środa, 11 grudnia 2019

Zapiekana kremowa kasza pęczak z burakami, pieczarkami i kozim serem

Creamy baked barley with beetroots, mushrooms and goat cheese, for English scroll down


To jest hit moi drodzy! Hit! Uwielbiam to danie i będę go powtarzać aż mi się znudzi, co chyba nigdy nie nastąpi. Pęczak to moja ulubiona kasza, kocham buraki a w połączeniu z kozim serem stają się jeszcze lepsze. Rozmaryn nadaje aromatu a pieczarki... Pieczarki są dobre zawsze i wszędzie;)
Wymyśliłam to danie w sumie na poczekaniu, choć później skrupulatnie dobrałam składniki. Moim punktem wyjścia były buraki, na które miałam nieodpartą ochotę.
Za to własnie kocham gotować, ponieważ mogę stworzyć coś niesamowitego, co wiem, że sprzedawałoby się w ogromnej ilości w restauracji:) Ogromnie polecam Wam to danie, jeśli tylko lubicie te składniki. Będziecie zachwyceni, mówię Wam;)

Zapiekana kremowa kasza pęczak z burakami, pieczarkami i kozim serem
4 porcje

składniki:
- 500 g buraków
- 250 g pęczaku
- 600 ml bulionu
- 250 ml mleka (użyłam migdałowego)
- 70 g mąki pszennej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 200 g sera koziego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2/3 gałązki świeżego rozmarynu
- sól, pieprz

Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Buraki owinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok godziny dla mniejszych sztuk do miękkości. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić w kostkę. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 C.
Cebulę i czosnek pokroić drobno, pieczarki w plasterki.
Mleko wymieszać z mąką i odstawić.
Na 2-3 łyżkach oleju kokosowego zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć chwilę. Dodać pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać rozmaryn i  smażyć do zbrązowienia. Dodać kasze i chwilę smażyć. Wlać bulion i zagotować, następnie dodać wymieszaną mąkę z mlekiem i gotować chwilę do zgęstnienia. Dodać buraki, przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
Ser kozi pokroić w plastry.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 C), piec ok 40 minut. Następnie dodać pokrojony ser na wierzch i zapiekać jeszcze 5 minut do roztopienia.
Wyjąć z piekarnika, przystroić rozmarynem i podawać.
Smacznego!

Creamy baked barley with beetroots, mushrooms and goat cheese
4 portions

ingredients:
- 500 g beetroots
- 250 g barley (whole grain)
- 600 ml stock
- 250 ml milk (I used almond milk)
- 70 g wheat flour
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 500 g mushrooms
- 200 g goat cheese
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 2-3 rosemary steams
- salt, pepper to taste

Preheat oven to 200 C.
Wrap beetroots in aluminium foil and put into the preheated oven, bake around 1 hour for smaller beetroots until tender. Cool, then cut into cubes. Reduce temperature of the oven to 180 C.
Dice onion and garlic, cut mushrooms into slices. Heat 2-3 coconut oil and fry onion until glossy, add garlic and fry for a minute. Add mushrooms, season with salt, pepper and thyme, add rosemary and fry until golden brown.
Stir well milk with wheat flour.
Add barley to mushrooms, fry for a minute then pour stock and bring to a boil. Add milk with flour and cook few minutes until thickened. Add beetroots, season with salt and pepper and stir everything well.
Cut goat cheese into slices.
Transfer everything to casserole dish and put into the preheated oven (180 C), bake 40 minutes, next add goat cheese on the top and bake 5 minutes more until melted. Take out from the oven, decorate with rosemary and serve.
Enjoy!









5 komentarzy:

  1. Mniam, już czuję ten zapach i smak...🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie zachwyca, tak jak przewidziałam, najpierw zapachem potem smakiem 😋

      Usuń
  2. bajeczne połączenie smaków! Zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potrawa wygląda genialnie. Z pewnością warto wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...