poniedziałek, 21 marca 2016

Zakwas na żurek (babcina receptura)

Zakwas na żurek

Polish sour soup starter, for English scroll down


Żurek na domowym zakwasie jest najlepszym żurkiem na świecie. Ostatnio postanowiłam zacząć produkcję swojego zakwasu na żurek, żeby co tydzień w sobotę był żurek. Kiedyś była to u nas w domu tradycja, jednak z czasem zaczęło brakować czasu i tradycja powoli zamierała, aż w końcu całkowicie zrezygnowaliśmy z robienia cosobotniego żurku. Postanowiłam jednak odgrzebać tą tradycję i z pomocą babci zrobiłam swój zakwas na żurek. Rady babci oczywiście były bardzo cenne i to jej należy się połowa sukcesu;) Zrobienie zakwasu na żurek jest naprawdę dziecinnie proste, a jeśli lubicie tą zupę naprawdę warto spróbować, szczególnie teraz, kiedy Wielkanoc już za chwilę!

Zakwas na żurek
1 słoik

składniki:
- 100 g mąki żytniej razowej lub żurkowej
- 700 ml letniej wody
- 5- 6 ząbków czosnku
- 1 kromka chleba żytniego

Czosnek obrać i zmiażdżyć, kromkę podzielić na parę kawałków. Wszystkie składniki wymieszać w słoiku i odstawić na 3- 5 dni w ciepłe miejsce. Ja swój zakwas zostawiłam na 4 dni. W tym czasie należy mieszać żurek kilka razy dziennie drewnianą łyżką. Po wyznaczonym czasie zakwas można użyć do zrobienia żurku lub odstawić na ok tydzień do lodówki.

Rady babci Tosi:
- zakwas mieszaj tylko drewnianą łyżką
- po odlaniu zakwasu do przygotowania żurku, zostaw trochę do zrobienia następnego zakwasu, szybciej się ukisi. Do pozostałego zakwasu dodaj kolejną porcję mąki, wody oraz czosnku, już bez kromki chleba i odstaw na kolejne 3- 5 dni
- aby zakwas nie był bardzo kwaśny należy mieszać go kilka razy dziennie
- słoik należy trzymać w ciepłym miejscu
- najlepszym naczyniem do zrobienia zakwasu jest słoik lub kamienny garnek

Sour soup starter
1 jar

ingredients:
- 100 g whole rye flour
- 700 ml lukewarm water
- 5- 6 garlic cloves
- 1 slice of rye bread

Peel garlic and crush with a knife, divide bread into few pieces. Add all ingredients into a jar and stir to well combined. Set aside in a warm place for 3- 5 days. After this time you can make a sour soup or take the leaven into the fridge for maximum 1 week. While preparing the leaven you have to stir the mixture few times a day with a wooden spoon.

Grandma's Tosia tips:
- stir the starter only with wooden spoon
- after pouring the starter for a soup, leave a little bit of mixture to prepare another starter. Add flour, water and garlic into the remaining starter, stir to combine and set aside for another 3- 5 days
- stir leaven few times a day, so your starter won't be too acid
- you have to store your jar in a warm place
- the best dish to prepare starter is a glass jar or stone pot


8 komentarzy:

  1. Ekstra przepis. Uwielbiam żurek, ale też sama robię zakwas, bo ten kupny nie jest za dobry :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam zamiar zrobić w tym roku zakwas na żurek na bazie zakwasu na chleb,zobaczymy co z tego wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rok temu robiłam domowy zakwas, w tym roku jednak nie będzie żurku, bo jestem sama, ale wierzę, że Mama w domu przygotuję pyszny żurek :) domowy, najlepszy <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie dowiedzieć się, jak się robi taki zakwas. Nie jest to w sumie trudne. U mnie niestety nie było nigdy tradycji robienia domowego zakwasu. Mama zawsze kupowała w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie w domu kisi mama- ten sklepowy to niech się chowa.. całe życie nie lubiłam żurku, dopóki mama nie zaczęła kisić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, też dzisiaj zabrałem się za swój zakwas. Taki domowy nie ma porównania z tym sklepowym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja wykorzystuje zwykły zakwas żytni na chleb i wystarczy tylko dwa dni i gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę zrobić taki żurek od podstaw :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...