niedziela, 16 sierpnia 2015

Tort karnawałowy z maską

Tort karnawałowy z maską

Carnival cake with mask, for English scroll down


Ten tort upiekłam na specjalne zamówienie. Był niejako ogromnym wyzwaniem dla mnie, bo po raz pierwszy robiłam tort trzypiętrowy z masą cukrową. Właściwie to mój drugi tort z lukrem plastycznym, więc nie miałam pojęcia, jak to wszystko się potoczy, ale podjęłam wyzwanie. Wiedziałam, że przecież nie mogę polec, dlatego w pełni zmotywowana zaczęłam najpierw myśleć nad tym, jak miałby cały tort wyglądać. Kiedy w głowie miałam już pomysł, wystarczyło go tylko zrealizować, właśnie, tylko....
Robienie takich tortów to nie przelewki, trzeba być cierpliwym i mieć odpowiednio dużo czasu. Ja ze względu na to, że pracuję musiałam ułożyć sobie taki plan działania, żeby wszystko wyszło tak, jak powinno. Nie było czasu na pomyłki. Rozłożyłam sobie pracę na 3 dni, bo po prostu nie dałabym rady zrobić tego w jeden dzień, zresztą nie miałam dnia wolnego, więc taka opcja nie wchodziła w grę. Wiecie, co było najgorsze? Pogoda. było ohydnie gorąco i musiałam wszystko robić najszybciej, jak się da, bo nie chciałam, żeby tort mi się rozpłynął.
Jestem z siebie zadowolona, oczywiście jest parę niedociągnięć, nad którymi będę pracować, ale ogólne wrażenie jest dobre. Myślę, że osobom, którym miało się podobać, podobało się, tak więc to jest najważniejsze.

Tort karnawałowy z maską

Podam orientacyjne wartości i rzeczy potrzebne do tortu, gdyby ktoś chciał znać szczegóły, proszę do mnie napisać, wtedy szczegółowo opiszę procedurę robienia tortu;)

1. Biszkopt
- tort ma trzy piętra zrobione z tortownic: 26, 18 i 12 cm
- do tortownicy 26 cm użyłam 8 jajek, do 18 i 12 razem 4 jajek, rozdzieliłam potem masę na dwie tortownice
- biszkopt 28 i 18 cm przekroiłam na trzy części, 12 cm na dwie części
- biszkopt nasączyłam wodą kokosową wymieszaną z wódką

2. Krem w środku
- krem zrobiłam z kremówki 36% i mascarpone
- do biszkoptu 26 cm użyłam 800 g kremówki, 500 g mascarpone i 1 łyżkę cukru pudru, do biszkoptu 18 i 12 cm łącznie zużyłam 600 g kremówki, 250 g mascarpone i 1 łyżkę cukru pudru
- blaty biszkoptowe posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki
- na wysmarowany krem starłam na tarce o grubych oczkach świeżego kokosa

3. Krem maślany
- na wysmarowanie boków i wierzchu tortu użyłam klasycznego kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej zrobionego z 120 g białek

4. Masa cukrowa i dekoracja
- masę cukrową zrobiłam z 1.2 kg cukru pudru, choć dużo mi jej jeszcze zostało, więc myślę, że wystarczyłby przepis na 800 g
- użyłam barwników w żelu i w proszku, w żelu: czerwony, żółty, cielisty i czarny; w proszku: złoty i burgundowy
- użyłam kremowych i złotych perełek cukrowych o średnicy 4 i 5 mm
- do przyklejenia perełek i dekoracji na najwyższym piętrze użyłam lukru królewskiego zrobionego z jednego białka i 150 g cukru pudru z dodatkiem odrobiny barwnika o kolorze cielistym
- najniższe i najwyższe piętro obwiązałam ciemnoczerwoną tasiemką ozdobną o szerokości 2.5 cm. Tasiemka niestety nie jest jadalna. Kupiłam ją w pasmanterii, jest wysokiej jakości, jednak należy wyparzyć ją jeszcze w gorącej wodzie

5. Wykończenie
- każde piętro tortu jest położone na złotej podkładce pod tort, na sam dół warto dać podkładkę o grubości 3 mm, na wyższe piętra wystarczy 1 mm
- w torcie jest ogólnie 11 patyczków, 9 na najniższym piętrze i 3 na środkowym, są wbite po to, aby tort się nie zawalił. Patyczki są idealnie dopasowane do wysokości tortu i wbite tak, aby wyższe piętro je przykrywało

Carnival cake with mask

I give you indicative proportions and stuff which you need to make this cake. If you want to know details, please write to me;)

1. Sponge
- I made sponge with 26, 18 and 12 cm round tins
- I made classic sponge without butter. For 26 cm sponge I used 8 egg, for 18 and 12 cm I used 4 eggs and then divide batter into forms
- I cut 26 and 18 cm sponge into three layers and 12 cm sponge into two layers
- I soaked sponge with coconut water combined with vodka

2. Filling
- I used filling made from whipping cream (36%) and mascarpone
- for 26 cm sponge I used 800 g whipping cream, 500 g mascarpone and 1 tablespoon icing sugar, for 18 and 12 cm sponge I used 600 g whipping cream, 250 g mascarpone and 1 tablespoon icing sugar
- I spread black currant jam onto layers of sponge
- I sprinkled coarsely grated fresh coconut onto cream

3. Swiss meringue butter cream
- I used classic Swiss meringue buttercream made from 120 g whites to spread edges and tops of cake

4. Fondant and decoration
- I made fondant from 1.2 kg icing sugar but i have leftover so you can make this from 800 g
- I used gel and powder food coloring, gel: red, yellow, nude and black; powder: gold and burgundy
- I used gold and creamy sugar pearls, 4 and 5 mm
- I used royal icing made from 1 white and 150 g icing sugar to glue pearls and make decoration on the top
- I used dark red ribbon to wrap the lowest and the highest part of cake. I Bought it in the textile shop, so i Had to soak ribbon with a hot water. You cake use edible ribbons

5. Finish stuff
- Every part of the cake was located at gold carboard pad, the best is to put the lowest part of cake on 3 mm cardboard pad, remaining parts you can locate at 1 mm cardboard pads
- I took 11 toothpicks into the cake to prevent fall down the cake, 9 of those were located in the lowest part of cake, 3 of those were located in the middle part.





15 komentarzy:

  1. Wow jaki piękny! Mistrzostwo świata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest przepiękny! Jak zobaczyłam ten tort zaniemówiłam! Brawo za wykonaną pracę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mistrzyni! :)
    Tort wygląda oszałamiająco! *.*
    Aż szkoda by było go rozkrajać. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Boże! Jaki piękny. Chyba najpiękniejszy jaki kiedykolwiek widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Powiem jedno - GENIUSZ :D
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Szczenę zbieram z podłogi! Jest przepiękny Angie! <3 Dla mnie po prostu mistrzowsko wykonany, widać jak wiele pracy w niego włożyłaś.

    OdpowiedzUsuń
  7. Istne cudo!!! przepiękny:) nie widziałam jeszcze tortu wykonanego w tym stylu,jest świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękny! Prawdziwe dzieło sztuki :)
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Sprostałaś zamówinieu w 1000 %

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, ten tort jest niesamowity! Przepięknie go ozdobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękny! Gratuluję takiego cuda :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny!
    Naprawdę robi wrażenie, podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...