niedziela, 23 sierpnia 2015

Dżem porzeczkowo- brzoskwiniowy

Dżem porzeczkowo- brzoskwiniowy

Red currant and peach jam, for English scroll down


Kolejny pyszny dżem trafia do mojej letniej spiżarni. Uwielbiam, kiedy półki powoli zapełniają się pysznościami, które będą ratować mi życie w zimę. Porzeczki i brzoskwinie w tym dżemie świetnie ze sobą współgrają i tworzą naprawdę ciekawe połączenie smaków, Ponadto ma piękny czerwony kolor, co sprawia, że chętniej chcemy po niego sięgnąć:)

Dżem porzeczkowo- brzoskwiniowy
ok 4- 5 słoiczków

składniki:
- 1 kg obranych czerwonych porzeczek
- 1 kg brzoskwiń
- ok 200 g cukru

Brzoskwinie pokroić w kostkę( nie obierać) i wrzucić do dużego garnka z grubym dnem, dodać porzeczki i wszystko zsypać cukrem. Pozostawić na ok 15- 30 minut aż owoce puszczą sok, następnie smażyć na wolnym ogniu przez ok 2 godziny aż dżem stanie się gęsty. 
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie i pasteryzować ok 20 minut w gotującej się wodzie.
Więcej na temat pasteryzacji znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Red currant and peach jam
approx 4- 5 jars

ingredients:
- 1 kg red currants peeled
- 1 kg peaches
- approx. 200 g sugar

Dice peaches( don' t peel them!) and take into the bowl, add currants and sugar and set aside for 15- 30 minutes until fruits has jucied. Take onto the stove and cook over low heat for approx. 2 hours to thicken. Put jam into the prepared jars and pasteurize in boiling water for 15- 20 minutes. 
More informations about pasteurizing you can find here.
Enjoy!





8 komentarzy:

  1. Nie jadłam takiego połączenia,ale smaki na pewno fajnie się uzupełniają tworząc pyszną kompozycję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czuję, że jakbym wpadła do Twojej spiżarni byłabym w siódmym niebie!<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały dżemik :) Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszny, szkoda, że nie używam cukru, aczkolwiek w tym przepisie i tak nie jest go tak wiele :)
    MÓJ BLOG - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie mazidła! Są niesamowite, a te u Ciebie wygląda przepięknie.
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolor ma faktycznie fenomenalny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, ależ on musi cudownie smakować! :)
    A te zdjęcia są po prostu genialne! *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny dżemik :) Uwielbiam twoje zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...