poniedziałek, 30 grudnia 2013

Kawa z ajerkoniakowymi procentami

Eggnog latte- kawa z ajerkoniakiem



Nie byłabym sobą, gdybym jej nie spróbowała. W końcu zrobiłam sporo ajerkoniaku, więc na kawę też musiałam się załapać. Ta kawa je zdecydowanie dla dorosłych; ) Mocna i aromatyczna, po niej na pewno nie można wsiadać za kierownicę: )
Byłam bardzo ciekawa, jak ajerkoniak łączy się z kawą, dwa mocne smaki połączone w jednej kawie. Mówiąc szczerze ja byłam zachwycona. Mój ajerkoniak jest naprawdę dosyć mocny, więc i kawę miałam mocniejszą. Jest bardzo wyrazista, aromatyczna o tym charakterystycznym smaku mocnego, spirytusowego ajerkoniaku. Myślę, że gdybym użyła kupnego ajerkoniaku, który jest najczęściej robiony na wódce, ta wyrazistość na pewno byłaby mniejsza. Jednak, jeśli nie lubicie tak bardzo aromatycznych posmaków w kawie, kupny ajerkoniak będzie w sam raz.
Co więcej mogę powiedzieć? Idealna kawa na popołudnia i wieczory, w których wiecie, że na pewno nie wsiądziecie później do samochodu; )

Korzystając z okazji, życzę Wam mile spędzonego Sylwestra, bez porannych, noworocznych kłopotów; D

Eggnog latte- kawa z ajerkoniakiem
1 porcja

składniki:
- 140 ml ajerkoniaku
- 70 ml mleka
- 40 ml wrzątku
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- bita śmietana
- 1- 2 łyżeczki cukru <ewentualnie>

Kawę zalać wrzącą wodą. Mleko podgrzać w garnuszku< jeśli używacie cukru to razem z cukrem>, żeby było bardzo gorące. Kawę wymieszać w mlekiem i przelać do kubka. Powoli dodać ajerkoniak, wszystko wymieszać. Kawę ozdobić bitą śmietaną oraz przyprawą do dań słodkich lub szczyptą gałki muszkatołowej, kardamonu i cynamonu.
Podawać od razu.
Smacznego!










Kolor żółty

15 komentarzy:

  1. miał być na święta, jednak na razie... zboczył mi z planów :(
    A szkoda, kawa z nim musi smakować wyśmienicie! :)
    Ahhh.. i jak pewnie rozgrzewa ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super to wygląda... chociaż nie jestem rozsmakowana w kawie z ajerkoniakiem - co innego sam ajerkoniak <3 - to ten Twój deserowo-kawowo-alkoholowy napój brzmi świetnie. Wygląda... równie dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro taka dla dorosłych, to na pewno przygotuję ją rodzicom. Jestem pewna, że będą zachwyceni!
    Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory kawę z ajerkoniakiem piłam tylko na zimno, na ciepło musi smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczna :) ale bym się takiej kawy napiła!
    Spełnienia marzeń w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bomba! optyczna i kaloryczna, cudowna! Wszystkiego dobrego i fajnej zabawy sylwestrowej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Mam nadzieję, że Twoja była równie udana!

      Usuń
  7. Propozycja wspaniała. W sam raz na rozpoczęcie roku!
    Szczęśliwego Nowego 2014 Roku!!

    OdpowiedzUsuń
  8. o wow! uczta dla podniebienia :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Super artykuł. Dzieki za fajne i przydatne informacje. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Koniecznie muszę sprawdzić ten przepis, ponieważ deser wygląda obłędnie :). Jeżeli chodzi o moje kawowe upodobania, to mi najbardziej smakuje klasyczne espresso. Doskonale mnie rozbudza oraz stawia na nogi każdego dnia. Taką kawę piję w specjalnej filiżance do espresso, którą kupiłam ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. Wybór odpowiedniej filiżanki jest dość istotny i zależy przede wszystkim od rodzaju kawy. W sklepach dlatego znajdziemy jeszcze m.in. filiżanki do cappuccino, latte.

    OdpowiedzUsuń
  11. no i nie wiem jak to pić --jak kawę czy jak bajerkoniak?????

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...