Kladdkaka, for English scroll down
Chyba każdy Szwed zna to ciasto. Ale nie tylko Szwed, w Norwegii również jest popularne i wcale się nie dziwię. Osobiście kocham wszystko, co związane jest z czekoladą, więc nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu. To takie skandynawskie brownie, choć nieco lżejsze. Mogę powiedzieć, że Szwed próbował mojej wersji i przytaknął, tak więc test oryginalności zaliczony;)
Kladdkaka
forma 20x20 cm
składniki:
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowej=go
- szczypta soli
Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać razem z kakao, dodać sól i odstawić.
Cukier ubić z jajkami na bardzo jasną i puszystą masę. Wsypać suche składniki, ekstrakt waniliowy i wymieszać do połączenia, następnie dodać masło i ponownie wymieszać do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy i piec ok 20 minut- ciasto w środku powinno być wilgotne w środku ale nie mokre.
Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na kawałki, posypać cukrem pudrem i podawać. Smakuję wyśmienicie po wystudzeniu w lodówce z gorącym sosem malinowym;)
Smacznego!
Kladdkaka
20x20 cm form
ingredients:
- 100 g melted butter
- 2 eggs
- 200 g sugar
- 150 g all purpose flour
- 3 tablespoons cocoa powder
- 1 teaspoon vanilla extract
- pinch of salt
Preheat oven to 180 C. Line form with baking paper.
Sift flour and cocoa into a bowl, add salt, stir and set aside.
Beat eggs with sugar until very light and fluffy. Add dry ingredients and vanilla extract, stir until combined. Add butter and stir again until combined. Pour batter to the form and bake approx. 20 minutes- the cake inside should be moist but not wet!
Take out the cake form the oven and let to cool. Cut in squares, sprinkle with icing sugar and serve. It taste amazing after chilling in a fridge with hot raspberry sauce;)
Enjoy!
Smakowicie się prezentuje. Super zdjęcia 🙂
OdpowiedzUsuńBoski smak ❤ Proste wykonanie a efekt powalający 🙂
UsuńWygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńPyszne to musi być
OdpowiedzUsuń