Kung Pao chicken, for English scroll down
To jest jedno z moich ulubionych dań wszech czasów. Robię je średnio raz w miesiącu i nigdy mi się nie nudzi. A wszystko zaczęło się od niepozornej chińskiej restauracji zaraz obok miejsca, gdzie mieszkam. Restauracja nie wygląda zachęcająco i zwykle na zewnątrz siedzi starsza populacja Norwegów sącząc bardzo popularne norweskie piwo za cenę niższą niż w lokalu oddalonym o paręset metrów w centrum dzielnicy hipsterów. Skusiliśmy się na tę restaurację tylko dlatego, że było blisko. Niepozornie, ale jedzenie pierwsza klasa. Wspominałam już Wam o tej restauracji i nadal podtrzymuję zdanie, że jest to jedna z lepszych restauracji orientalnych. Wiecie, to nie jest poziom na popularne i luksusowe nagrody gwiazdkowe, ale tu najważniejszy jest smak. Poza tym można posłuchać śmiesznych i czasem bardzo dziwnych pogawędek pomiędzy starszą klientelą. Atrakcje niezapomniane. No i piwo, naprawdę dobrej jakości, nie to co 90 % knajp w Oslo z piwem, które wygazuje się zaraz po nalaniu do kufla. Już wiem, dlaczego tyle go tu piją.
Kurczak Kung Pao
6 porcji
składniki na sos:
- 200 ml sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 125 ml wody
- 100 g cukru
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
Składniki sosu oprócz skrobi kukurydzianej dobrze wymieszać i odstawić na później.
składniki na kurczaka:
- 700 g piersi z kurczaka
- 1 cukinia
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryczka chili bez pestek
- 3/4 szklanki nerkowców
Kurczaka pokroić w kostkę, następnie obsmażyć na patelni z solą i pieprzem tylko do zmiany koloru (w środku nadal może być surowy). Odstawić.
Cebulę, chili i czosnek pokroić w drobną kostkę, cukinię w większą kostkę. Marchew i paprykę pokroić w słupki.
Na oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i chili, chwilę smażyć. Dodać marchewkę, po 2 minutach cukinię i paprykę, smażyć aż warzywa zmiękną ale nadal będą jędrne, ok 5 minut. Do warzyw dodać kurczaka i 2/3 sosu, doprowadzić do wrzenia. Pozostały sos wymieszać ze skrobią i dodać do całości. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia.
Podawać z ryżem i zrumienionymi nerkowcami.
Smacznego!
Kung Pao chicken
6 portions
ingredients for sauce:
- 200 ml soy sauce
- 2 tablespoons rice vinegar
- 125 ml water
- 2 tablespoon hoisin sauce
- 100 g sugar
- 1/2 teaspoon ground ginger
- 1/2 teaspoon hot paprika
- 1/4 teaspoon pepper
- 3 tablespoon corn starch
All ingredients except corn starch combine in a bowl and set aside.
ingredients for chicken:
- 700 g chicken breast
- 1 zucchini
- 2 red bell peppers
- 2 carrots
- 3 garlic cloves
- 1 onion
- 1 chili without seeds
- 3/4 cup cashews
Cut chicken into cubes, then fry with salt and pepper just until has changed the colour, it can be raw inside. Set aside.
Cut zucchini, garlic, onion and chili in cubes, carrot and bell peppers into stripes. Heat big frying pan or wok with oil and add onion, fry until glossy, add garlic and chili, fry for 30 seconds. Add carrot and after 2 minutes add zucchini and bell pepper, fry until tender but still crispy.
Add chicken and 2/3 part of the sauce. Bring to boil. Rest of sauce combine with corn starch. Add remaining sauce to the pan and bring to boil again, then cook until thickened.
Serve with rice and toasted cashews.
Enjoy!
Muszę nabyć hoisin 😉
OdpowiedzUsuń