wtorek, 26 kwietnia 2016

Zastrzyk zielonej energii- zielone kanapki.

Zielone kanapki


Green veggie sandwiches, for English scroll down


Chciałabym napisać, że tak, jak na moim talerzu, tak za oknem można zobaczyć mnóstwo zieleni i słońca. Niestety wiosna chyba na razie jest obrażona, bo jedyną oznaką, że ewentualnie mogłaby nadejść jest śpiew ptaków. Jest zimno, szaro i nieprzyjemnie, a mamy już drugą połowę kwietnia. Co z tego, że chwilami wychodzi słońce i jest nieco cieplej, za chwilę i tak zajdzie i zacznie padać. Nie wiem, jakie są wasze odczucia, ale dla mnie taka pogoda nie wróży niczego dobrego. Zinowa stagnacja trwa nadal i zamiast ogromnych pokładów energii, siedzi we mnie wielkie lenistwo i chęć nierobienia niczego.
Ratuję się zielenią na talerzu, te kanapki to zastrzyk witamin i zdrowia. Poza tym wyglądają przecudownie, więc nikt nie jest w stanie się im oprzeć;)

Zielone kanapki
2 kanapki

składniki:
- 4 kromki ciemnego pieczywa
- 6 liści mini sałaty rzymskiej
- 1 awokado, pokrojone w plastry
- 2 jajka na twardo, pokrojone w plastry
- 2 łyżki pesto z bazylii
- 8 plasterków zielonego ogórka
- 2 grube plastry mozzarelli
- kiełki brokuła 
- dwie szczypty soli

Kromki posmarować z jednej strony pesto bazyliowym. Następnie na dwóch kromkach ułożyć sałatę, po 4 plasterki ogórka, jajka i awokado. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie całość przykryć plastrem mozzarelli. Na pozostałe dwie kromki ułożyć sporą ilość kiełków, po czym przykryć drugą część kanapki. W środek wbić wykałaczkę, żeby kanapka była bardziej stabilna. 
Smacznego!

Green veggies sandwiches
2 sandwiches

ingredients:
- 4 slices of wholewheat or rye bread
- 6 leaves mini rome salad
- 1 ripe avocado, sliced
- 2 hard boiled egs, sliced
- 2 tablespoons basil pesto
- 8 slices cucumber
- 2 thic slices mozzarella
- broccoli sprouts
- 2 pinch of salt

Spread pesto over each slice of bread. Take 2 slices of bred and add 3 leaves salad on each slice. Next add 4 cucumber slices, eggs and avocado. Season with salt and pepper. Next take mozzarella slices over the top. Take broccoli sprouts on remaining slices and cover sandwiches. Take a toothpick in the center of the sandwich and serve.
Enjoy




11 komentarzy:

  1. Zielono mi...Pyszne kanapki,sam kolor powoduje,że chce się po nie wyciągnąć rękę siedząc przy,niestety,ponownie włączonym ogrzewaniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak na co dzień mało kiedy jem kanapki,tak te Twoje zjadłabym bez marudzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. co za wiosenna odsłona kanapek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Do jajek dodałbym jeszcze cieniutkie plasterki awokado, to jedno z moich ulubionych połączeń.

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie apetyczne te kanapki! <3 wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przewspaniale wyglądają :D Mają moc!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne absolutnie. Dwa gryzy i po nich:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe kanapeczki idealne na przywołanie wiosny :D

    OdpowiedzUsuń
  9. super kanapeczki i przepiękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. słuszna porcja witamin :) kocham takie kanapki im więcej w środku tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...