sobota, 5 grudnia 2015

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą

Zupa z ciecierzycą i pomidorami

Tomato and chickpea soup


W zimę nie ma nic lepszego niż miska gorącej, parującej zupy, potrafiącej zdziałać cuda. Zupy są bardzo wdzięcznymi daniami, nie są trudne, a za każdym razem można wyczarować totalnie inną zupę. Lubię, kiedy przychodząc do domu i mając zarumienione policzki od zimna, czeka na mnie ciepła, rozgrzewająca zupa, która od razu postawi mnie na nogi.
Polecam Wam tę zupę, bo nie jest wymagająca a smak wynagrodzi Wam każdą minutę spędzoną w kuchni:)

Zupa z ciecierzycą i pomidorami
ok 4-6 porcji

składniki:
- 1.2 litra bulionu drobiowego- warzywnego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 puszka ciecierzycy, odsączonej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki proszku curry
- 1 łyżeczka za' ataru
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- pieprz do smaku
- ok 70- 100 g makaronu

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, pietruszkę i marchewkę w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i warzywa i smażyć aż warzywa lekko zmiękną, ok. 7- 10 minut. Dodać czosnek i przyprawy i smażyć chwilę, aż przyprawy zaczną pachnieć. Do garnka wlać bulion, dodać pastę pomidorową i pomidory, wszystko zagotować i gotować na małym ogniu ok 10 minut. Dodać ciecierzycę i makaron i gotować do czasu, kiedy makaron będzie al dente. Uwaga! Makaron po ugotowaniu nadal pęcznieje w zupie, więc lepiej dodać go mniej lub ugotować osobno. Przyprawić ewentualnie pieprzem i podawać. 
Zupę podawać ze szczypiorkiem.
Smacznego!

Chickpea and tomato soup
4- 6 portions

ingredients:
- 1.2 liters stock (chicken or vegetable)
- 1 can chickpeas, drained
- 1 can chopped tomatoes
- 2 tablespoons tomato paste
- 1 carrot
- 1 parsley root
- 1 onion
- 1 garlic clove
- 1 teaspoon dried oregano
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/2 teaspoon curry
- 1 teaspoon za' atar
- 1/2 teaspoon sea salt
- pepper to taste
- 70- 100 g dry pasta

Finely dice onion and garlic, cut carrot and parsley into slices. Heat a big pot with 1 tablespoon olive oil over medium heat and add onion, carrot and parsley. Fry until veggies has been soft- aobut 7- 10 minutes. Add garlic and all spices and fry for a minute. Pour the stock, add tomato paste and tomatoes and bring to a boil. Next simmer for 10 minutes, add chickpeas, pasta and cook until al dente. Be creful- pasta after cooking continues to absorb the soup, so if you have leftovers, better is to add less than more or cook in another pot.
Season soup with pepper if needed and serve with chive. 
Enjoy!



8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zupy. Zimą i jesienią często robię podobną tylko z czerwoną soczewicą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta miseczka <3 jakoś mi przyniosła wspomnienia, jeszcze ją mam :D i chętnie wypełnię ją tak pyszną, ogrzewającą zupą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zupka w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała zupa, a właściwie to całe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też bardzo lubię zupy :) Twoja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie! te kolory! 0_0

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wygląda ta zupka :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...