niedziela, 19 października 2014

Dyniowy chlebek z orzechową kruszonką

 Chlebek dyniowy z orzechową kruszonką

Pumpkin bread with walnut crumble, for English scroll down


Szaleje z dyniami i figami w tym roku. Już nie pamiętam, ile kilogramów dyni kupiłam i ile sztuk fig pochłonęłam. Tej jesieni stawiam zdecydowanie na te dwa owoce, choć jabłek i gruszek też nie brakuje. Najmniej jest śliwek, jakimś cudem nie mam na nie ochoty, więc kupiłam je może 3 razy, nie licząc 5 kg potrzebnych do przetworów, bo akurat bez nich zima nie ma sensu: )
O wspaniałości dyni nie będę mówić, bo musiałabym się powtarzać w każdym poście poświęconym właśnie jej. Ale jeśli już o nią chodzi to upiekłam ostatnio chlebek- dyniowy chlebek. Nawiasem mówiąc ostatnio pieczenie chlebków stało się jakieś modne, macie też takie wrażenie? Gdzie nie spojrzę, wszędzie widzę chlebek, bananowy, czekoladowy, orzechowy. z batatów, dyniowy... Nie wiem czy podążam za trendami kulinarnymi, czy w ogóle można to tak nazwać, ale chlebki dla mnie są po prostu bardzo dobre a robienie ich to niewielki nakład pracy, więc tym przyjemniej jest mi je robić.
A jeśli mowa już o tym konkretnym chlebku to niewątpliwie trzeba wspomnieć o jego zapachu- jest niesamowity, mieszanka przypraw działa na nasze zmysły, jak magnes i trudno odejść od piekarnika podczas pieczenia, a później nie skusić się na kolejny kawałek. Tak, zapach tego chlebka to jego broń, jestem pewna, że ulegnie mu właściwie każdy: ))


Chlebek dyniowy z orzechową kruszonką
keksówka o dł. 20 cm

składniki na kruszonkę:
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 40 g zimnego masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki dyniowej przyprawy

Mąkę połączyć z cukrem, orzechami i przyprawą dyniową, dodać pokrojone w kostkę masło i rozcierać palcami do powstania kruszonki, odstawić.

składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej luksusowej
- 100 g cukru
- 50 g miodu
- 250 g dyniowego puree
- 70 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy dyniowej

- 1 jajko
- 3 łyżki pestek z dyni

- szczypta soli

Pestki dyni podprażyć na suchej patelni na złoto. Piekarnik nastawić na 190 stopni- grzanie góra- dół.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę dyniową, wymieszać i odstawić.
W drugiej misce połączyć trzepaczką dyniowe puree, miód, olej i jako do uzyskania jednolitej masy.
Do mokrych składników dodać suche i wymieszać tylko do połączenia, dosypać pestki z dyni i wymieszać jeszcze raz. Do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy< ja użyłam sylikonowej> wyłożyć ciasto, wierzch obsypać kruszonką. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50- 55 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć i całkowicie ostudzić.
Smacznego!

Pumpkin bread with walnut crumble
20 cm loaf pan

ingredients for crumble:
- 50 g walnuts, chopped
- 40 g cold butter
- 3 tablespoons all purpose flour
- 2 tablespoons sugar
- 1/2 teaspoon pumpkin spice

In a bowl combine sugar with flour and pumpkin spice, add cubed butter and crush with fingers to crumble, set aside.

ingredeints for bread:
- 200 g all purpose flour
- 100 g sugar
- 50 g runny honey
- 250 g pumpkin puree
- 70 ml canola oil
- 1 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon baking soda
- 1 teaspoon pumpkin spice
- 1 egg
- 3 tablespoons pumpkin seeds

In a frying pan brown pumpkin seeds and set aside.
Preheat oven to 190 C.
In a bowl combine flour, baking powder, baking soda and pumpkin spice, set aside. In another bowl mix puree, honey, oil and egg until smooth. Add dry ingredeints into the wet ingredients and stirl just until combined, add pumpkin seeds and stir again. Pour batter into the loaf pan lined with parchment paper, sprinke top with crumble and take into the preheated oven, bake approx. 50- 55 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Remove from the oven and set aside to cool completely.
Enjoy!




17 komentarzy:

  1. Dyniowego jeszcze nie próbowałam, porywam przepis i biorę się za niego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale to taki chlebuś na słodko, jak mój cukiniowy, prawda? :)
    wygląda bosko, szczególnie ta kruszonka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie z kruszonką już mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. już samo to, że jest dyniowy mnie kusi, a co dopiero ta kruszonka <3

    OdpowiedzUsuń
  5. uległam i ja :) cudownie, wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja chlebki wielbię, to doskonały sposób na szybkie i energetyczne śniadanie. Co do dyni.. też przepadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta orzechowa kruszonka do mnie przemawia <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Chlebek wspaniały, a pomysł na orzechową kruszonkę genialny. Już mi ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspanialy chlebek! Az chce sie porwac kawaleczek...juz prawie czuje jak pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj coś czuję, że to moje smaki. Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłędny chlebek! *.*
    To jest sztuka, te Twoje zdjęcia! :)
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...