Pearl couscous salad with fried asparagus and fennel, for English scroll down
To hit tej wiosny, mówię Wam! Uwielbiam wszystko, co znajduję się w tej sałatce i nie wiem, którą rzecz lubię najmocniej. Z jednej strony powiedziałabym kuskus perłowy, z drugiej natomiast smażone szparagi i fenkuł. W tle przebija się jeszcze cudowny smak fety.
To, co jest w niej najlepsze to dwa sposoby jej jedzenia: na ciepło, zaraz po przyrządzeniu, albo na zimno, po jednym dniu w lodówce. Świetnie nadaje się na piknik, co już wypróbowałam;)
Koniecznie ją zróbcie, na pewno będziecie zadowoleni;)
Sałatka z kuskusu perłowego ze smażonymi szparagami i fenkułem
4 porcje
składniki
- 200 g kuskusu perłowego
- 500 g szparagów
- 1 średni fenkuł
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 150 g fety
- 1 mniejsza główka sałaty rzymskiej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki octy z białego wina
- sól, pieprz do smaku
Oliwę i ocet połączyć ze sobą, przyprawić solą i pieprzem (po ok dużej szczypcie) i wymieszać, odstawić.
Fenkuł pokroić w kostkę, odciąć zdrewniałe części szparagów i pokroić w małe kawałki, z wyjątkiem główek.
Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy, dodać fenkuł i smażyć aż zmniejszy objętość i będzie miękki. Dodać szparagi i smażyć jeszcze 3-5 minut aż będą al dente.
3 szklanki osolonej wody zagotować, wrzucić kuskus i gotować ok 10-15 minut aż będzie al dente. Następnie odcedzić w zimnej wodzie.
Pomidorki przekroić na pół, fetę pokroić w kostkę, sałatę w paski.
Do miski dodać kuskus, smażone warzywa, pomidorki, fetę i sałatę. Wszystko wymieszać delikatnie. Przed podanie wlać dressing i wymieszać jeszcze raz.
Smacznego!
Pearl couscous salad with fried asparagus and fennel
4 portions
ingredients:
- 200 g pearl couscous
- 500 g asparagus
- 1 medium fennel
- 200 g cherry tomatoes
- 150 g feta cheese
- 1 small head Roman lettuce
- 2 tablespoon olive oil
- 2 teaspoons white wine vinegar
- salt, pepper to taste
Combine olive oil with vinegar, season with salt and pepper (around big pinch each) and stir well, set aside.
Cut fennel into cubes. Trim asparagus and cut into smaller pieces.
In a frying pan add 2 tablespoons olive oil and heat until medium heat. Add fennel and gry until tender. Add asparagus and fry 3-5 minutes until al dente.
In a pot bring to the boil 3 cups salted water. Add couscous and cook 10-15 minutes until al dente. Drain with cold water and set aside.
Cut tomatoes in half, feta cheese in cubes and lettuce into stripes.
Add couscous, fired vegetables, feta, tomatoes and lettuce into a bowl, stir carefully. Before serving add dressing and stir again.
Enjoy!
Za kazdym razem bedac na zakupach zapominam,ze sezon na szparagi trwa-pychotka,taka salatka:)
OdpowiedzUsuń