sobota, 9 stycznia 2016

Makowy must have, czyli placek makowy z musem z kwaśnej śmietany

Placek makowy z musem z kwaśnej śmietany

Poppy seed pie with sour cream mousse, for English scroll down


To ciasto odkryłam jakiś czas temu. Od razu zwróciłam uwagę na mak, który wielbię, więc wiedziałam, że prędzej czy później spróbuje swoich sił z tym ciastem. Poza tym to, co mnie w nim totalnie zainteresowało to mus z kwaśnej śmietany, który wyglądał, jak chmurka. Zresztą całe ciasto jest bardzo ciekawe, bo do spodu dodajemy twaróg, żeby było delikatniejsze, masę makową robimy właściwie na bazie kaszy manny również z dodatkiem kwaśnej śmietany. Patrząc na składniki i wykonanie nie mogłam nie zaryzykować i muszę przyznać, że to ciasto zawładnęło całkowicie moim podniebieniem. Nie dość, że wypełnione jest mnóstwem makowego nadzienia to jeszcze wszystko pokryte jest lekkim, jak chmurka musem albo pianką, jak kto woli. Całość jest słodka ale nieprzesadzona i ten wszechobecny mak... Ja jestem tym ciastem zachwycona, przede wszystkim dlatego, że ma niebanalny smak. Koniecznie musicie go chociaż raz spróbować;)

Placek makowy z musem z kwaśnej śmietany
tortownica 22 cm

składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 100 g twarogu, jednokrotnie zmielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 30 g cukru
- szczypta soli

Mąkę połączyć z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć palcami do powstania kruszonki. Dodać ser oraz jajko i szybko zagnieść w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć n kształt dysku i włożyć do zamrażalki na czas przygotowywania masy makowej.

składniki na nadzienie makowe:
- 200 g mielonego maku
- 500 ml mleka
- 100 g kaszy manny
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 200 g kwaśnej śmietany 18%

W ganku połączyć mleko, cukier i masło. Gotować do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników, następnie dodać mak, wymieszać i dosypać kaszę, mieszając cały czas. Całość gotować do momentu wyraźnego zgęstnienia masy- ok 5 minut. Zawartość garnka należy cały czas mieszać, ponieważ łatwo można wszystko przypalić! Gotową masę odstawić z ognia i zostawić na chwilę do przestudzenia. Następnie łyżkę nadzienia makowego dodać do śmietany i delikatnie wymieszać, po czym dodawać kolejne łyżki nadzienia, mieszając cały czas do połączenia, aż do skończenia się masy makowej.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni- grzanie góra- dół.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na omączonym blacie na duży okrąg, następnie wyłożyć ciastem całą tortownicę, przycisnąć do dna i boków oraz zostawić trochę ciasta, aby wystawała ponad brzegi( to zapobiegnie przed zapadnięciem się boków ciasta, podczas pieczenia). Dno ciasta nakłuć widelcem, a następnie wylać nadzienie makowe na ciasto. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut. W tym czasie zrobić mus ze śmietany.

składniki na mus z kwaśnej śmietany:
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 1 łyżka mleka skondensowanego słodzonego- u mnie z tubki
- szczypta soli

Żółtka połączyć ze śmietaną oraz mlekiem. Do miski dodać białka oraz szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę, następnie powoli dodawać cukier, ubijając cały czas do otrzymania gęstej i błyszczącej masy. Pianę delikatnie dodawać partiami do mikstury jajeczno- śmietanowej, uważając aby nie zniszczyć piany.

Ciasto wyjąć z piekarnika i bardzo ostrożnie odkroić nadmiar ciasta, wystający ponad brzegami formy, następnie na masę makową wylać mus śmietanowy, wyrównać i ponownie wsadzić do piekarnika, zmniejszając od razu temperaturę do 170 stopni. Ciasto piec ok 20- 25 minut aż mus będzie miał złoty kolor. Mus podczas pieczenia mocno urośnie, a potem lekko opadnie, tak powinno być. Gotowe ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami do ostudzenia, następnie wyjąć i zostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto wstawić na całą noc do lodówki, następnego dnia podawać.
Smacznego!

Poppy seed pie with sour cream mousse
22 cm round tin

ingredients for crust:
- 200 g all purpose flou
- 100 g cold butter, cubed
- 100 g farmer's cheese, ground once
- 1 teaspoon baking powder
- 1 egg
- 30 g sugar
- pinch of salt

In a bowl combine flour, sugar and baking powder, add butter and crush with fingers to crumbs. Add egg and farmer's cheese and quickly form a ball, then wrap with plastic foil and flatten into a disc shape. Transfer crust into the freezer, while making a poppy seed filling.

ingredients for poppy seed filling:
- 200 g ground poppy seed
- 500 ml milk
- 100 g semolina
- 100 g butter
- 150 g sugar
- 200 g sour cream, 18%

Combine milk, sugar and butter in a saucepan, then cook until dissolved. Add poppy seed and stir, then add semolina, stirring all the time. Cook until thickened- about 5 minutes. You have to stir filling all the time, because you can simply burn the bottom! Remove from the stove and set aside to cool for few minutes. Next add 1 tablespoon poppy seed filling into the sour cream and stir slightly to combine, then gradually add filling, 1 tablespoon at a time into the sour cream, stirring all the time.
Preheat oven to 175 C.
Line bottom of the form with parchent paper and butter the sides. Take out the crust from the freezer and roll into a big circle, then add crust into the form, pressing lightly to the bottom and sides, leaving a little bit of crust to hang from the sides of the form( this prevent to collapse the sides of cake while baking). Prick the bottom of the crust with a fork and then pour the poppyseed filling into the form. Take the cake into the preheated oven and bake 25 minutes. Meanwhile make the mousse.

ingredients for sour cream mousse:
- 200 g sour cream, 18%
- 3 eggs
- 50 g sugar
- 1 tablespoon sweetened condensed milk
- pinch of salt

Combine egg yolks, sour cream and condensed milk in a bowl. In another bowl add egg whites and pinch of salt, then beat until stiff peaks. Next gradually add sugar beating all the time to get thick and glossy foam. Very carefully and gradually add foam into the yolk- cream mixture, stirring all the time with spatula. You have to do it carefully to not destroy the foam!

Take out the cake from the oven and gently cut off the hanging pieces of cake, next slightly pour the mousse over the top of the cake, even and again take into the oven. Reduce temperature to 170 C. and bake approx. 20- 25 minutes until the top of the mousse will be gold. Turn off the oven and open doors. Let the cake cool in the oven for approx 30 minutes, then remove and set aside to cool completely. Next take the cake into the fridge overnight. Next day sprinkle with icing sugar and serve.
Enjoy!






inspiracja: klik klik

19 komentarzy:

  1. mniam! takie trochę sernikowe to ciasto więc zrobię je z pewnością na Wielkanoc :) wygląda super i wyobrażam sobie, że tak tez smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda! Cudownie, że jest tyle maku <3

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest rewelacyyjne!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie genialne! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. po serniku ze śmietany uwielbiam takie wypieki!
    A mak kocham jak swoje dziecko (nienarodzone.. :D), także to będzie mój numer 1 na liście!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię dodatek kwaśnej śmietany w ciastach, świetnie przełamują słodycz.

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja zrobiłam ostatnio serniko-makowiec, który wyglądał prawie identycznie ;) Na wykorzystanie śmietany zamiast sera nie wpadłam :D Do masy makowej dodałabym tylko bakalie i ciasto idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci smakowało:) Ja niestety nie mogłam dodać bakalii, bo tylko ja lubię je w domu;))
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  8. O Panie ! O tym marzyłam w czasie swiąt, ale finalnie zostało przy serniku i makówkach, ale teraz to juz nie wiem co mam zrobić , narobiłas mi wielkiej ochoty na takie ciasto. |Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę przyznać, że mus z kwaśnej śmietany mnie zaintrygował :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...