wtorek, 7 kwietnia 2015

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Domowa przyprawa za'atar

Za'atar



Po świętach wracam do Was z przepisem, który nie wymaga długiego siedzenia w kuchni, właściwie sam finalny produkt jest tak naprawdę składnikiem do kolejnych dań.
Nie mogło zabraknąć tej przyprawy w mojej szafce. Nie miałam wątpliwości, że zdecydowanie wzbogaci niektóre moje dania, a patrząc na to, co jest w środku wiedziałam, że moje potrawy tylko na tym zyskają; )
Za'atar jest bardzo aromatyczny i jak pachnie! Koniecznie muszę zrobić chleb z jego dodatkiem, albo bułki? W każdym razie na pewno jakieś pieczywo, jestem przekonana, że będzie pyszne: )

Jeśli o przyprawy chodzi to jestem ich totalną fanką, mam ich w domu sporo, każda w osobnym słoiku, koniecznie! Mam trochę bzika na punkcie słoikowania i zawsze muszę mieć wszystko w słoikach. Moja mama czasem chwyta się za głowę, kiedy spogląda w moją magiczną, wielką szafkę, gdzie trzymam wszelkie mąki, kasze, czy produkty, które nadają się do zamknięcia w słoik. Zawsze zadaje mi to samo pytanie " Jak Ty się w tym odnajdujesz? ".
Pewnego razu stwierdziłam, że trzeba zrobić porządek z przyprawami, dlatego poprosiłam mamę, żeby przyniosła mi niepotrzebne słoiki z pracy, a że miała ich naprawdę mnóstwo, dostałam ok 100 sztuk małych słoiczków, idealnych na przyprawy. Takim sposobem powstała w domu druga tajemnicza szafka, w której jest mnóstwo słoików z przyprawami. Mama jeszcze trochę nie wie, gdzie, co i jak, ale przyzwyczai się, musi; D

Za'atar
1 słoiczek

składniki:
- 2 łyżki sumaku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka uprażonego na złoto sezamu
- 1/2 łyżki soli morskiej

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przełożyć do słoika. Przechowywać szczelnie zamknięte.
Smacznego!

Za'atar spice
1 jar

ingredients:
- 2 tablespoon sumac
- 1 tablespoon dry marjoram
- 1 tablespoon dry thyme
- 1 tablespoon dry oregano
- 1 tablespoon sesame, browned
- 1/2 tablespoon sea salt

Mix all ingredient in the bowl and put into the jar.
Enjoy!






16 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam, ale wygląda wspaniale! Zdjęcia piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak, ja kocham przyprawy, a szczególnie te aromaty wschodu <3
    niby prosty przepis na przyprawę, a zdjęcia tak cudowne i opis - mistrz! :*

    OdpowiedzUsuń
  3. coś wspaniałego :) wyobrażam sobie zapach tej przyprawy

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mam w swojej szafeczce dużo przypraw i oczywiście za'atar też znalazł tam swoje miejsce :) Nie znałam wersji z majerankiem i oregano, zawsze dodawałam tylko tymianek, sumak, sezam i sól. Jeżeli masz ochotę upiec z za'atarem jakieś pieczywo, to koniecznie wypróbuj libańskie manakeesh :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś będę robić za'atar i dziękuję za inspirację, na pewno zrobię z niego manakeesh. Efekt oczywiście umieszczę na blogu :) pozdrawiam!

      Usuń
  5. Jestem zauroczona zdjęciami,a drugim szczególnie-piękne! a przypraw w domu nigdy za wiele.Ja też to co mogę,przechowuję w słoiczkach lub pojemnikach z podpisem co to jest i z datą ważności.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam wszystkie przyprawy składowe - zrobię. A potem będę czekać na dalsze instrukcje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pokażesz mi tą szfakę, prawda? <3
    uwielbiam przyprawy, ale do jednego dania nie można dać za dużo.. :D
    nie znałam wcześniej takiego połączenia :O intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne zdjęcia !!! A przyprawę zrobię z całą pewnością :) Co do słoikowania to jak najbardziej rozumiem, sama mam podobną szafkę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najważniejsze, że nie czujesz się zagubiona w swojej magicznej szafce :) Połączenie bardzo ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przydał i by mi się taki porządek w przyprawach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy przepis na przyprawę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dobra historia ze słoiczkami. Każdy ma swojego bzika :D Piękne zdjecia! I chciałabym mieć taką segregację, ale gdzie to trzymać :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowna mieszanka :) Nie spotkałam się jeszcze z taką przyprawą jak sumak, gdzie można ją dostać? Domyślam się, że z drzewa tak po prostu nie można sobie zerwać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz ją kupić przez internet albo w sklepach z orientalną lub bliskowschodnią kuchnią;) Ja zwykle dostaję sumak od mojej przyjaciółki, kiedy jedzie do Turcji;) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dzięki, dobrze jest dowiedzieć się o czymś nowym :)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...