sobota, 25 sierpnia 2018

Sałatka makaronowa caprese

Caprese pasta salad, for English scroll down


Długo mnie tu nie było. Sierpień był dla mnie miesiącem bardzo intensywnym i niestety musiałam coś odłożyć na drugi plan i padło na bloga. Na domiar złego popsuł mi się telefon i od dwóch tygodni już czekam na jakiś sensowny rezultat ze strony serwisu ale ciągle nie mogę się doczekać. Miałam parę chwil zwątpienia, czy to w ogóle wszystko ma sens? Czu ktoś jeszcze w ogóle tutaj zagląda? Zrobiłam sobie małą przerwę i teraz już wiem, że to najbardziej mnie brakowałby bloga. Przygotowania przepisu i jedzenia, robienia sesji, obrabiania zdjęć i tak dalej. Banalnie to brzmi, ale to już mi tak weszło w krew, że ciężko mi jest się bez tego obejść. Nie zarabiam na blogu, nie jestem popularna i nie mam zbyt wielu czytelników ale nigdy mnie to nie zrażało. Tworzenie tej strony sprawia mi po prostu przyjemność. Może nie jestem tak bardzo aktywna, jak kiedyś, ale moje życie się zmienia, jak u wszystkich zresztą. Ostatnio bardzo dużo również pracowałam i nie miałam czasu na wymyślne jedzenie, a co dopiero sesje.
Mam nadzieję tylko , że dla kogoś będą kiedyś przydatne moje przepisy, choć trochę.
Sałatkę, którą mam dla Was na dzisiaj, zrobiłam jakiś czas temu, kiedy w Norwegii szalały fale upałów. Jest bajecznie prosta i bajecznie pyszna. Jeśli tylko lubicie takie smaki, koniecznie spróbujcie!

Sałatka makaronowa caprese
4-6 porcji

składniki:
- 400 g makaronu świderki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3-4 łyżki pesto bazyliowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 60 ml oliwy z oliwek
- 240 g mozzarelli
- kilkanaście listków bazylii i pietruszki
- sól, pieprz

Makaron ugotować al dente. Pomidorki przekroić na pół, mozzarellę w kostkę. Pesto połączyć z oliwą i oliwą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Do miski dodać makaron, pomidorki oraz mozzarellę, wlać sos i wszystko wymieszać, ozdobić ziołami.
Smacznego!

Caprese pasta salad
4-6 portions

ingredients:- 400 g fusilli pasta
- 250 g cherry tomatoes
- 3-4 tablespoon basil pesto
- 2 tablespoon balsamic vinegar
- 60 ml olive oil
- 240 g mozzarella cheese
- several basil and parsley leaves
- salt, pepper to taste

Cook pasta al dente. Cut tomatoes in half and mozzarella in cubes. In a small bowl combine pesto, olive oil and vinegar. Season with salt and pepper. Add pasta, tomatoes and mozzarella to a big bowl, pour the sauce and stir to well combined. Sprinkle with herbs and serve.
Enjoy!








5 komentarzy:

  1. Nigdy nie pisalam komentarzy...ale jestem goraca fanka Twoich przepisow. Sa inne, nowatorskie, niespotykane. Najczesciej korzystam z przepisow z cyklu poznajemy smaki wschodu, ale z ostatnich pysznych, ktore wyprobowalam, to np makaron orzo z kurkami albo moj ulubiony wielokrotnie pieczony pasztet z czarnego ryzu i czarnej soczewicy. No i migawki z Norwegii - az chcialabym tam kiedys pojechac. Nie ustawaj w pisaniu bloga. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję! Dla takich ludzi warto stać przy swoim, bo wiem, że komuś może się to przydać. Bardzo, bardzo mi miło!

      Usuń
  2. Podążam za Twoimi przepisami, powracam do nich, odkrywam z Tobą nowe smaki, testuję i w pełni się delektuję. Wyczucie smaku masz fantastyczne ❤️ Codziennie zaglądałam za nowym przepisem i w międzyczasie korzystałam z kopalni na blogu 👍 Sałatka trafiona w punkt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona z moich przepisów. To takie miłe, dostawać takie ciepło w komentarzach!!

      Usuń
  3. Dla mnie Twoje przepisy są przydatne :) i dziękuję że mimo wszytko chce Ci się pisać :))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...