wtorek, 6 października 2015

Sałatka z rukoli z figami, camembertem i grillowanym prosciutto

Sałatka z rukoli z figami, camembertem i grillowanym prosciutto

Argula, figs, camembert and grilled prosciutto salad, for English scroll down


Klasyka gatunku. Połączenie fig, prosciutto i sera pleśniowego jest bardzo lubiane i nie bez powodu, bo to fantastyczna kombinacja smaków. Neutralne figi, słone prosciutto i kremowy, lekko pikantny camembert, wszystko zawarte w jednej misce. To nie może nie smakować;) A jeszcze lepiej smakuje z kieliszkiem schłodzonego różowego wina. Sałatka na leniwe popołudnia, kiedy mamy czas na relaks z winem:)

Sałatka z rukoli z figami, camembertem i grillowanym prosciutto
2 porcje

składniki:
- 2 garście rukoli
- 2 duże figi
- 4 plastry prosciutto
- 1/2 camemberta (w okrągłym opakowaniu)
- garść słonecznika
- pieprz, 1 łyżka oliwy i 1 łyżeczka soku z cytryny

Rukolę wymieszać z oliwą i cytryną. Plastry prosciutto pokroić na małe kawałki i zgrillować, aby były chrupiące, następnie dodać na chwilę słonecznik i podprażyć na złoto.
W międzyczasie figi pokroić na ósemki a camemberta na plastry. Na talerz wyłożyć rukolę, dodać figi i camemberta i posypać prosciutto oraz słonecznikiem. Wszystko przyprawić pieprzem, soli nie trzeba, ponieważ prosciutto samo w sobie jest już dosyć słone.
Smacznego!

Argula, figs, camembert and grilled prosciutto salad
2 portions

ingredients:
- two handful of argula
- 2 big figs
- 4 thin slices prosciutto
- 1/2 round camembert
- handful sunflower seeds
- pepper, 1 tablespoon olive oil, 1 teaspoon lemon jucice

In a bowl combine arugla with olive oil and lemon jucice, set aside. Chop prosciutto and grill until crispy, then remove from the grill pan and add sunflower seeds. Fry until golden and set aside.
Meanwhile cut figs in eights and camembert in slices.
Put argula onto the plates, add figs and camembert. Sprinkle with prosciutto and sunflower seeds. You can season salad with pepper but don't use salt, because prosciutto is salty, so you don't need extra salt
Enjoy!




12 komentarzy:

  1. Mmm fantastyczna sałatka, cudowne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście klasyka gatunku, rok temu robiłam podobną sałatkę, tylko z serem gorgonzola. A w tym roku choruję na połączenie serów pleśniowych i gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uświadomiłaś mi, że jeszcze nie jadłam fig w tym sezonie, a przecież uwielbiam je i to właśnie w takim połączeniu. Klasyka to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda ta sałatka! :)
    Figi dodają uroku! *.*
    Fantastyczne zdjęcia! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu kocham te smaki :-) cudowna sałatka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po prostu kocham te smaki :-) cudowna sałatka :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda bosko! <3 zawsze mnie takie sałatki zachwycają, ale właśnie jakoś sama ich nie robię :(

    OdpowiedzUsuń
  8. jak dla mnie smaki idealnie połączone :) rukola, figa i sery .... mmm wspaniała sałatka <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste, a jednocześnie niezwykle wyrafinowane połączenie :)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...