sobota, 20 lipca 2013

Grillowana fasolka w sałatce i wiśniowy prezent.

Sałatka z roszponką, pomidorkami, oliwkami, mozzarellą i grillowaną fasolką szparagową




Za oknem temperatury wcale nie zachęcają do stania w kuchni, więc stwierdziłam, że zrobię coś lekkiego, czego nie będę musiała pilnować co do minuty. Wprawdzie trzeba chwilę postać w kuchni, żeby nie rozgotować fasolki a później, żeby za bardzo nie przypalić jej na patelni, ale to nie są godziny, tylko minuty: )
Fasolkę szparagową od zawsze lubiłam, oczywiście najbardziej tą od mamy z masłem i bułką tartą. Tym razem jednak miałam ochotę na jej odchudzoną wersję i postanowiłam ją ugrillować.
Smak ciepłej fasoli, orzeźwiających pomidorków, delikatnej roszponki, kremowej mozzarelli i słonych oliwek to coś, czego oczekiwałam od tej sałatki. Połączenie tych wszystkich smaków bardzo mi odpowiada i z miłą chęcią zajadałam ją na balkonie pod parasolem z lampką wina< tak, ostatnio coraz częściej piję wino do obiadów, istna burżuazja; D ale, co ja poradzę, że jedzenie faktycznie smakuje lepiej z winem; D>.

Wczoraj dostałam od O. prawie 5 kilogramów wiśni. Co prawda mówiła, że będzie ich trochę, ale spodziewałam się raczej maksymalnie 3 kilogramów; D coś czuję, że w najbliższym czasie będzie dżem wiśniowy i jakieś dobre ciacho...; D

Sałatka z roszponką, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą i grillowaną fasolką szparagową
1 duża miska

składniki:
- 260 g fasolki szparagowej żółtej
- 270 g pomidorków koktajlowych
- 110 g czarnych oliwek
- 100 g roszponki
- 130 g mozzarelli
- garść świeżych liści bazylii

składniki na dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki soku z limonki< to zależy czy lubicie bardziej, czy mniej kwaśne dressingi: )>
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz 

Składniki dressingu<oprócz soli i pieprzu> wymieszać ze sobą i odstawić.
Końce fasolki odciąć i, jeżeli strąki są długie przeciąć na pół.
Do dużego garnka wlać wodę i posolić ją, postawić na ogień. Kiedy woda będzie się gotować wrzucić fasolkę i gotować ją przez ok 15 minut, aż będzie miękka, ale nadal jędrna i chrupiąca. Najlepiej sprawdzać sukcesywnie podczas gotowania, jaką ma strukturę.
Podczas gotowania fasolki pokroić pomidorki i oliwki na pół, a mozzarellę w kostkę. 
Do dużej miski wrzucić roszponkę,liście bazylii,  pokrojone pomidory, oliwki i mozzarellę. 
Rozgrzać patelnię grillową. Ugotowaną fasolkę odcedzić, osuszyć i wrzucić na gorącą patelnię. Grillować do momentu aż się zarumieni. Następnie przełożyć ją do miski z pozostałymi składnikami.
Przed podaniem wlać dressing i wymieszać całą sałatkę.
Smacznego!








                                       Warzywa Strączkowe - edycja letnia(Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

6 komentarzy:

  1. uwielbiam sałatki, a w tej wersji bardzo mi się podoba, tyle że bez oliwek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatki z warzywami to ja lubię, jak mój królik - pochrupać sobie zdrową zieleninkę i inne warzywka ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko, co lubię jest w tej sałatce! :) zdrowo, kolorowo i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ile?! 5kg?! Weź oddaj choć połowę<3
    sałatka 1sza klasa, doobre połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje smaki, i warzywa i do tego fasolka z grilla to ja bardzo chętnie zjem taki talerz :-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...