poniedziałek, 30 maja 2016

Tort truskawkowy i mój pierwszy stroik z kwiatów cukrowych

Tort truskawkowy

Strawberry layer cake, for English scroll down


Jakiś czas temu byłam na świetnych warsztatach z tworzenia kwiatów cukrowych. To, co zobaczyłam na warsztatach to oczywiście kropla w morzu tego, co można uzyskać z masy cukrowej. Przyznam, że po wizycie w akademii Sweet Decor zostałam zaczarowana i, jak najszybciej chciałam kupić wszelkie możliwe formy do kwiatów i tworzyć je w hurtowej ilości. Oczywiście po pierwszej fali zachwytu trochę zgasiłam swoje podekscytowanie i postanowiłam najpierw poćwiczyć na tym, co dostałam od Akademii. To, co widzicie na torcie to mój pierwszy stroik kwiatowy. Niedoskonały, wymagający poprawek, ale jednak pierwszy. I jestem z niego ogromnie dumna. Na dniach zmierzam kupić foremki do większych i trudniejszych kwiatów, ale tutaj moim pierwszym nauczycielem będzie youtube:)
Jeśli chcecie rozpocząć swoją przygodę z kwiatami- ostrzegam to bardzo wciąga, ale też... niestety sporo kosztuje. Podstawowym składem, bez którego nie rozpoczniecie przygody z kwiatami jest: mały wałek do masy cukrowej, specjalna masa cukrowa do kwiatów (taką zwykłą ciężko robić kwiaty, rwie się podczas cienkiego wałkowania i nie wysycha na tyle szybko, żeby móc swobodnie robić kwiaty), gąbeczka do formowania płatków, różnej wielkości końcówki w kształcie kuli do formowania płatków, klej do kwiatów, pędzelki do malowania, parę barwników pudrowych, taśma florystyczna, druciki florystyczne i oczywiście wycinarki do kwiatów. I najważniejsze kochani- cierpliwość. Robienie kwiatów cukrowych nie jest łatwe, ale też zajmuje naprawdę sporo czasu, Jednak satysfakcja ze zrobienia pięknych kwiatów, które wyglądają, jak żywe jest nie do opisania;)

Tort truskawkowy
tortownica 16 cm

składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 130 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Piekarnik nastawić na 180 C.- termoobieg. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski i odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Po tym czasie dodawać po jednym jajku, dobrze miksować przed dodaniem kolejnego jajka. Dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia. Masę biszkoptową przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30- 40 minut do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Następnie przekroić na trzy blaty.

składniki na wnętrze:
- 250 g mascarpone
- 400 g kremówki 36%
- 150 g puree truskawkowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka wódki+ 3 łyżki soku truskawkowego
- ok 200 g pokrojonych w plasterki truskawek
- 2-3 łyżki dżemu truskawkowego

Śmietanę ubić na sztywno, w połowie dodając cukier puder. Następnie dodawać partiami mascarpone, cały czas miksując krem. Na samym końcu powoli dodawać puree również cały czas miksując masę.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć wódką z sokiem i posmarować cienko dżemem, wycisnąć połowę kremu i wyrównać. Ułożyć truskawki i położyć drugi blat, nasączyć i posmarować dżemem i wycisnąć kolejną połowę kremu, wyrównać i położyć truskawki. Ułożyć trzeci blat. Boki wyrównać, aby nie było żadnych dziur. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu maślanego, albo najlepiej na parę godzin.

składniki na krem maślany:
- 60 g białek
- 100 g cukru
- 140 g miękkiego masła
- szczypta soli

Białka połączyć z cukrem i podgrzewać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się cukru. Masa musi być bardzo ciepła ale nie należy doprowadzić do ścięcia się białek. Następnie masę miksować do uzyskania bardzo gęstej i błyszczącej piany. Piana powinna być również chłodna. Po tym czasie powoli dodawać po kostce masła, ubijając masę cały czas. Gotowym kremem wysmarować boi i wierzch ciasta.

składniki na dekoracje:
- ok 400- 500 g jasnozielonego lukru plastycznego
- kwiaty: 1 róża, 4 groszki pachnące, 5 hortensji, 3 pąki jaśminu, 5 kwiatów jaśminu, 2 strąki groszku, 4 liście, 3 wąsy groszkowe
- miętowa tasiemka dekoracyjna

Tort obłożyć masą cukrową i ozdobić stroikiem z kwiatów. Na spodzie tortu wyłożyć tasiemkę dekoracyjną.
Smacznego!

Strawberry layer cake
16 cm round tin

ingredients for sponge:
- 4 eggs
- 130 g sugar
- 90 g cake flour
- 20 g potato starch
- 1/4 teaspoon baking powder (optional)
- pinch of salt

Preheat oven to 180 C. Line a bottom of the cake form with parchment paper. Sift flours and baking powder in a bowl, set aside for later.
Separate whites from yolks. Beat whites with pinch of salt until stiff peaks, then gradually add sugar, beating all the time. Next add yolks one at a time, mixing well before add next yolks. Turn off the mixer and add dry ingredients, stir carefully until combine with spatula. Pour sponge into the form, even and take into the preheated oven, bake approx 30- 40 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Remove form the oven and set aside until cool. Remove form the pan and divide into three layers.

ingredients for filling:
- 250 g mascarpone
- 400 g whipping cream
- 150 g strawberry puree
- 1 tablespoon icing sugar
- 1 tablespoon vodka+ 3 tablespoons strawberry juice
- 200 g sliced fresh strawberries
- 2-3 tablespoons strawberry jam

Beat whippig cream until whipped, adding icing sugar in the middle of beating. Then gradually add mascaprone, beating all the time. Next gradually pour puree mixing all the time.
Take the first layer of the sponge and soak with strawberry wodka, spread thin layer of jam and pipe half of the strawberry cream, add sliced strawberries and top with second layer of the sponge. Repeat everything and top with third layer of the sponge. Even sides of the cake and take into the fridge for couple hours.

ingredients for the Swiss meringue buttercream:
- 60 g egg whites
- 100 g sugar
- 140 g butter at room temperature
- pinch of salt

In a stand mixer bowl (stainless steel) combine sugar and whites and get warm in a water bath. Warm until dissolved sugar but remember to not curdle the whites. Next beat whites until very thick, shiny and cooled foam. Then gradually add butter beating all the time.
Cover sides and top of the cake with buttercream.

ingredients for decoration:
- 400-500 g pale green fondant
- flowers: 1 rose, 4 sweet peas, 5 hydrangeas, 3 jasmine buds, 4 jasmine flowers, 2 pea pods, 4 leaves, 3 peas tendrils
- mint ribbon

Cover cake with fondant and decorate with ribbon and flowers composition.
Enjoy!






10 komentarzy:

  1. Świetny tort :) Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kwiatki wyglądają ślicznie a torcik lekko i smakowicie, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zwykle urocze i (dla mnie) perfekcyjne :)
    Choć ty pewnie jedziesz dalej (i o to chodzi), to życzę ci powodzenia w walce z kwiatami! Ale mnie już i te urzekły <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny bukiecik! Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Że co? że kwiaty zrobiłaś? to one nie są prawdziwe z ogrodu? WOW!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Te kwiaty wyszły Ci prześlicznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja droga! Zabiłaś mnie tymi „niedoskonałymi“ kwiatami, są niesamowite :-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...