czwartek, 26 lutego 2015

Syrniki- rosyjskie placuszki z twarogu

Syrniki

Syrniki- Russian cheese pancakes, for English scroll down


Co to były za placki... Świetna struktura, słodkie, z wierzchu z rumieniącą się przyjemną skórką. Kiedy je jadłam zapomniałam na chwilę o tym, że za chwilę muszę posprzątać ten bałagan w kuchni, który narobiłam z rana, że dzisiaj czeka mnie maraton studia- praca, że jakoś gorzej się czuję. Rozpoczęcie dnia od takich pyszności stanowi dla mnie najlepszy argument do tego, żeby spiąć się, jak co dzień i przetrwać kolejny trudny dzień. Koniecznie trzeba je zrobić, bo przecież takie umilacze dnia są niezwykle ważne; )

Syrniki
6 placuszków

składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Twaróg rozgnieść widelcem lub praską do ziemniaków. Dodać jajko, cukier, wanilię i wymieszać do połączenia. Na sam koniec dodać mąkę i wymieszać jeszcze raz. Na omączonym blacie formować kotleciki z łyżki masy.
Na patelni rozgrzać masło lub oliwę- powinno być jej nieco więcej niż zwykle używacie- cały spód patelni ma być w oliwie. Syrniki smażyć z obydwu stron na rumiany kolor. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

Syrniki
6 pancakes

ingredients:
- 250 g farmer's cheese
- 50 g all purpose flour
- 1 egg
- 2 tablespoons sugar
- 1 teaspoon vanilla ectract

Crush farmer's cheese with a fork or potato masher. Add egg, sugar and wanilla, mix until incorporated. Add flour and mix again. Take the dough onto floured surface and form patties.
Heat frying pan with olive oil or butter over medium heat and fry until golden brown on each side. Transfer onto a kitchen towel, then serve immediately.
Enjoy!




20 komentarzy:

  1. nie wiedziałam, że to rosyjskiego pochodzenia placuszki!
    Robiłam je już kilkakrotnie, raz nawet nadziałam lekko czekoladą wewnątrz.. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale puchate, śliczne! I czy ja dobrze widzę śnieg na zdjęciu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak; DD Te zdjęcia był wyzwaniem, bo musiałam je zrobić w... 3 minuty; D Chyba najszybsza moja sesja; D

      Usuń
  3. Super :D Robię, akurat mam domowy, tłuściutki twaróg. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dodam gryczanej zamiast pszennej wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka ma za zadanie skleić całość, więc spróbuj, powinny wyjść, ale nie daje Ci pewności:)

      Usuń
  5. kiedys próbowałam wykonać samodzielnie takie placuszki i skonczylo sie kleską. Twoje wyglądaja wspaniale :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie puchate! Jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja kiedyś takie robiłam i kompletnie nie wyszły - ale winię za to patelnię, do której wszystko przywarło. No cóż, może czas dać im drugą szansę.. ;) Twoje prezentują się bezbłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają znakomicie! :)
    Jako fanka serników jestem nimi zachwycona! *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak! Z takimi placuszkami z rana dzień musi być udany :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dobre,lubię bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli Ty takie cudne zdjęcia robisz w 3 minuty to kłaniam się w pas z szacunkiem! a placuszki pyszne i kuszące,puszyste,słodziutkie,rumiane...marzą mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Droga Angie, po raz pierwszy trafiłam na Twojego bloga, nie wiem jakim cudem(!?) d o p i e r o teraz... ! Bardzo, bardzo mi się tu podoba :) Dodaję Cię z przyjemnością do obserwowanych, ah i fotografujesz pięknie!
    Pozdrawiam ciepło i na pewno będę zaglądać :)

    Nat.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham takie placuszki !!!! Kradnę cały talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Po pierwsze zdjęcia przepiękne!! Po drugie lubię takie placuszki i chętnie zrobię - i to jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają świetnie, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja je uwielbiam. Jednak w przepisie od teściowej przyjaciółki jest manna zamiast mąki pszennej. Też warte spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...