wtorek, 14 kwietnia 2020

Ravioli z wędzoną ricottą i szpinakiem

Smoked ricotta and psinach ravioli, for English scroll down


I po Świętach. Ten czas jakoś za szybko zleciał, przynajmniej mnie. Mam wrażenie, że jest tak co roku. Czekam na Święta, przygotowuję plan, co ugotować, co upiec i, kiedy to wszystko już jest zrobione, nawet nie wiem, kiedy mija ten czas. Z Wielkanocą jest jeszcze trudniej, ponieważ od paru dobrych lat nie byłam w domu podczas tych Świąt. Powodów było wiele, przede wszystkim praca. W tym roku miałam jednak okazję, aby zapakować się w samolot i po raz pierwszy od paru lat spędzić ją z rodziną. Wszystkie plany posypały się jednak z nadejściem pandemii. Musiałam zostać w Norwegii i nie wiem, kiedy będę mogła ponownie jechać do domu. Dla mnie to trudna sytuacja. Od kiedy się wyprowadziłam, staram się przyjeżdżać do domu regularnie, co ok 3 miesiące. Na ten moment nie mam nawet, co sprawdzać połączeń lotniczych, ponieważ wszystkie po kolei są anulowane. Mam tylko nadzieję, że cała ta sytuacja nie potrwa długo, oby!
Wracając jednak do przepisu. Jest to przepis stworzony dla jednego składnika: wędzonej ricotty. Pierwszą wędzoną ricottę kupiłam we Włoszech parę lat temu. Jakiś czas temu natknęłam się na nią we włoskim sklepie zaraz obok mojego mieszkania. Postanowiłam, że odtworzę danie, które zrobiłam zaraz po przyjeździe z włoskich wakacji. Wędzona ricotta ma bardzo odmienny smak od świeżej, ma również totalnie inną strukturę, ponieważ jest serem twardym, nie rozpadającym się. Jako miłośniczka wszelkiego rodzaju dań makaronowo- pierogowych, uwielbiam ravioli, ale nie jadam go zbyt często, bo jest z tym trochę roboty. Teraz jednak, kiedy całe dnie przesiaduję w domu, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby machnąć jakieś ravioli:)
Polecam Wam to połączenie smaków, można poczuć się, jak we włoskiej knajpie;)

Ravioli ze szpinakiem i wędzoną ricottą
ok 22 sztuk

składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 3-4 łyżki wody
- 1 łyżeczka soli
- białko do smarowania 

Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie, dodać jajka i żółtko i wymieszać, dodając parę łyżek wody. Ciasto wyrobić, aby było elastyczne i odstawić przykryte ściereczką na ok 30 minut. 

składniki na nadzienie:
- 200 g szpinaku
- ok 22 kawałki wielkości łyżeczki wędzonej ricotty
- 1 cebula
- 1 żabek czosnku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku

- kilka gałązek tymianku
- 2 łyżki masła
- spora garść orzechów włoskich
- parmezan 

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Dodać szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i smażyć aż zwiędnie. Ostawić do ostygnięcia.

Ciasto na ravioli podzielić na cztery równe części i każdą z nich cienko rozwałkować na ten sam kształt. Na dwie części ciasta nakładać po łyżce szpinaku i kawałku ricotty, robiąc 3-4 cm odstęp. Odstępy pokryć białkiem. Na całość nałożyć pozostałe płaty ciasta i skleić w miejscach, gdzie było posmarowane białkiem, następnie pokroić na kwadraty i zrobić ranty widelcem. 
Osoloną wodę zagotować i wrzucić ravioli, gotować parę minut od wypłynięcia na powierzchnie. Następnie odcedzić i położyć na talerz.
Masło rozgrzać na patelni i wrzucić tymianek, smażyć chwilę, po czym polać ravioli. Dodać orzechy i posypać parmezanem.
Smacznego!

Smoked ricotta and spinach ravioli
22 ravioli

ingredients for dough:
- 300 g wheat flour
- 2 eggs
- 1 yolk
- 3-4 tablespoons water
- 1 teaspoon salt
- 1 egg white to spread on dough

Sift flour into a bowl and make hole, add salt eggs and yolk and stir. Add water and knead dough until elastic. Set aside covered with kitchen cloth for 30 minutes.

ingredients for filling:
- 200 g spinach
- 22 pieces of smoked ricotta (teaspoon size)
- 1 onion
- 1 garlic clove
- 1/4 teaspoon nutmeg
- salt, pepper to taste

- 2 tablespoons butter
- few branches fresh thyme
- big handful walnuts
- Parmesan

Cut onion and garlic into small cubes. Heat 2 tablespoons olive oil on a pan and fry onion until glossy. Add garlic and fry for 30 seconds. Add spinach, season with salt, pepper and nutmeg and cook until wilted. Set aside. 

Divide dough in 4 pieces. Roll each piece thin on the same size as others. Put one tablespoon spinach and piece of ricotta on two dough sheets making 3-4 cm space between filling. Spread white on the dough without filling and cover everything with remaining dough. Stick to each other and cut into squares then make pattern on the sides with fork.

Bring salted water to boil and put ravioli, cook few minutes after floating on the surface. Next drain and put on the plates.
Melt butter in a pan, add thyme and fry for a moment. Pour butter over ravioli, add walnuts and sprinkle with Parmesan.
Enjoy!








1 komentarz:

  1. W wersji ze świeżą ricottą i szpinakiem,raviolli moje dzieci uwielbiają, ale jeśli tylko uda mi się nabyć ricottę wędzoną to oczywiście też zrobimy 😋

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...