piątek, 15 stycznia 2016

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Peanut butter cookies, for English scroll down


Jako wielbicielka masła orzechowego nie było takiej możliwości, żeby te ciasteczka mi nie smakowały. Dla mnie są po prostu idealne- bardzo orzechowe, chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Kiedy je zrobiłam nie mogłam wytrzymać aż ostygną, tak kusiły mnie swoim pięknym kolorem i zapachem, że zjadłam parę, kiedy były jeszcze kompletnie gorące i miękkie. Były jednak tak dobre, że w ogóle mi to nie przeszkadzało;) Jeśli tylko jesteś takim samym fanem masła orzechowego, jak ja- koniecznie, powtarzam koniecznie musisz upiec te ciasteczka. Uwierz mi, będziesz w niebie;)

Ciasteczka z masłem orzechowym
ok 18 sztuk

składniki:
- 115 g miękkiego masła
- 160 g mąki pszennej luksusowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 170 g masła orzechowego
- 75 g cukru trzcinowego
- 75 g cukru białego
- 1 jajko

Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Masło utrzeć z cukrami na puszystą i jasną masę, dodać jajko i ponownie zmiksować. Do masy dodać masło orzechowe i jeszcze raz zmiksować do połączenia. Następnie dosypać sodę oczyszczoną i mąkę i zagnieść w kulę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i odstawić na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciasteczku odpić widelec. Gotowe ciasteczka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 15- 17 minut do zrumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Smacznego!

Peanut butter cookies
about 18 cookies

ingredients:
- 115 g butter, at room temperature
- 160 g all purpose flour
- 1/2 teaspoon baking soda
- 170 g creamy peanut butter
-75 g light brown sugaar
- 75 g white sugar
- 1 egg

Preheat oven to 180 C.
In a bowl beat butter and sugar until light and fluffy, add egg and mix again. Add peanut butter and mix to combine. Add baking soda and all purpose flour and knead until get a ball. Form walnut size balls from the dough and place on the baking sheet lined with parchment paper. Make a nice pattern with a fork and take cookies into the preheated oven, bake approx. 15- 17 minutes until golden brown. Remove forom the oven and set aside to cool completely.
Enjoy!






13 komentarzy:

  1. A wiesz, że robiłem takie same? :D
    Ale to było wieki temu...

    OdpowiedzUsuń
  2. A miseczka jest piękna! <3

    Apropo komentarza pana Sosny, to dużo osób robi praktycznie identyczne, bo to znany przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Planuję zrobić ciasteczka z PB już od wieków. Zawsze jednak szkoda mi zużyć prawie cały słoik masła do wypieków... :D Chyba muszę po prostu następnym razem kupić dwa słoiki. I wypróbować w końcu ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem Ci, że ja ciepłe je lubię, ale jak są zimne to i tak mają swój charakter <3
    uwielbiam masełowe ciasteczka <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam je i uwielbiam! Najlepsze ciastka na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest masło orzechowe, są cisteczka, jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam masło orzechowe, jak jestem mniej leniwa to nawet coś z niego piekę zamiast wyjadać łyżkami ze słoiczka... :) Aż mi się ciepło robi jak patrze na te ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię Twoje zdjęcia, wszystkie utrzymane w ciemnym klimacie... boskie :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciągnące na zewnątrz czy w środku? :)
    Mają bardzo apetyczny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...