Avocadella- for English scroll down
Co tu dużo mówić, lubię Nutellę. Wiem, jest niezdrowa, wiem, jej skład ma bardzo wiele do życzenia. Zgadzam się, żeby nie jeść jej nałogowo, codziennie i kilogramami. Ale od czasu do czasu? No nie powiecie mi chyba, że nie skusilibyście się na taką kanapeczkę na śniadanie;) Ogólnie rzecz biorąc odżywiam się zdrowo, a przynajmniej staram się. Nutelli nie jadłam z dobry rok, mówiąc szczerze, ale ostatnio w sklepie myślałam czy może nie wziąć słoika, tak na wrześniowe przyjemności. Zrezygnowałam, bo nie było małych pojemności tylko ogromne, które mogłyby u mnie stracić datę ważności.
Przy dzisiejszej nagonce na to, że trzeba jeść to to i to, bo tamto jest niedobre, mogę być jedną z niewielu, która potrafi przyznać się do tego, że o nie! Chciałam kupić słoik Nutelli. Ech, nie rozumiem tego i chyba nigdy nie zrozumiem. Co innego zdrowe i bezpieczne odżywianie, co innego bzik na tym punkcie.
W każdym razie, o wiele częściej jednak sięgam po zdrowszą wersję Nutelli, którą mogę zrobić sama w domu. Z wielu przyczyn, oczywiście bo jest zdrowsza, bo jest łatwa w zrobieniu, bo jest smaczna... Długo można wymieniać. Smak jest specyficzny, to nie jest zamiennik Nutelli kropa w kropkę, nie. Ja jednak uwielbiam awokado i dla mnie ten smak jest bardzo atrakcyjny.
Nie zgubcie się w tej paranoi dzisiejszych czasów, warto jeść zdrowo ale nie za wszelką cenę!
Awokadella
1 słoiczek:
składniki:
- 1 dojrzałe, miękkie awokado, dające się zmiażdżyć w rękach
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 2 łyżki mleka (najlepsze krowie lub migdałowe)
Wszystkie składniki zblendować ze sobą na jednolity mus. Przechowywać w lodówce.
Avocadella
1 small jar
ingredients:
- 1 ripe avocado
- 2 tablespoons cocoa
- 2 tablespoons honey or agave syrup
- 2 tablespoons milk (cow or almond are the best)
Blend all ingredients until smooth and creamy. Store in the fridge.
Enjoy!
Chyba spróbuję zrobić :) akurat zalega awokado w lodówce, ciekawie mnie jak długo można je przechowywać...
OdpowiedzUsuń