poniedziałek, 12 października 2015

Ciasto czekoladowe z mascarpone i śliwkami

Ciasto czekoladowe z mascarpone i śliwkami

Chocolate and mascarpone cake with plums, for English scroll down


Serka mascarpone używam bardzo często, jednak u mnie ma większe zastosowanie we wszelkiego rodzaju kremach do tortu. Mascarpone jest bardzo przyjemny w smaku, ma świetną konsystencję i nadaje kremom puszystości. Ostatnio stwierdziłam, że skoro w kremach spisuje się idealnie to na pewno ciasto z jego dodatkiem będzie smaczne. I nie myliłam się. Ciasto z dodatkiem mascarpone jest cięższe, ale też bardziej wilgotne, ma przyjemny smak i strukturę, a dodatek śliwek sprawia, że nabiera jesiennego charakteru. Chciałam, żeby śliwki były na samej górze ciasta, ozdabiając go swoim pięknym kolorem, ale ciasto tak pięknie mi wyrosło, że śliwki zostały porwane w dół i zatopione w środku. Parę sztuk jedynie zostało na zewnątrz:) 
Polecam Wam to ciacho na chłodne dni, kiedy kubek herbaty i kawałek ciasta może czynić cuda;)

Ciasto czekoladowe z mascarpone i śliwkami
keksówka o dł. 26 cm

składniki:
- 150 g mąki pszennej luksusowej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g cukru trzcinowego
- 250 g mascarpone
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 jajka
- 80 ml zimnej mocnej kawy
- 50 ml mleka
- 2 łyżki kakao( 40 g)
- ok 8- 10 śliwek
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady- opcjonalnie ale warto dodać

Piekarnik nastawić na 180 stopni-grzanie góra- dół.
Wszystkie suche składni połączyć w misce. Mleko połączyć z kawą. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę, dodawać mascarpone i miksować. Następnie dodawać na przemian suche i mokre składniki, mieszając tylko do połączenia. 
Keksówkę wyłoży papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę, na wierzch ułożyć przekrojone na pół śliwki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec ok 45- 55 minut do suchego patyczaka. Po upieczeniu ciasto ostudzić na kratce. 
Smacznego!

Chocolate and mascarpone cake with plumd
26 cm loaf pan

ingredients:
- 150 g all purpose flour
- 100 g whole wheat flour
- 250 g mascarpone
- 3 eggs
- 80 ml cold brewed coffee
- 50 m milk
- 200 g light brown sugar
- 2 traspoons baking powder
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 40 g cocoa powder
- 8- 10 plums
- 100 g chopped dark chocolate- optional but recommended

Preheat oven to 180 C. Lined a loaf pan with parchment paper and set aside.
Combine all dry ingredients in a bowl. In another bowl combine milk and coffee. Beat eggs with sugar until light and fluffy, gradually add mascarpone and mix all the time. Alternately add dry and wet ingredients, stirring just until combined. Place the batter into the prepared loaf pan and top with halved plums. Take the cake into the preheated oven and bake approx. 45- 55 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out cleam. Remove cake from the oven and set aside to cool. You can sprinkle cake with icing sugar.
Enjoy!






13 komentarzy:

  1. wspaniałe :) no i takie wilgotne....:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. strasznie mnie ciekawi jego smak! Po opisie wiem już, że nie będzie to (na szczęście!) ciasto pokroju babki piaskowej i mam wielką ochotę go zjeść <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja sie cieszę ze dziś nabyłam śliwki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. skusiłabym się na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gęste i wilgotne, śliwkowa przepyszność:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bajecznie wygląda a jak musi smakować...

    OdpowiedzUsuń
  7. Przecudne ciasto! :)
    Coś czuję, że mam ochotę je upiec. :D
    Genialne zdjęcia! *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. MNIAM! Ale mnie zainspirowalas! Ciasto jest obledne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ ma cudownie intensywny kolor!
    Narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wilgotne i czekoladowe takie lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniała rozpusta, dobra na poprawę nastroju :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam połączenie śliwki i czekolady! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...