Caramelized leek and mushrooms pasta, for English scroll down
Uwielbiam pora, ale tylko wtedy, kiedy jest usmażony albo upieczony. Nienawidzę surowego pora ani tego pora, co pływa w gotowym rosole. Podobnie mam z cebulą, może być piklowana, smażona, pieczona, grillowana, gotowana, ale nie surowa. Myślę, że może to dotyczyć całej rodziny cebulowatych, ich surowy smak jest dla mnie zbyt oatry i dominujący, ale ich obrobiona termicznie wersja jest już niebem.
Ten makaron był przepyszny, banalnie prosty w zrobieniu, ale zawierający mnóstwo smaku. Polecam użyć właśnie tagliatelle, nie wiem dlaczego, ale jest to idealny kształt do tego typu dodatków :)
Makaron z karmelizowanym porem i grzybami
4 porcje
składniki:
- 500 g makaranu- u mnie tagliatelle
- 2 duże pory
- 600 g różnych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 60 g masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 125 g startego parmezanu
- ok 300 ml wody z makaronu
- sól i pieprz do smaku
Por pokroić w cieniutkie paseczki, czosnek w kostkę, grzyby w plasterki.
Na patelni rozgrzać 30 g masła i odrobinę oleju, dodać por i smazyć na średnim ogniu ok 30 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny i wymieszać, odstawić
Na patelni rozgrzać 30 g masła, dodać cozsnek i chwilę smażyć. Dodać grzyby oraz tymianek i wszystko przyprawić solą i pieprzem, smażyć do zrumienienia się grzybów. Dodać skarmelizowanego pora i wymieszać.
Makaron ugotować al dente, w czasie gotowania odlać ok 30 ml wody z makaronu. Kiedy makaron będzie gotowy odlać całą wodę, dodać grzyby oraz por i wymieszać, następnie dodać parmezan i dolewać wody, mieszać do powstania kremowego sosu. Całość przyprawić jeszcze solą i pieprzem, jesli potrzeba i podawać.
Smacznego!
Caramelized leek and mushrooms pasta
4 portions
ingredients:
- 500 g pasta, I used tagliatelle
- 2 big leeks
- 600 g various mushrooms
- 2 garlic lcoves
- 2 tablespoons balsamic vinegar
- 60 g butter
- 1 teaspoon dried thyme
- 125 grated Prmesan
- around 300 ml pasta water
- salt and pepper to taste
Cut leek in thin stripes, dice garlic and cut mushrooms in slices.
Heat a frying pan with 30 g butter and a bit of oil, add leek and fry on medium heat aroun 20 minutes, then add balsamic vinegar and stir to combined, set aside.
Heat the frying pan again with 30 g butter and add garlic, fry for a couple of seconds then add mushroom, thyme and season with salt and pepper. Fry until golden brwon, then add leek and stir everything, set aside.
Cook pasta al dente, meanwhile preserve around 300 ml pasta water. When the pasta is ready, drain the whole water, add leek and mushrooms and stir. Next add parmesan and slowly add water, stirring all the time to make a creamy sauce. Season with salt and pepper if needed and serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )