niedziela, 3 kwietnia 2016

Kotleciki z komosy ryżowej i awokado z dipem ogórkowo-bazyliowym

Kotleciki z komosy ryżowej i awokado z dipem ogórkowo- bazyliowym

Quinoa and avocado patties with cucumber and basil dip, for English scroll down


Kotleciki, przede wszystkim warzywne to ten rodzaj dania, który gości u mnie bardzo często. Są często szybkie w zrobieniu i przede wszystkim proste. Kombinacji jest mnóstwo i za każdym razem można uzyskać inny efekt. Te kotleciki wymyśliłam, jak chyba większość tego rodzaju dań, chwilę przed rozpoczęciem gotowania. Jako, że uwielbiam awokado pomyślałam sobie, że warto dodać go do kotlecików. W ten sposób nadałam im świetnej, delikatnej struktury, kremowej konsystencji i pięknego koloru. Kotleciki są wegańskie i bezglutenowe, jeżeli użyjecie bułki tartej z pieczywa bezglutenowego. Stwierdziłam, że świetnym dodatkiem do kotlecików będzie orzeźwiający dip z ogórków i bazylii. I nie myliłam się, całość wyszła naprawdę świetnie. Mały szczegół- kotleciki są delikatne, więc wymagają cierpliwości i ostrożnego traktowania podczas przewracania na drugą stronę podczas pieczenia;)

Kotleciki z komosy ryżowej i awokado z dipem ogórkowo-bazyliowym
ok 8 sztuk

składniki:
- 100 g komosy ryżowej- użyłam białej
- 270 ml wody
- 1 liść laurowy
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 cebuli
- garstka liści bazylii, posiekanej
- 2 cm kawałek imbiru
- ok 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka tahini
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- sól, pieprz do smaku
- garść pestek z dyni

Komosę wypłukać na sitku, dodać do wody razem z liściem laurowym i przyprawić odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok 15- 20 minut do wchłonięcia wody i miękkości. Następnie zostawić pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
Cebulę i imbir pokroić w drobną kostkę. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę i jadalną część, następnie zmiażdżyć widelcem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, stopniowo dodając bułkę tartą. Masa powinna być lepka, ale nadająca się do ulepienia kotlecików. Kotleciki smażyć na rozgrzanej oliwie do zrumienienia po obydwu stornach. Podczas przewracania kotlecików na drugą stronę należy być ostrożnym, są bardzo delikatne!
Kotleciki podawać z dipem ogórkowo-bazyliowym. 

składniki na dip ogórkowo- bazyliowy
1 miseczka

- 180 g jogurtu naturalnego
- 1/2 zielonego ogórka
- spora garść bazylii
- 1 łyżka oleju pistacjowego, może być oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku

Ogórka obrać i zetrzeć na tarce, następnie odcisnąć z wody. Bazylie posiekać na drobno. W misce połączyć jogurt, bazylię, ogórka, olej i sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Smacznego!

Quinoa and avocado patties with cucumber and basil dip
8 patties

ingredients:
- 100 g quinoa- I used white 
- 270 ml water
- 1 bay leaf
- 1 ripe avocado
- handful of basil leaves, chopped
- 1/2 onion
- 2 cm piece of fresh ginger
- 1/2 teaspoon red curry paste
- 1/4 teaspoon tumeric
- 1/4 teaspoon ground cumin
- 1/4 teaspoon ground coriander seeds
- salt, pepper to taste
- handful of pumpkin seeds
- 1 tablespoon tahini
- about 5 tablespoons breadcrumbs

Drain quinoa into a strainer and add into the water and bay leaf. Season with salt and pepper and cook for 15 minutes after boiled. Next set aside covered for another 5 minutes.
Cut onion and ginger into small cubes. Cut avocado in half and remove the seed, then remove edible part of avocado and mash with fork. Add all ingredients into the ball and stir to combine, gradually adding breadcrumbs. You have to get sticky mass but ready to form patties. With wet hands form patties and heat a frying pan with 1- 2 tablespoons olive oil over medium heat. Fry patties on each side until golden brown and serve with dip.

ingredients for cucumber and basil dip:
- 180 g plain yogurt
- 1/2 green cucumber
- 1 tablespoon pistachio oil or olive oil
- 1 teaspoon lemon juice
- big handful of basil leaves
- sal, pepper to taste

Peel cucumber and finely grate with grater, then squeeze the water out. Combine all ingredients in a bowl, season with salt and pepper and stir well.
Enoy!





7 komentarzy:

  1. Smakowity przepis, rozwiazalam juz problem co zjem dzisiaj na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten dip muszę koniecznie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. aaaa, te kotleciki! <3 jeszcze dip na wegański przerobię i będzie cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękne kotleciki, a ten dip - jakie to musi być pyszne! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana... padłam na kolana!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio zajadam się awokado non stop, więc wiem, że takie kotleciki na pewno mi i mojemu lubemu by smakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...