sobota, 9 listopada 2013

Spaghetti z kremowym awokado i grillowanym kurczakiem

Spaghetti z kremowym awokado i grillowaną piersią z kurczaka


Kolejny sukces wspólnego gotowania. Tym większy, że choć dla mnie przepis z awokado to w prawie 100% pyszny sukces, to dla Whiness zagadka, czy w tym wydaniu awokado przypadnie jej do gustu. Robiłyśmy więc to danie z pewną dozą ciekawości niepokoju< przynajmniej w moim wypadku, bo to ja skusiłam ją na awokado i wykombinowałam swój przepis z innego przepisu; D>.
Mnie zachwyciło, kremowy sos z charakternym czosnkiem, grillowana, soczysta pierś z kurczaka i niezastąpiony w swojej uniwersalności makaron. Wszystko łączy się ze sobą w cudowną całość, której nie jesteśmy w stanie się oprzeć. Z czystym sercem mogę powiedzieć, że to jedno z najlepszych makaronowych dań, jakie do tej pory jadłam.
A Whiness? Na szczęście jej też smakowało, a wiem to, bo co, jak co, ale ona nie jest osobą, która słodzi nawet wtedy, kiedy coś jej nie pasuje. I chwała jej za to.

Spaghetti z kremowym awokado i grillowaną piersią z kurczaka
2 porcje

składniki:

- 1 duże dojrzałe awokado lub 1.5 małych
- 180 g suchego spaghetti
- 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka < po obraniu ważąca ok 400 g> lub dwie małe
- 1 duża łyżka pesto z bazylii
- sok z połowy cytryny
- 1- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 50 ml lub więcej mleka
- sól, pieprz, suszona bazylia,  łyżka oliwy do marynaty
- kilka listków bazylii do dekoracji
- garść pestek dyni

Mięso dokładnie obrać z błon i kosteczek, po obraniu powinno ważyć ok 400 g. Pierś natrzeć oliwą, następnie przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Odstawić. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni.
Awokado obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Dodać 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, pesto i przeciśnięty przez praskę lub posiekany bardzo drobno czosnek. Wszystko zblendować. Do masy dodać tyle mleka, żeby jej konsystencja była gęsta ale lejąca się- sos powinien wolno i dużymi kleksami spadać z łyżki.
W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić makaron i ugotować al dente.
W czasie, kiedy makaron się gotuje, rozgrzać patelnię grillową i grillować mięso z obydwu stron do czasu, kiedy będzie gotowe- ok 7- 10 minut. Gotowe mięso odłożyć na ręcznik papierowy i zostawić na 4- 5 minut.
Sos podgrzać na patelni, następnie bezpośrednio z garnka wrzucić ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać.
Do przygotowanych talerzy przełożyć makaron. Pierś pokroić w 1- centymetrowe paski i ułożyć na makaronie. Udekorować bazylią i pestkami dyni. Podawać od razu.
Smacznego!





13 komentarzy:

  1. Jak zwykle Ty z pysznego obiadu zrobiłaś PASTA PORN, a ja po prostu - pyszny obiad ;D Ty to masz ujęcia, to wygląda genialnie. :) A smakowało... No właśnie, ciężko nawet opisać - było tak dobre. Gdybym od tego makaronu zaczęła swoją karierę z awokado, na pewno byłabym od dawna jego miłośniczką ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ to przepysznie się prezentuje ! znakomity obiad i to w towarzystwie :) aż zrobiłam się teraz głodna ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie zachwyt! Danie wygląda tak smacznie, że wierzę na słowo

    OdpowiedzUsuń
  4. o ja.. ale makaron! <3 Przecież ja bym za taki życie oddała!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam. Nie mam nic więcej do dodania :D Składniki idealne i jak pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej :) Nie wiem ,czy Cie to zainteresuje, ale dostałaś ode mnie nominację na Liebster Blog Award :) Jesteś jednym z nielicznych blogów,które obserwuję i naprawdę mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie zachwyt. Oczy się cieszą a co dopiero będzie jak wypróbuję :) wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ogólnie super, ale ta cytryna mi tam nie pasuje. Bez niej byloby smaczniejsze. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma swoje preferencje kulinarne, następnym razem będziesz wiedzieć, żeby nie dodawać cytryny: ) Ja za to bardzo lubię jej dodatek, sprawia, że sos nie jest mdły i nadaje takiego orzeźwienia: )
      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Skorzystałem dzisiaj z tego przepisu i jestem zachwycony. Co prawda nie posiadam patelni do grillowania, ale podsmażyłem kurczaka w cynamonie (tak,zainspirowała mnie nazwa bloga) i kuminie. :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo cieszę się, że Ci smakowało i, że mój blog był Twoją inspiracją:))
      Pozdrawiam!:)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...