poniedziałek, 16 grudnia 2019

Pieczony łosoś z żurawiną

Baked salmon with cranberry, for English scroll down



Jest to przepis z tych, co nie wymagają dużego nakładu pracy , a efekt końcowy wygląda, jak z restauracji. Już kiedyś opowiadałam Wam o łososiu, jak ja go kupuję i nie zmieniło się to zbytnio, chociaż od nowego roku mam zamiar wybierać się do Pana, który łowi ryby na co dzień, a chwilę później sprzedaje je ze swojego kutra w centrum Oslo. Jedynym minusem jest fakt, że o godzinie 8 rano już pewnie nie będzie ani grama świeżej ryby, dlatego trzeba wstać wcześnie, co w Oslo w zimę jest dosyć utrudnione, bo tutaj słońce wstaje o dopiero o 9 rano. Dla chcącego nic trudnego, więc będę Was na bieżąco informować;)
Ten obiad jest bardzo wdzięczny, bo jak już wspomniałam na początku jest prosty w zrobieniu. Oczywiście możecie podać rybę z ryżem lub inną kaszą, jeśli akurat nie lubicie pęczaku i dobrać do tego inne warzywa. Myślę, że wiele warzyw będzie tutaj pasować. Ja koniecznie chciałam, żeby były zielone i ładnie kontrastowały z piękną czerwienią żurawiny. W rezultacie wyszło bardzo ciekawie, kolorowo i świątecznie;)

Pieczony łosoś z żurawiną 
4 porcje

składniki na żurawinę:
- 250 g żurawiny
- 100 g cukru
- sok z 1/2 cytryny

Żurawinę i cukier umieścić w garnuszku, dodać odrobinę wody, żeby tylko zalać dno i gotować aż żurawina się rozpadnie i powstanie dżem. Dodać sok z cytryny i odstawić.

składniki na łososia:
- 4 filety z łososia (po 150 g każde)
- oliwa z oliwek
- sól pieprz
- żurawina z przepisu powyżej

Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Łososia przyprawić solą i pieprzem, oblać oliwą i wymieszać. Na górę ułożyć warstwę żurawiny. Całość zawinąć w folię aluminiową i piec ok 15- 20 minut.

pozostałe składniki:
- 200 g groszku cukrowego
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- trochę wody
- ugotowana kasza pęczak
- redukcja balsamiczna (ocet balsamiczny wlać do garnka i gotować na małym ogniu do redukcji- uwaga po wystudzeniu sos gęstnieje jeszcze bardziej, więc nie przesadźcie z redukowaniem)

Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa, przyprawić solą oraz pieprzem i wlać odrobinę wody. Całość przykryć i dusić ok 5 minut, następnie zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze chwilę aż warzywa zmiękną ale nadal będą chrupiące.

Łososia podawać z warzywami, kaszą i odrobiną redukcji balsamicznej.
Smacznego!

Baked salmon with cranberry
4 portions

ingredients for cranberry:
- 250 g cranberries
- 100 g sugar
- juice of 1/2 lime

Put cranberries and sugar into a sauce pan, add little bit of water just to cover the bottom of the pan, cook over medium heat until thickened- around 5-7 minutes. Add lemon juice and set aside.

ingredients for salmon:
- 4 salmon fillets (150 g each)
- salt, pepper to taste
- olive oil
- cranberries from recipe above

Preheat oven to 200 C.
Season salmon with salt and pepper, pour a bit of olive oil and mix everything. Put cranberries on the top of each fillet and wrap everything into aluminium foil. Take to the preheated oven and bake approx. 15-20 minutes.

remaining ingredients:- 200 g sugar peas
- 200 g green beans
- salt, pepper to taste
- 2 tablespoons canola oil
- balsamic reduction (pour balsamic vinegar into the saucepan and cook over low heat until thickened. Sauce is even thicker after cooling down so be careful with cooking)
- cooked pearl barley

Heat canola oil on the pan, add veggies, season with salt and pepper and pour a bit of water, cover with a lid and steam for 5 minutes. Remove lid and fry for 2-3 minutes.

Serve salmon with barley, veggies and a bit of balsamic reduction.
Enjoy!

 



1 komentarz:

  1. Bardzo wykwintnie 🙂 Z takiego źródła to można jeść 😉

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...