poniedziałek, 30 października 2023

Grzybowy sheperd's pie z brązowym masłem

Mushrooms sheperd's pie with brown butter, for English scroll down



Są takie dania, które nie wyglądają, ale smakują tak dobrze, że nie zwracamy uwagi na wygląd. To właśnie jest takie danie. Messy but delicious :) Uwielbiam klasyczny skeperd's pie, a z dodatkiem grzybów to już w ogóle coś pysznego. Jest to danie typowo jesienno-zimowe, bardzo rozgrzewające i sycące, a brązowe masło nadaje orzechowego smaku. Jesli nie jecie mięsa, zastąpcie wieprzowinę zieloną soczewicą, a boczek pomincie ;)

Grzybowy sheperd's pie z brązowym masłem
4-6 porcji

składniki na puree ziemniaczane:
- 800 g ziemniaków
- 100 g masła
- 70 g mleka

Masło roztapiać powoli aż przybierze złoto-brązowego koloru- uwaga, żeby nie spalić, maslo powinno mieć orzechowo-kasztanowy zapach. Następnie przelać przez sitko i odstawić. 
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzić, dodac brązowe mało oraz mleko i wszystko utłuc na puree, odstawić.

skladniki na wypełnienie:
- 800 go mielonej wieprzowiny
- 150 g boczku pokrojnego w kostkę
- 800 g różnych grzybów- u mnie boczniaki, kurki, portobello i pieczarki brązowe
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łyzki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól, pieprz do smku

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Cebulę, czosnek oraz marchewkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki. 
Na patelnie dodać boczek i smażyć do zarumienienia i roztopienia tłuszczu. Następnie dodac cebulę i smażyć chwilę. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Dodać mięso i smażyć do zmiany koloru. Następnie dorzucić grzyby, dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem i smażyć do zrumienienia się grzybów. Następnie dodac marchewkę oraz pastę pomidorową i smazyć jeszcze 3-4 minuty. 
Nadzienie przełożyć do formy do zapiekania, wierzch nadzienia ostrożnie wysmarowac ziemniaczanym puree. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut, nastepnie właczyć funkcję grill i zwiększyć tmeperaturę do 250 C i przypiekać 2-3 minuty.
Wyjąć z piekarnika i podawać.
Smacznego!

Mushroom sheperd's pie with brown butter
4-6 portions

ingredients for potato puree:
- 800 g potatoes
- 100 g butter
- 70 g milk

Melt butter slowly until gets golden blorw colour- be careful and do not burn butter, it supposue to have nutty aroma. 
Peel potatoes and cook until tender in salted water, then drain, add butter and milk and mush until smooth puree, set aside.

ingredients for filling:
- 800 g ground pork
- 150 g bacon, cubed
- 800 g different mushrooms- I used chantarelles, portobello, brown and oyster
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- 2 carrots
- 2 tablespoons tomato paste
- 1 teaspoon dried thyme
- 1 teaspoon dried rosemary
- salt, pepper to taste

Preheat oven to 180 C.
Finely dice onion, garlic and carrots, slice mushrooms. 
In a pot add bacon and fry until crispy and fat melts. Add onion, and fry until glossy, then add garlic and fry for 30 more seconds. Add meat and fry untl has changed the colour, then add mushrooms, herbs, season with salt and pepper and fry until golden. Add tomato paste and carrot and fry for 3-4 minutes. 
Transfer the filling into a casserole dish and cover carefully with potato puree. Put to the preheated oven and bake 30 minutes, then turn on the grill, increase temperature to 250 C and bake for 2-3 minutes more. Take out form the oven and serve.
Enjoy!




1 komentarz:

  1. Pyszności. Jak zaproponowałaś, część mięsa zastąpiłam soczewicą, boczek został, dodał smaczku :). Zrobiłam z połowy. Na jeden obiad dla dwójki lubiących jeść ;). Dzięki za przepis na tę i inne zapiekanki (np mój ulubiony jesienny shepard's z dynią). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...