Węgierski paprikash z kurczakiem
Hungarian chicken paprikash with chchickpea and corn, for English scroll down
Jeśli lubisz paprykę to koniecznie musisz zrobić to danie. Jest ono bowiem przesiąknięte smakiem papryki do cna. Ma piękny czerwony kolor i intensywny smak. Oczywiście dodatek i kukurydzy jest opcjonalny i nie ma go w podstawowym przepisie, ale ich obecność sprawia, że danie jest jeszcze smaczniejsze;)
Węgierski paprikash z kurczakiem, ciecierzycą i kukurydzą
6 porcji
składniki:
- 500 g piersi z kurczaka (obranej)
- 2 czerwone papryki
- 4 łyżki słodkiej papryki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki pomidorów
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 4 łyżki mąki pszennej
- 600 ml bulionu
- sól, pieprz do smaku
Węgierski paprikash z kurczakiem, ciecierzycą i kukurydzą
6 porcji
składniki:
- 500 g piersi z kurczaka (obranej)
- 2 czerwone papryki
- 4 łyżki słodkiej papryki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki pomidorów
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 4 łyżki mąki pszennej
- 600 ml bulionu
- sól, pieprz do smaku
Kurczaka, cebulę i czosnek pokroić w kostkę, paprykę w słupki. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy i wrzucić kurczaka, przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć tylko do zmiany koloru, odstawić. Na tej samej patelni podsmażyć paprykę, aby zmiękła, ale nadal była jędrna, odstawić na talerz. Paprykę słodką połączyć w misce z mąką i 250 ml bulionu.
Cebulę zeszklić z jedną łyżką oliwy, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Wlać bulion, następnie pastę paprykową, wymieszać i zagotować. Dodać pomidory, kurczaka, wszystkie przyprawy, ciecierzycę oraz kukurydzę i gotować ok 15 minut na małym ogniu. Dodać paprykę i gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Smacznego!
Hungarian chicken paprikash with chickpea and corn
6 portions
ingredients:
- 500 g chicken breast (boneless and skinless)
- 3 red bell peppers
- 1 big onion
- 3 garlic cloves
- 1 can chickpeas
- 1 can corn
- 2 cans crushed tomatoes
- 1 tablespoon dried basil
- 1 tablespoon dried oregano
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon coriander
- 4 tablespoons sweet paprika
- 4 tablespoons all purpose flour
- 600 ml stock
- salt, pepper to taste
Cut chicken, onion and ginger into cubes, bell peppers into stripes. Heat a frying pan with 1-2 tablespoons olive oil over medium heat and add chicken, season with salt and pepper ans fry just until has hanged a colour, set aside. In the same pan fry bell pepper until tender but still cripsy (about 5 minutes), set aside. In a bowl combine all purpose flour, 250 ml stock and sweet paprika. Add onion into the frying pan and fry until glossy, add garlic and fry for 30 seconds. Add stock and paprika paste, stir well and bring to a boil. Add tomatoes, chicken, all spieces, chickpea and corn, cook for 15 minutes over low heat. Add bell peppers and cook another 5 minutes. Serve with rice, groats or potatoes.
Enjoy!
Ale bym zjadła!! Zdecydowanie trafiłaś w moje smaki :)
OdpowiedzUsuńSuper! zapisałam do zrobienia :D
OdpowiedzUsuńOooo na obiadek bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie robiłam podobnego dania i chyba czas to zmienić, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym to danie w wersji wegetariańskiej. Dodatek kukurydzy to świetny pomysł - lubię takie słodko-pikantne połączenia.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twoje troszkę inne spojrzenie na tę węgierską potrawę. Inne dosmaczenie przyprawami, inne dodatki. Wkładka w postaci ciecierzycy to moim zdaniem naprawdę dobry pomysł. No i ta kasza - mniam! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń