Gorąca czekolada pomarańczowa
Orange hot chocolate, for English scroll down
Wczoraj byłam na pysznej świątecznej kawie a dzisiaj mam dla Wa pyszną, świąteczną domową czekoladę. Jest cudowna, nie będę oszukiwać- gęsta , aromatyczna i rozgrzewająca.
Pamiętam, dosyć dawno temu, jeszcze w liceum, byłam z moimi koleżankami właśnie na czekoladzie pomarańczowej. Tak mi smakowała, że postanowiłam kiedyś zrobić ją w domu. Ale jako, że wtedy kuchnia była dla mnie obszarem, do którego się nie wchodziło, sama ochota pozostała, ale chęci do zrobienia już nie było. Po tych paru latach w końcu odważyłam się zrobić domową wersję czekolady pomarańczowej i nie zawiodłam się, była taka, jak chciałam. Niczego bym nie zmieniła, uwierzcie mi; )
Czekolada pomarańczowa
1 porcja
składniki:
- 250 ml mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka miodu
- 2 grube plastry pomarańczy+ 1do ozdoby
- 1 laska cynamonu
- skórka z jednej pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej+ odrobina wody do rozmieszania( opcjonalnie)
- bita śmietana do podania- użyjcie domowej
Mleko postawić na ogniu razem z miodem, cynamonem, dwoma plastrami pomarańczy i skórką z pomarańczy( trochę skórki zostawić do dekoracji). Całość gotować do zagotowania się mleka, następnie dodać kakao i mieszać cały czas aż dobrze się rozpuści, pogotować chwilę a późnij dodać rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną i mieszać wszystko szybko do zgęstnienia czekolady. Wato podczas gotowania czekolady naciskać łyżką czy trzepaczką pomarańczę, aby wydobyć z nich sok.
Do kubka nalać czekoladę, ozdobić bitą śmietaną, laską cynamonu, plastrami pomarańczy i skórką z pomarańczy.
Smacznego!
Orange hot chocolate
1 portion
ingredients:
- 250 ml milk
- 2 tablespoons cocoa powder
- 1 tablespoon runny honey
- 2 thick orange slices+ 1 to decorate
- 1 cinnamon stick
- zest of 1 orange
- 1 level teaspoon corn starch+ a little bit water
- whipped cream to serve
Heat sauce pan over medium heat with milk, honey, cinnamon, two orange slices and orange zest. Cook and bring to the boil, next add cocoa powder and stir all the time to dissolve. Cook for a while and add mixed corn starch with water. Stir vigorously to thicnen. During cooking press lightly orange slices to squeeze the juice.
Pour chocolate into the mug, decorate with whipped cream, cinnamon stick and rorange slice, serve.
Enjoy!
wszystko pięknie, ale gorąca czekolada bez...czekolady? To chyba nazywa się kakao ;)
OdpowiedzUsuńA składnikiem czekolady jest kakao, prawda?
UsuńTaakie czepianie się szczegółów, żeby się tylko czepiać jest dosyć błahe.
Angie, spokojnie! <3
UsuńAngie przyłapana! Gdzie czekolada? :O
OdpowiedzUsuńnie wiem jak Ty to robisz, ale zdjęcia znowu zachwycają, a ta czekolada wygląda nieziemsko!! <3
OdpowiedzUsuńI teraz nagle dopadł mnie czekoladowy głód! A tu taka godzina... :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńNajlepszy umilacz wieczorów! :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kubeczek tej pyszności :)
OdpowiedzUsuńGdyby nie monitor,który mnie skutecznie powstrzymał,wylądowałabym z nosem w tej czekoladzie przepysznej:)
OdpowiedzUsuńPragnę jej! :D
OdpowiedzUsuńOjej jakby mi się teraz przydała :)
OdpowiedzUsuńSposób podania rewelacja - i te pomarańcze, mmmmmmmmmm :-)
OdpowiedzUsuńNapiłabym się jej z wielką ochotą :)
OdpowiedzUsuńKolejna piękna propozycja ukochanej, domowej czekolady. Pyszności:)
OdpowiedzUsuń