niedziela, 6 marca 2016

Babka jabłkowa z nadzieniem serowym i polewą pralinową

Babka jabłkowa z nadzieniem serowym i polewą pralinową

Apple cream- cheese bundt cake with praline frosting, for Enlgish scroll down


Pierwsza propozycja na Wielkanoc. Pierwsza i już taka konkretna:) Ta babka jest przepyszna. Poprzez starte na tarce jabłka jest wilgotna, poprzez nadzienie aksamitna a przez polewę dosyć słodka. Najbardziej w całym przepisie zainteresowała mnie polewa. Pralinowa polewa- nie ma ona jednak nic wspólnego z praliną, która zwykle kojarzy się ludziom. Jest to bardzo słodka masa zrobiona z cukru, cukru pudru oraz masła z dodatkiem orzechów, o których oczywiście zapomniałam:) Ciasto z nią jest naprawdę konkretną babką, idealnie nadającą się na obfity Wielkanocny stół. No i sama babka... jest mięciutka, wilgotna a nadzienie serowe jest najlepsze na świecie;)

Babka jabłkowa z nadzieniem serowym i polewą pralinową
forma na babkę z kominem o średnicy ok 23- 24 cm

składniki na nadzienie serowe:
- 240 g kremowego serka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g cukru
- 60 g masła

Masło chwilę ubijać w mikserze, oddać cukier i ubierać ok minuty. Dodać serek i ubijać do momentu powstania kremowej i gładkiej masy. Dodać jajko oraz mąkę i zmiksować do połączenia. Następnie odstawić na czas przygotowywania masy babkowej.

składniki na babkę:
- 375 g mąki pszennej luksusowej
- 100 g cukru białego
- 100 g cukru trzcinowego
- 300 ml oleju rzepakowego
- 3 jabłka( ok 450 g)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszcoznej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 120 g jogurtu naturalnego

Piekarnika nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół. Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą.
Suche składniki przesiać do miski i odstawić. W drugiej misce połączyć jogurt, olej, cukry oraz jajka. Wszystko wymieszać do połączenia. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do połączenia. Dodać jabłka i wymieszać ponownie. 
Do formy przełożyć połowę masy babkowej, następnie na środek dodawać masę serową, aby nie za bardzo wylewała się na boki. Następnie przykryć pozostałą masą babkową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 60- 70 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, następnie wyjąć z formy i odstawić jeszcze na chwilę. 

składniki na polewę:
- 70 g cukru trzicnowego
- 100 g cukru pudru
- 35 ml mleka
- 40 g miękkiego masła
- garść orzechów włoskich( ja o nich zapomniałam)

Masło, cukier oraz mleko połączyć w rondelku i gotować do rozpuszczenia i zagotowania, następnie gotować na małym ogniu ok. minutę. Zdjąć z ognia i powoli dodawać cukier puder mieszając wszystko trzepaczką. Polewą udekorować wierzch babki i ozdobić orzechami. 
Smacznego!

Apple cream- cheese bundt cake with praline frosting
23- 24 cm bundt cake with hole

ingredients for cream cheese filling:
- 240 g cream cheese
- 1 egg
- 2 tablespoon all purpose flour
- 100 g sugar
- 60 g butter, at room temperature

Beat butter for a minute, then add sugar and beat another minute. Add cream cheese and beat until soft and creamy. Add egg and flour and beat just until to combined. Set aside for later.

ingredients for cake:
- 375 g all purpose flour
- 100 g light brown cugar
- 100 g white sugar
- 300 ml canola oil
- 3 eggs
- 3 apples( 450 g)
- 1 teaspoon baking soda
- 2 teaspoons cinnamon
- 1/4 teaspoon cardamon
- 1/4 teaspoon ground ginger
- 1/8 teaspoon nutmeg
- 120 g plain yogurt

Preheat oven to 180 C. Butter the form and sprinkle well with breadcrumbs.
In a bowl sift all dry ingredients except sugar. In another bowl combine eggs, sugars, oil and yogurt- stir until combined. Peel apples and coarsely grate with grater. Add wet ingredients into dry and stir just until combined. Add apples and stir again. Take 1/2 of the batter into the form, next spread the cream- cheese filling in the middle of the batter, leaving space on each side. Cover with reamining cake batter and even with wet spoon. Take the form into the preheated oven and bake approx. 60- 70 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Remove from the oven and set aside to cool, then take out from the form and leave until cool completely.

ingredients for frosting:
- 70 g light brown sugar
- 100 g icing sugar
- 35 ml milk
- 40 g butter
- handful of walnuts( I forgot)

Combine light bronw sugar, milk and butter into a saucepan, then cook until boiled. Cook another one minutes over low heat. Next remove form the stove and gradually add icing sugar, whisking all the time. Decorate bundt cake with frosting and sprinkle with walnuts. 
Enjoy!




inspiracja: klik klik

21 komentarzy:

  1. Wygląda trochę tajemniczo, ale to powoduje że mam jeszcze większą ochotę na nią!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. I do tego bardzo smaczna:)upiekłam na Święta i nie żałuję decyzji,ciasto wilgotne,wystarczająco słodkie,czyli takie,jakie lubię.Jedynie polewa mogłaby być lejąca,a ona zastygła szybko i troszkę się kruszy przy krojeniu,ale niczego ten fakt nie ujmuje babce:)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że smakowała i, że upiekłaś ją na Święta! To podwójna radość dla mnie:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Super propozycja na Wielkanoc :) i te przyprawy... Musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. omomom, aż się nie umiem doczekać Babki Wielkanocnej! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. I zrobiłam. Absolutnie pyszna! Już zamieściłam nawet u się:)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że Ci smakowała!:)))

      Usuń
  6. Wygląda niesamowicie apetycznie, a dodatkowo to co lubię, czyli połączenie jabłek i sera plus cynamon :) Zapowiada się cudowna baba :) Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie z tym serem. Ale na pewno najpierw zrobię całą dla siebie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Babka z tym nadzieniem wygląda uroczo. Czytając skład, aż poczułam jej charakterny zapach, które nadały jej przyprawy korzenne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo konkretna baba. Wspaniała! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na świąteczną babę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie klimatyczne zdjęcia :) Wspaniała babka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekę ją na święta! Powiedz mi tylko co z przechowywaniem? Jak i ile może leżeć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że przykryta miską w lodówce do tygodnia wytrzyma;)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...