poniedziałek, 17 lutego 2020

Schab w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pork loin in creamy sauce with spinach and dried tomatoes, for English scroll down


Uwielbiam danie na bazie sosu z kremówki. Od dziecka lubiłam, kiedy moja mama robiła kopytka w pysznym kremowym sosie pieczarkowym albo polewała nim mięso. Tak już zostało do dzisiaj i to danie jest tego najlepszym przykładem. Sos gra tutaj pierwsze skrzypce i to dzięki niemu całe danie jest pyszne.

Schab w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
4- 6 porcji

składniki:
- 6 plastrów schabu
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 suszonych pomidorów
- 200 g szpinaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- parmezan do dekoracji

Schab przyprawić solą, pieprzem oraz papryką, następnie obsmażyć z obydwu stron przez chwilę, odstawić.
Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę, pomidory w paski. Na patelni, w której smażyło się mięso, zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę smażyć, dodać pomidory i smażyć jeszcze chwilę. Wlać kremówkę i zagotować, przyprawić oregano solą oraz pieprzem i gotować aż zacznie gęstnieć. Dodać szpinak, gotować aby zmniejszył objętość. Dodać mięso i razem gotować jeszcze chwilę aż schab będzie ugotowany w środku. Całość obsypać parmezanem i podawać.
Smacznego!

Pork loin in creamy sauce with spinach and dried tomatoes
4-6 portions

ingredients:
- 6 slices of pork loin
- 500 ml heavy cream
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 10 dried tomatoes
- 200 g spinach
- 1 teaspoon dried oregano
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- salt, pepper to taste
- Parmesan to decorate

Season pork with paprika, salt and pepper. Fry on both sides until changed colour.
Dice onion and garlic, slice tomatoes. On the same pan, fry onion until glossy, add garlic and fry for a minute. Add tomatoes and fry for one moment. Pour cream, bring to boil, season with oregano, salt and pepper and cook until starts to thicken. Add spinach, cook until wilted, next add meat and cook everything for another minutes until meat is cooked (around 5).
Sprinkle with Parmesan and serve.
Enjoy!


 

1 komentarz:

  1. Świetne połączenie. Robię podobnie fileta z kurczaka 🙂

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...