czwartek, 13 sierpnia 2015

Mini tartaletki z kremem jagodowym i malinami

Mini tartaletki z kremem jagodowym i malinami

Mini tartalettes with blueberry mascarpone cream and raspberries, for English scroll down


Banalnie proste, pyszne i przede wszystkim: jagodowe. Kiedyś nie potrafiłam zdecydować, ale dzisiaj już wiem, to właśnie jagody są moimi ulubionymi owocami lata i, mimo że jem mnóstwo innych owoców, jagody i tak będą na pierwszym miejscu.
 Te tartaletki to taki prosty sposób na to, żeby było smacznie i elegancko. I choć wiem- w ten upał ciężko włączyć piekarnik, dla ciasta kruchego byłam w stanie się poświęcić; D

Mini tartaletki z kremem jagodowym i malinami
ok 16 sztuk

składniki na ciasto:
- 180 g mąki pszennej luksusowej
- 90 g zimnego masła
- 40 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli

Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone w kostkę masło i rozcierać palcami do powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko zagnieść w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę.
Zimne ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wykrwaczką o średnicy 8 cm wykrawać koła, następnie włożyć je do zagłębień w metalowej formie na muffiny, docisnąć i wyrównać brzegi. 
W międzyczasie nastawić piekarnik na 190 stopni- grzanie góra- dół. Dno tartletek nakłuć widelcem, następnie wyłożyć folią aluminiową i wysypać suchy ryż, groch czy kulki ceramiczne. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10- 15 minut do zrumienienia. Tartaletki wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.

składniki na krem:
- 400 g śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g jagód
- koszyczek malin

Jagody zmiksować na puree. Śmietanę ubić na sztywno w połowie dodając cukier puder. Następnie partiami dodać mascarpone cały czas miksując, po czym dodać puree jagodowe i zmiksować jeszcze raz. Na ostudzone spody ciasta przełożyć krem i udekorować malinami.
Smacznego!

Mini tartalettes with blueberry mascarpone cream and raspberries
16 tartalettes

ingredient for crust:
- 180 g all purpose flour
- 90 g cold butter
- 40 g sugar
- 1 egg
- pinch of sal

In a bowl combine flour, sugar and salt, add cubed butter and crush with fingers to crumble. Add egg and quickly form a ball shape. Wrpac dough with plastic foil, flat into the disc shape and put into the fridge for 1 hour. Remove from the fridge, roll out into 4 mm thick dough and cut 8 cm circles, next put circles into the muffin tins, press lightly and even edges.
Meanwhile preheat oven to 190 C.
 Cover tartlettes with aluminium foil and add dry rice, beans or pie weights. Put into the oven nd bake 10 minutes, then remove weight and bake another 120- 15 minutes to golden brown. Take out from the oven and set aside to cool completely.

ingredients fo cream:
- 400 g heavy cream
- 250 g mascarpone
- 2 tablespoons icing sugar
- 100 g blueberries
- one small basket of raspberries

In  bowl whip heavy cream to whipping cream. In the middle of whipping, add 2 tablespoons icing sugar and continue mixing. Gradually add mascarpone, mixing all the time, next add blueberry puree and mix again to combine. Put cream onto the crust, top with blueberries and serve.
Enjoy!




12 komentarzy:

  1. takie owocowe tartaletki zawsze kusza swoim wyglądem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten kolor jagodowych kremów ;).
    Wspaniałe babeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...ale muszą być pyszne!!!
    W weekend i ja będę rozpieszczać swoją rodzinę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne te babeczki! :)
    Muszą być genialne w smaku! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie wyglądają.. Aż mi ślinka cieknie *,*
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Lato w pełni,takie babeczki pysznie smakują wypełnione owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale urocze! Takie słodkości z kremami uwielbiam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...