sobota, 12 września 2015

Tort bananowy z kremem orzechowym

Tort bananowy z kremem orzechowym

Banana layer cake with peanut butter frosting, for English scroll down


Wychodzę z założenia, że skoro urodziny ma się raz w roku to trzeba odpowiednio je celebrować. Oczywiście każdy moment jest dobry, żeby upiec tort, jednak urodziny to sprawa raczej nadrzędna i po prostu wypada zrobić tort. Jako, że od tortów i w ogóle od pieczenia jestem w domu TYLKO ja <moja mama mimo że cudownie gotuje, piec nie umie wcale> zrobiłam tort dla.. siebie:) Każdy kto mnie zna wie, że uwielbiam masło orzechowe, więc krem na jego bazie był niemalże idealnym pomysłem. Do tego cudowne, wilgotne bananowe ciasto i orzeszki ziemne. Tort, którego nie da się nie lubić, po prostu;)

Tort bananowy z kremem orzechowym
tortownica 16 cm

składniki na ciasto:
- 160 g maki pszennej
- 80 g maki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 80 g roztopionego masła
- 80 g jogurtu naturalnego
- 3 duże banany, rozgniecione na pulpę
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli 

Piekarnik nastawić na 170 stopni- termoobieg. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce i odstawić. W osobnej misce wymieszać razem masło, jogurt, jajka i pulpę bananową. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 55- 60 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić, po czym przekroić na trzy blaty. 

składniki na krem:
- 600 g śmietany kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 100 g masła orzechowego
- 1 łyżka cukru pudru

- garść orzeszków ziemnych i perełki cukrowe do dekoracji

Kremówkę ubić na sztywno, w połowie ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać mascarpone i miksować, następnie dodać masło orzechowe i ponownie zmiksować. Krem najlepiej przełożyć do lodówki na ok. 30 minut, aby się lekko zestalił. Gotowym kremem przekładać blaty bananowe i wysmarować boki orz wierzch. Rozetki wykonałam tylką Wilton 6B. Boki tortu udekorować orzeszkami ziemnymi. Całość wstawić o lodówki, aby tort się zestalił. 
Smacznego!

Banana layer cake with peanut butter frosting
16 cm round form

ingredients for cake:
- 160 g all purpose flour
- 80 g whole wheat flour
- 2 eggs
- 80 g butter, melted
- 80 g plain yogurt
- 3 big bananas, mashed
- 150 g light brown sugar
- 1 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon baking soda
- 1/2 cinnamon
- pinch of salt

Preheat oven to 170 C. Line the bottom of the pan with parchemnt baber and butter the edges. Combine all dry ingredients in a bowl and set aside. In another bowl combine eggs, bananas, yogurt and butter to get a smooth consistance. Add dry ingredients into the wet ingredients and stir just to combine. Put batter into the prepared tin, even and take into the preheated oven. Bake approx. 55- 60 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Take out from the oven and let cool completely, then cut into three layers. 

ingredients for frosting:
- 600 g whipping cream
- 250 g mascarpone
- 100 g creamy peanut butter
- 1 tablespoon icing sugar

- handful peanuts to decorate and sugar pearls

Beat whipping cream until whipped cream, in the middle of the beating add icing sugar. Next gradually add mascarpone and mix to combine. Add peanut butter and mix again. Frost banana layers and decorate edges and top with frosting. You can sprinkle edges with peauts.
Enjoy!









26 komentarzy:

  1. mniam! To wyglada bajecznie!kocham, kocham banany!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, że na swoje urodziny zrobiłabym chyba w takich samych smakach? :) Jest idealny! Wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego! :)
    A tort... brak słów -cudowny! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko, coś wspaniałego *.*
    Na następną okazję, koniecznie taki robię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypasiony tort, uwielbiam orzechowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najwspanialszy tort jaki widziałam *,*
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ujęcia *.* Poproszę taki kawałek do siebie :D


    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki wspaniały tort! Banany i orzechy - brzmi przepysznie :) to musiały być wspaniałe urodziny :) życzę wszystkiego najlepszego, dużo zdrówka i szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, wspaniały tort! I (nie)stety też muszę sama piec tort na swoje urodziny, ale muszę przyznać, że bardzo to lubię... :)
    Spóźnione życzenia: wszystkiego wymarzonego z okazji urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, ten tort jest po prostu obłędny! *.*
    Idealne połączenie smaków wyważone i trafione w punkt! :) Będę musiała upiec ten torcik, gdyż kusi wręcz nieziemsko. Poza tym - przepiękne zdjęcia w cudnym klimacie. :)
    Wszystkiego dobrego Angie, a przede wszystkim : dużo zdrowia, szczęścia, niewyczerpanych nakładów kreatywności i czasu na pieczenie takich cud, jak to! *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny, po prostu idealny ! Masz rękę do tortów :) Chyba na następne urodziny zamówię jakiś u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Happy birthday Angie:) tort doskonały:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Angie wszystkiego dobrego! I oby jak najwięcej takich słodkich wypieków! :) (Choć wiesz jak ja za twoimi przepisami wytrawnymi też przepadam)
    Bużka!

    OdpowiedzUsuń
  14. U Ciebie też świętowanie! Wszystkiego najlepszego i najsmaczniejszego <3 Tort wymyśliłaś rewelacyjny, takiego połączenia smaków nigdzie nie widziałam. I choć masła orzechowego nie lubię (tak, to jednak możliwe :D), to chciałabym bardzo spróbować jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystkiego co najlepsze :D Torcik urodzinowy wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  16. hej, właśnie upiekłam tort, to znaczy na razie ciasto, ale nie wyrosło :( wszystkie składniki były na pewno dobrze odmierzone, bo je ważyłam :( jest cieniutki, nawet nie wiem czy uda mi się go przekroić na trzy części czy nie tylko na dwie.. jak to zrobiłaś, że Twój tort jest taaaaki wysoki?
    pozdrawiam, kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakiej średnicy tortownicy użyłaś? Szczerze mówiąc, jeśli o to ciasto chodzi to polecam tylko 16 cm, w innych przypadkach ciasto nie będzie tak wysokie, jak na zdjęciach. Ja zrobiłam wszystko tak, jak napisałam w przepisie. Przepis na samo ciasto jest wypróbowany mnóstwo razy, bo jest to mój podstawowy przepis na chlebek bananowy. Nie mam pojęcia, dlaczego Ci nie wyrosło, jeśli zrobiłaś dokładnie to, co przepisie. Jedyną rozsądną odpowiedzią jest tutaj większa średnica tortownicy, jeśli takiej użyłaś;)

      Usuń
    2. dziękuję za szybką odpowiedź, fakt..nie pomyślałam o tym! ja piekłam w tortownicy 24cm, więc mamy odpowiedź :)
      no nic następnym razem spróbuje w mniejszej :) pozdrawiam, kasia.

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...