wtorek, 8 kwietnia 2025

Sernik biscoff z coulis jagodowym

 Biscoff cheeseake with blueberry coulis, for English scroll down


Ten sernik chodził za mną odkąd po raz pierwszy- lata temu- spróbowałam kremu ciasteczkowego. Można było go wtedy kupić albo za granicą albo w specjalnych sklepach z żywnością z zagranicy. Nie mogłam sobie wtedy pozwolić na zrobienie takiego sernika, były to wtedy składniki prawie że luksusowe, ale dzisiaj, kiedy ten krem ciasteczkowy jest w każdym sklepie, pokusiłam się o jego zrobienie. Pomyślałam sobie jednak, że chciałabym słodycz kremu połączyć z jakimś owocem, aby zbalansować całość. Jagody wydały mi się najlepszym pomysłem. Zresztą wcale nie dziwię się mojemu wyborowi. Masło orzehcowe najlepiej smakuje mi z dżemem jagodowym, to samo tyczy się brązowego sera na gorfach. Wiedziałam, że i w tym wypadku jagody mnie nie zawiodą. Wten sposób powstał klasyczno nieklasyczny sernik, który towarzyszył mi w głowie przez ładnych parę lat. 

Sernik biscoff z coulis jagodowym
tortownica 22 cm

składniki na coulis:
- 300 g jagód- użyłam mrożonych
- 50 g cukru
- sok z 1/2 cytryny

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i gotować chwilę. Następnie całość zblendować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek, odstawić.

składniki na spód:
- 250 g ciastek biscoff
- 80 g roztopionego masła

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Ciasteczka zblendować na piasek, dodać roztopione masło i zblendować ponownie do połączenia.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nasteepnie wsypać ciasteczka i wylepić nimi spód oraz boki tortownicy. Całość wstawić do nagrzanego piernika i piec 10 minut, po czym wyjąć i ostudzić.

składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego
- 5 jajek
- 300 g kremu ciasteczkowego biscoff
- 50 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3-4 ciasteczka biscoff

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół. Na dno piekarnika położyć naczynie do zapiekania wypełnione wodą. 
Twaróg zmiksować z kremem ciasteczkowym i cukrem, dodać jajka i zmiksować tylko do połączenia. Następnie dodać mąki i wymieszać tylko do połączenia. 
Połowę masy sernikowej wlać do tortownicy z podpiecoznym spodem, następnie dodać połowę coulis i delikatnie wymieszac widelcem, robiąc esy-floresy. Następnie wlac pozostałą masę sernikową i na wierch polać pozostałym coulis jagodowym. Widelcem ostrożnie wykonać esy floresy i całość dodać do nagrznaego piekarnika. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 C- grzanie góra-dół i piec jeszcze 90 minut. Po tym czaie wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki piekarnika, sernik pzoostawić w środku do wystudzenia. Następnei wyjąć i wystydzić całkowicie na blacie, po czym schować na noc do lodówki. 
Na następny dzień pokruszyć ciasteczka biscoff na wierzch sernika i podwawać. 
Smacznego!

Biscoff cheesecake with blueberry coulis
22 tin form

ingredients for coulis:
- 300 g blueberries
- 50 g sugar
- juice of 1/2 lemon

Add all ingredients in a pn and bring to a boil, then cook for a few minutes. Next blend wth a blender and put through the sieve to get a smooth liquid. Set aside.

ingredients for crust:
- 250 g biscoff cookies
- 80 g melted butter

Preheat oven to 180 C. Line a bottom of a form with a parchment paper,
Blend cookies until sand consistence, then add butter and blend again to combie. Add cookie mixture in a form and fill the bottom and sides of the form, pressing slightly. Put in the preheated oven and bake 10 minutes, then take out of the oven and set aside to cool.

ingredients for cheesecake batter:
- 1 kg farmer'e cheese, grounded 3 times
- 300 g biscoff spread
- 5 eggs
- 50 g sugar
- 2 tablespoons wheat flour
- 2 tablespoons potato starch
- 3-4 biscoff cookies

Preheat oven to 180 C. Add casserole dish full with water on the bottom of the oven.
Mix farmer's cheese with biscoff spread and sugar, then add eggs and mix just until combined. Next add flour and starch and mix just until combined. Pour half of the mix in a tin, then add half of the coulis and carefully make some wavy shapes with a knife to combine both batters togehter. Add the remaining cheesecake batter and top with coulis, make some wvy shapes again and put everythin in a preheated oven, bake 15 minutes then reduce the temperature to 120 C and bake another 90 minutes. Next turn of the oven and open the oven's door, let the cheecakes cool a bit inside, then take it out from the oven and cool completely on the coutner. Next put the cheesecake in the fridge overnight.
Next day crumble some biscoff cookies and decorate thecheesecake,, serve.
Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...