piątek, 29 lipca 2016

Bułeczki drożdżowe z jagodami i miodowym mascarpone

Bułeczki drożdżowe z jagodami i miodowym mascaprone

Blueberry and honey masarpone rolls, for English scroll down


Ten kto mnie zna wie, że uwielbiam jagody. To moje ulubione owoce lata. Ostatnimi czasy miałam ich dosyć sporo, więc mogłam poszaleć z jagodowymi przepisami i w niedalekiej przyszłości na pewno poznacie moje tegoroczne przepisy na jagody. Nie wiem, dlaczego wybrałam jagody. Uwielbiam wszystkie owoce lata, ale to jagody skradły moje serce, być może przez pierogi z jagodami, które ubóstwiam i nie wyobrażam sobie bez nich lata. Ale tak właściwie... kiedy pomyślę sobie o ciastach z jagodami, o jagodziankach...Zjadłabym wszystko na raz:)
Dzisiaj mam dla Was małe uzależniacze. Te bułeczki to mój zdecydowany hit, zniknęły w przeciągu chwili. Najlepsze są oczywiście zaraz po upieczeniu, kiedy nadzienie jeszcze parzy usta, ale...tak trudno się im oprzeć, wiec te czerwone usta od ciepłą a fioletowe od jagód można jakoś przeżyć;)

Bułeczki drożdżowe z jagodami i miodowym mascarpone
ok 9 bułeczek

składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej luksusowej- 7 g drożdży suszonych instant- 200 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka- 2 łyżki cukru- 1 jajko- 50 g roztopionego masła- szczypta soli

Mąkę przesiać, dodać sól, cukier oraz drożdże. Dodać mleko oraz jajko i wyrabiać do połączenia. Dodać masło i zagniatać do powstania gładkiego i elastycznego ciasta. Wstawić do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok 1.5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie chwilę zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok. 30-40 cm. 

pozostałe składniki:
- ok 250 g jagód
- 300 g mascarpone
- 2 łyżki miodu płynnego

- 70 g cukru pudru
- 1 łyżka mleka

Mascarpone wymieszać z miodem. Rozwałkowane ciasto wysmarować mascarpone, pozostawiając ok 1 cm z każdej strony. Na ciasto rozsypać jagody i krótszym bokiem zwinąć w roladę. Następnie ostrym nożem pokroić na ok 9 bułeczek i wstawić do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia.
W międzyczasie piekarnik nastawić na 180 C.- termoobieg.
Napuszone bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut do zrumienienia. Po tym czasie odstawić do ostudzenia.
Cukier puder utrzeć z mlekiem na lukier i polać bułeczki, podawać.
Smacznego!

Blueberry and honey mascarpone rolls
9 rolls

ingreidents for dough:
- 500 g all purpose flour
- 7 g active dry yeast
- 200 ml lukewarm milk
- 2 tablespoons sugar
- 1 egg
- 50 g mleted and cooled butter
- pinch of salt

Sift flour in a bowl. Add salt, yeast and sugar, stir to combine. Add milk and egg and knead until combined. Add butter and kenad until elastic and soft. Take dough into the bowl, cover with a cloth and set aside in the warm place to double size. 
Deflate dough and roll into a 30x40 cm rectangle.

remainign ingredients:
- 250 g blueberries
- 300 g mascarpone
- 2 tablespoons runny honey

- 70 g icing sugar
- 1 tablespoon milk

In the bowl combine mascarpone and honey then spread onto the dough, leaving 1 cm space on all sides. Sprinke with blueberries and roll into roller. Cut roller into 9 rolls and take into the form lined with parchmnet paper. Cover with cloth and set aside for 30 minutes until puffed.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Take puffed rolls into the preheated oven and bake approx. 25 minutes until golden brown. Take out from the oven and set aside until cool.
In the bowl combine icing sugar and milk to get frosting. Pour frosting onto the rolls and serve.
Enjoy!








9 komentarzy:

  1. cudowne, muszę wykorzystać przepis przy okazji jakiegoś przyjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaaale petarda! Świetne smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności! uwielbiam jagodzianki,w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadła taką bułeczkę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet gdybym miała później uśmiech fioletowy, chętnie się skuszę na taką bułę! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwe jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam. Blaszkę zamawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podobają takie przytulone do siebie bułeczki-ślimaczki :) Z jagodami musiały smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do mojej kaweczki poproszę jedną:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...