawda nie smakuje identycznie, jak ketchupy dostępne w sklepach, ale naprawdę warto go zrobić, bo jest niezawodny. I radzę od razu podwoić porcję, bo 3 słoiczki to zdecydowanie za mało: ))

ps. Dzisiaj Tauron. Cały weekend muzyki, będzie najlepiej na świecie.0
Wybiera się też ktoś z Was?

Domowy ketchup- pikantny
3 słoiczki

składniki:
- 2 kg pomidorów
- 3 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 2 goździki
- 1 papryczka pepperoni bez pestek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry- opcjonalnie, ale naprawdę warto

Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę, Cebulę, czosnek i papryczkę pepperoni pokroić bardzo drobno.
W garnku rozgrzać parę łyżek oliwy, wrzucić cebulę i smażyć do zrumienienia, następnie dodać czosnek i pepperoni, smażyć jeszcze chwilę. Dodać pomidory i gotować pod przykryciem ok 30 minut aż wszystko się rozpadnie. Następnie masę zblendować i przecedzić przez sitko. Uzyskaną pulpę przełożyć do garnka dodać wszystkie przyprawy oprócz cukru i octu winnego i gotować bez przykrycia kolejne 30 minut. Po tym czasie dodać cukier, ocet winny i gotować całość do zgęstnienia- mniej więcej ok 1.5- 2 godziny. Po tym czasie wyłowić w miarę możliwości wszystkie ziarenka, przełożyć gotowy ketchup do przygotowanych słoików i pasteryzować 15- 20 minut od zagotowania wody.
Więcej na temat przygotowywania i pasteryzowania przetworów znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Homemade spicy ketchup
3 small jars

ingredients:
- 2 kg tomatoes
- 3 big onions
- 6 garlic cloves
- 2 tablespoons sugar
- 2 tablespoon white wine vinegar
- 2 cloves
- 1 pepperoni pepper/ chili without seeds
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1 teaspoon ground ginger
- 5 whole allspice
- 5 peppercorns
- 1 bay leaf
- 2 teaspoons salt
- 1 teaspoon red curry paste- optional but recommended

Blanch tomatoes, then remove the skin and seeds and cut into cubes. Finely dice onions, garlic and pepper.
Heat a big pot with 3- 4 tablespoons olive oil over medium heat and add onion, fry until glossy, add garlic and pepper and fry for 30 seconds. Add tomatoes, cover and cook about 30 minutes until everything has crushed. Next blend and rub through the sieve. Add smooth pulp into the pot, add all spices, except sugar and vinegar and cook uncovered for 30 minutes. Add sugar and vinegar and cook until thickened- about 1.5- 2 hours. After that time remove bay leaf, peppercorns and allspice and transfer ketchup into the prepared jars, then pasteurize 15- 20 minutes until the water has boiled.
More informations abbout making homemade preserves you can find here.
Enjoy!




10 komentarzy:

  1. coś mi się zdaje, ze zaraz wykonam telefon do mamy, by jej oznajmić, ze musimy zrobić domowy ketchup! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak czytam skład to aż mi się buzia uśmiecha!! Uwielbiam!!

    OdpowiedzUsuń
  3. no to ja tez niedlugo zabieram sie za domowy ketchup!

    OdpowiedzUsuń
  4. hah! Ma te same odczucia, domowy jest pyszny, ale jednak ten kupny ma inny smak i jak i jeden tak i drugi jest niezastąpiony :)
    A domowy bardzo lubię, choć dla mnie nie do wszystkiego pasuje :)

    Udanej zabaaawy!!! :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzy razy TAK! Przechodzisz dalej! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Aaaa, czyli to to jest ten Twój słynny keczup a'la perfekcyjna pani domu ;D Najs! mam nadzieję, że kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W składnikach widzę tyle dobra, że to nie może smakować inaczej niż wybornie ;)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Skoro pikantny i domowy, to ja od razu poproszę o kilka słoiczków :-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...