Chleb żytnio-orkiszowy z figami i orzechami włoskimi
Rye and spelt sourdough bread wth dired figs and walnuts, for English scroll down
Połączenie orzechów włoskich i fig w chlebie jest cudowne. Tworzy zgrany duet, który idealnie ze sobą współgra, przede wszystkich w chlebach na zakwasie. Można go użyć zarówno do słodkich, jak i do słonych dodatków, a najlepiej smakuje w połączeniu z camembertem, konfiturą żurawinową i listkami rozmarynu!
Chleb żytnio-orkiszowy z orzechami włoskimi i suszonymi figami
keksówka 26 cm
składniki:
- 150 g mąki żytniej razowej
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 400 g wody
- 10 g soli
- 70 g orzechów włoskich
- 70 g suszonych fig, pokrojonych w kostkę
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
Wszystkie składniki połączyć w misce. Keksówkę wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami, następnie przełożyć ciasto, wyrównać mokrą łyżką i owinąć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno wyrosnąć niemal do boków formy.)
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 C.
Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C. i piec kolejne 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić
Smacznego!
Więcej informacji na temat pieczenia chleba znajdziesz tutaj.
Rye and spelt sourdough bread with walnuts and dried figs
26 cm loaf pan
ingredients:
- 150 g whole rye flour
- 150 g spelt flour
- 100 g bread flour
- 400 g water
- 10 g salt
- 70 g walnuts, chopped
- 70 g dried figs, chopped
- 150 g active rye sourdough starter
Combine all ingredients in a bowl. Butter loaf pan and sprinkle with brans. Next add dough into the loaf pan, even with wet spoon and cover with plastic foil. Set aside until rise (bread should rise until the sides of form).
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Take rise bread into the preheated oven and bake 15 minutes, then reduce temperature to 200 C. and bake another 45 minutes. Remove from the oven and set aside until cool completely.
Enjoy!
More informations bout making homemade bread you can find here.
Uwielbiam dodatek fig i orzechów w słodkich wypiekach, ale takiego chleba jeszcze nie próbowałam piec. Na pewno smak ciekawy, chętnie kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowy chlebek,ale ostatnio brak mi czasu,niestety
OdpowiedzUsuńWyszedł wspaniały, pyszny <3
OdpowiedzUsuńMyślę, że bardzo by mi smakował. Bardzo lubię owocowe akcenty w chlebach :)
OdpowiedzUsuń